Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az ánizs

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2020. december 13. 10:00
Az ánizs
Szélhajtó, görcsoldó, emésztést serkentő és epekiválasztást elősegítő gyógynövény

 

Fotó: pixabay.com

Az ánizs vagy bécsi kömény, illatos ánizs egész magként és őrölt formában is beszerezhető. Számos vitamin és ásványi anyag található meg benne, például A- és C-vitamin, kalcium, magnézium, foszfor, kálium, szelén és mangán.

Az ánizs illóolaja transz-anetolt, metilkavikolt, ánizs-aldehidet tartalmaz. Ennek köszönhető, hogy sokféle gyógyhatása ismert. Jó hatással van az emésztőrendszerre. Szélhajtó, görcsoldó, emésztést serkentő és epekiválasztást elősegítő gyógynövény. Enyhe görcsoldó, és szélhajtó tulajdonsága miatt a gyermekgyógyászatban is gyakran használják. A szoptatós anyukák tejkiválasztást serkentő hatásáért fogyasztják.

Az ánizs nyákoldó teakeverékek alkotórésze, jó köptető és köhögéscsillapító hatása miatt. Az illóolaj bizonyítottan antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, szájvizekben és torokfertőtlenítő tablettákban is gyakran megtalálható.

Az ánizsból készült gyógytea nagyszerűen nyugtatja az idegeket, ellazítja az izmokat, így segíti az elalvást, és hozzájárul a jobb éjszakai pihenéshez. Az ánizstea különösen azoknak ajánlott, akik tartanak az altatók esetleges mellékhatásaitól.

Fűszerként főzelékekhez, vadételekhez, mártásokhoz, édességekhez, gyümölcskenyerekhez használjuk. Több közkedvelt alkoholos ital – raki, ouzo, pernod – fontos adalékanyaga.

 

Vörösboros sült tarja

Hozzávalók:

  • 30 dkg sertéstarja (4 szelet)
  • 1 evőkanál zsír
  • 2 nagy db paradicsom
  • 1 nagy db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes db hegyes erőspaprika
  • só ízlés szerint
  • 1 kávéskanál fekete bors (őrölt)
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika
  • 1 csipet cayenne bors
  • 1 kávéskanál ánizs
  • 1 dl vörösbor

 

Elkészítés:

A serpenyőbe kevés zsiradékra helyezzük a hússzeleteket, a karikára vágott vöröshagymát, az erőspaprikát, az aprított fokhagymát, az ánizst és rövid ideig pirítjuk, majd fűszerezzük, és kevés vizet öntünk rá. Addig főzzük, amíg a hús megpuhul. A vége felé öntjük rá vörösbort. Burgonyakörettel tálaljuk.

 

  • Energia:    1459 kcal
  • Fehérje:    57 g
  • Zsír:       122g
  • Szénhidrát: 36 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)