A diófa rendkívül hasznos gyógynövényünk. Gyümölcse, levele, kérge, a termés külső zöld héja sok szenvedéstől szabadíthat meg, ha tudjuk, hogy melyik betegségre mit és hogyan használjunk.
A diólevél teája gyomor- és bélhurut, magas vérnyomás, bélférgek ellen és étvágyjavítónak is kiváló. Forrázatát bőrkiütések, kelések, fagyások borogatására használhatjuk, és aranyérbántalmak esetén ülőfürdőként is igen hatékony lehet.
Magyarországon a dió olajos magját fogyasztjuk a leggyakrabban. Ez igen magas energiatartalmú, vitaminokban és fehérjében gazdag táplálék. Nagy olajtartalma ellenére roppant egészséges csemege, hiszen rengeteg telítetlen (ómega-3) zsírsavat tartalmaz, így védi a keringési rendszerünket. Szénhidráttartalmának (elsősorban rostjainak) köszönhetően serkenti az emésztést.
Kiemelkedő kalcium-, magnézium-, cink-, réz- és szeléntartalma. Tartalmaz B1-, B2-, B6-, A-, E- és K- vitamint is. A dióban található polifenolok antioxidánsaktivitással bírnak. A dió jótékonyan hat a csontok, az idegrendszer és az immunrendszer működésére. Segíti a memóriát, és csökkenti a depresszió kialakulását.
A dió melatonint is tartalmaz, ennek köszönhetően az álmatlanságra is pozitívan hat. A dióból nemcsak desszertet készíthetünk, hanem főételt, salátát, köreteket, likőrt, szószokat is.
Diós-mézes brokkoli
Hozzávalók:
- 80 dkg brokkoli
- 15 dkg dió
- 5 kanál méz
- 1 csipet só
- 1 csipet fekete bors
Elkészítés:
A brokkolit rózsáira szedjük, és forró, sós vízben leforrázzuk. A dióbelet felaprítjuk. Egy serpenyőben felmelegítjük a mézet, rászórjuk a diót és a forrázott brokkolit. Alaposan átforgatjuk, és tálaláskor meglocsoljuk egy kanál mézzel.
- Energia: 1535 kcal
- Fehérje: 53 g
- Zsír: 85 g
- Szénhidrát: 117 g
Diós mézes szelet
Tészta:
- 15 dkg cukor
- 2 evőkanál méz
- 15 dkg vaj
- 45 dkg liszt
- 2 db tojás
- 1 teáskanál szódabikarbóna
Tetejére:
- 30 dkg dió
- 8 dkg cukor
- 12 dkg vaj
- 3 evőkanál méz
Krém:
- 2 evőkanál liszt
- 3 evőkanál keményítő
- 10 dkg porcukor
- 0,5 liter tej
- 1 cs. vaníliáscukor
- 20 dkg vaj
A tésztához a cukrot, a mézet és a vajat összeolvasztjuk. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet és a tojást. Kettéosztjuk, és mindkét részt (kb. 35–40 cm x 25 cm-re) kinyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Az egyik (még nyers) lapot megkenjük a következő diós masszával.
A cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a diót, a vajat és a mézet. Amikor kihűlt, rákenjük az egyik tésztalapra. Mindkét lapot 180 fokos sütőben 30 percig sütjük. (Sütés közben barnul meg a tészta.)
A krémhez a vajat habosra kavarjuk a kétfajta cukorral. A lisztet és a keményítőt csomómentesre kavarjuk a tejjel, és sűrűre főzzük. Amikor kihűlt, elkeverjük a vajas krémmel, ezzel kenjük meg a sima lapot. Erre tesszük a diósat. Alufóliával letakarjuk, és két órára hűtőbe tesszük.
- Energia: 8737 kcal
- Fehérje: 143 g
- Zsír: 495 g
- Szénhidrát: 872 g
Egészségükre!