Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A dió

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2020. november 22. 10:00
A dió
Rengeteg telítetlen zsírsavat tartalmaz, így védi a keringési rendszerünket

 

Fotó: pixabay.com

A diófa rendkívül hasznos gyógynövényünk. Gyümölcse, levele, kérge, a termés külső zöld héja sok szenvedéstől szabadíthat meg, ha tudjuk, hogy melyik betegségre mit és hogyan használjunk.

A diólevél teája gyomor- és bélhurut, magas vérnyomás, bélférgek ellen és étvágyjavítónak is kiváló. Forrázatát bőrkiütések, kelések, fagyások borogatására használhatjuk, és aranyérbántalmak esetén ülőfürdőként is igen hatékony lehet.

Magyarországon a dió olajos magját fogyasztjuk a leggyakrabban. Ez igen magas energiatartalmú, vitaminokban és fehérjében gazdag táplálék. Nagy olajtartalma ellenére roppant egészséges csemege, hiszen rengeteg telítetlen (ómega-3) zsírsavat tartalmaz, így védi a keringési rendszerünket. Szénhidráttartalmának (elsősorban rostjainak) köszönhetően serkenti az emésztést.

Kiemelkedő kalcium-, magnézium-, cink-, réz- és szeléntartalma. Tartalmaz B1-, B2-, B6-, A-, E- és K- vitamint is. A dióban található polifenolok antioxidánsaktivitással bírnak. A dió jótékonyan hat a csontok, az idegrendszer és az immunrendszer működésére. Segíti a memóriát, és csökkenti a depresszió kialakulását.

A dió melatonint is tartalmaz, ennek köszönhetően az álmatlanságra is pozitívan hat. A dióból nemcsak desszertet készíthetünk, hanem főételt, salátát, köreteket, likőrt, szószokat is.

 

Diós-mézes brokkoli

Hozzávalók:

  • 80 dkg brokkoli
  • 15 dkg dió
  • 5 kanál méz
  • 1 csipet só
  • 1 csipet fekete bors

 

Elkészítés:

A brokkolit rózsáira szedjük, és forró, sós vízben leforrázzuk. A dióbelet felaprítjuk. Egy serpenyőben felmelegítjük a mézet, rászórjuk a diót és a forrázott brokkolit. Alaposan átforgatjuk, és tálaláskor meglocsoljuk egy kanál mézzel.

 

  • Energia:   1535 kcal
  • Fehérje:     53 g
  • Zsír:        85 g
  • Szénhidrát: 117 g

 

Diós mézes szelet

Tészta:

  • 15 dkg cukor
  • 2 evőkanál méz
  • 15 dkg vaj
  • 45 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 1 teáskanál szódabikarbóna

 

Tetejére:

  • 30 dkg dió
  • 8 dkg cukor
  • 12 dkg vaj
  • 3 evőkanál méz

 

Krém:

  • 2 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál keményítő
  • 10 dkg porcukor
  • 0,5 liter tej
  • 1 cs. vaníliáscukor
  • 20 dkg vaj

 

A tésztához a cukrot, a mézet és a vajat összeolvasztjuk. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet és a tojást. Kettéosztjuk, és mindkét részt (kb. 35–40 cm x 25 cm-re) kinyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Az egyik (még nyers) lapot megkenjük a következő diós masszával.

A cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a diót, a vajat és a mézet. Amikor kihűlt, rákenjük az egyik tésztalapra. Mindkét lapot 180 fokos sütőben 30 percig sütjük. (Sütés közben barnul meg a tészta.)

A krémhez a vajat habosra kavarjuk a kétfajta cukorral. A lisztet és a keményítőt csomómentesre kavarjuk a tejjel, és sűrűre főzzük. Amikor kihűlt, elkeverjük a vajas krémmel, ezzel kenjük meg a sima lapot. Erre tesszük a diósat. Alufóliával letakarjuk, és két órára hűtőbe tesszük.

 

  • Energia:    8737 kcal
  • Fehérje:    143 g
  • Zsír:       495 g
  • Szénhidrát: 872 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)