Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A naspolya

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2020. november 08. 10:00
A naspolya
Gyulladáscsökkentő hatású

 

Fotó: Wikiwand.com

A naspolya utóérő gyümölcs, a fáról leszedve még nem fogyasztható. Ha egyszer vagy kétszer megcsípi a dér, az sem baj, hiszen így utóérés után még édesebb lesz.

A naspolya gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. C- és B-, E-vitamin- és karotin-tartalma hozzájárul szervezetünk egészségéhez. Az ásványi anyagok közül kiemelkedő kalcium-, mangán-, vas- és réztartalma.

A vastartalma miatt fogyasztása vérszegénység esetén különösen ajánlott. Kalciumtartalma csonterősítő. A naspolya hatékony antioxidánsvegyületeket is tartalmaz, így erősíti a védekezőrendszerünket.

Sok élelmi rost (pektin) található benne. A pektin segíti az anyagcserét, és rendben tartja a vér koleszterinszintjét. Hatásos hasmenés és székrekedés ellen is.

Már a népi gyógyászat is használta a naspolyát, különösen gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt. A terméséből és leveléből készítették azt a főzetet, amely hatásos volt íny- és torokgyulladásra.

Szezonjában fogyasszunk belőle mindennap, lehetőleg nyersen!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)