Fotó: Wikiwand.com
A naspolya utóérő gyümölcs, a fáról leszedve még nem fogyasztható. Ha egyszer vagy kétszer megcsípi a dér, az sem baj, hiszen így utóérés után még édesebb lesz.
A naspolya gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. C- és B-, E-vitamin- és karotin-tartalma hozzájárul szervezetünk egészségéhez. Az ásványi anyagok közül kiemelkedő kalcium-, mangán-, vas- és réztartalma.
A vastartalma miatt fogyasztása vérszegénység esetén különösen ajánlott. Kalciumtartalma csonterősítő. A naspolya hatékony antioxidánsvegyületeket is tartalmaz, így erősíti a védekezőrendszerünket.
Sok élelmi rost (pektin) található benne. A pektin segíti az anyagcserét, és rendben tartja a vér koleszterinszintjét. Hatásos hasmenés és székrekedés ellen is.
Már a népi gyógyászat is használta a naspolyát, különösen gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt. A terméséből és leveléből készítették azt a főzetet, amely hatásos volt íny- és torokgyulladásra.
Szezonjában fogyasszunk belőle mindennap, lehetőleg nyersen!