Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Székely Aladárra emlékezik a PIM

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2020. október 22. 13:00
Székely Aladárra emlékezik a PIM
Kiállítás nyílt a fotográfus születésének 150. évfordulója alkalmából

 

 

Székely Aladár gyulai születésű fotográfus ismert és eddig nem publikált képei is láthatók azon a kiállításon, amely Új vizeken... – Írók és művészek Székely Aladár műtermében címmel nyílt október 21-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM).

A PIM lapunkhoz eljuttatott közleményében emlékeztetett: a 20. századi magyar portréfényképezés útját meghatározó fotográfus 150 éve született. Felidézték: Székely Aladár Gyula és Orosháza után 1899-ben Budapesten nyitott műtermet, előbb a Mária Terézia téren (ma Horváth Mihály tér), majd a Váci utca 18.-ban lévő bérház legfelső emeletén.

Mint írták, a „régi ízléssel szakító, nemzetközi tapasztalatra szert tevő, minden újításra kész” fotóművészhez főképp írók és művészek – Ady és barátai, a Nyolcak festői, a Nemzeti Színház művészei, zenészek és táncosok – jártak. „Küldetésének tekintette, hogy portréfotográfiáin a művészek vonásait, egyéniségét megragadja, a jövőnek megőrizze” – emelték ki.

A fotográfus születésének évfordulója alkalmából nyílt tárlaton több mint száz fotó enged betekintést Székely Aladár életébe és a műtermében folyó alkotómunkába. A kiállítás azokból a pozitív kópiákból és negatívokból mutat be egy reprezentatív válogatást, amelyek a Székely-hagyaték részeként 1977-ben kerültek a PIM-be.

A tárlatot, amely 2021. január 31-ig látható, Bazsányi Sándor irodalomtörténész, esztéta nyitotta meg.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)