Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulára érkezik a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2023. szeptember 15. 16:00
Gyulára érkezik a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása
A tárlatot a Petőfi Sándor-emlékév alkalmából hozták létre

Forrás: 24.hu

Gyulára érkezik a Petőfi Irodalmi Múzeum új, a Petőfi Sándor-emlékév alkalmából létrehozott vándorkiállítása – tájékoztatta lapunkat közleményben az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft.

Mint írták, a tárlat célja – amely az aktuális kutatásokra alapozva, egyedi megközelítésből mutatja be a költő életét, személyiségét –, hogy Magyarországon, valamint határokon túl is minél több emberhez juttassa el élményszerűen Petőfi Sándor életművét és mutassa be életútját.

Kiemelték: a tárlat nem a költő életrajzát helyezi fókuszba, sokkal inkább az alkotói attitűdöt meghatározó döntési helyzeteket mutatja be, mint például a költővé válás, a társadalmi mobilitás, az életpálya megválasztása, a közéleti szerepvállalás, az irodalmi élet szervezése vagy a családalapítás.

Hozzátették, hogy a kiállítás gerincét tíz kiemelt gyűjteményi darab adja: többek között a költő édesapjának mészárosbárdja, a Szendrey Júliától kapott gyöngyhímzéses pénztárca, egy biliárddákó, amelyet Petőfi a Pilvaxban használhatott. A relikviákhoz tartozik egy-egy kiemelt vers, idézetek, kéziratok.

A busz 2022-ben több mint hatvan településen járt, az emlékév végéig 200 helyszínen nézhetik meg a tárlatot az érdeklődők.

Gyulán szeptember 22-én és 23-án lesz lehetőség megnézni a kiállítást az Erkel Ferenc Művelődési Központ mögötti parkolóban. A helyi szervezők pénteken az iskolásoknak biztosítanak lehetőséget, szombaton a magánszemélyeket, családokat, kisebb közösségeket várják 9 és 17 óra között. A tárlat megtekintése díjtalan.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)