Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon

Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az áfonya

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2020. október 11. 10:00
Az áfonya
Teája megszünteti a bélrendszer hurutos betegségeit

 

Fotó: pixabay.com

A nyugati étrendben az áfonya az eper mellett a második leggyakoribb bogyós gyümölcs. Nemcsak Európában, de szerte a világon nagy népszerűségnek örvend.

A fekete vagy erdei áfonya gyümölcsét már a történelem előtti idők óta fogyasztják, azonban az orvostudomány először a XVI. században említi. A vörös és a kék áfonya kiváló C-vitamin-forrás. A C-vitaminon kívül jelentős az antocianidintartalma is. Ez nagyon jó antioxidánshatású vegyület, amely növeli a szervezet ellenálló képességét, csökkenti a kapillárisok áteresztőképességét, törékenységét, és megakadályozza a vérlemezkék összetapadását, így csökkenti a szívinfarktus kialakulásának veszélyét, és védi a szem retinájának épségét. Az áfonya ásványi anyagi (Ca, Mg, K) fokozzák a szellemi teljesítőképességeket, szabályozzák a vérnyomást.

Az áfonya rendszeres fogyasztásával a szervezet egészséges élelmi rostokhoz juthat, amelyek az emésztést és a bélrendszer hatékony működését segítik elő.

A fekete áfonya leveléből készült főzetet a népi gyógyászatban vércukorszint-csökkentőként alkalmazzák, teája jó szél- és vizelethajtó, és megszünteti a bélrendszer hurutos betegségeit.

 

Zabpehely áfonyával

Hozzávalók:

  • 1 csipet só
  • 10 dkg zabpehely
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • 4 evőkanál szárított áfonya
  • 1 marék dió, apróra vágva (kb. 30 g)
  • 1 evőkanál lenmag
  • 1 evőkanál méz
  • 2-2,5 dl tej
  • 5 dl víz

 

Elkészítés:

Keverjük össze a vizet és a sót egy kis főzőedényben, majd állítsuk a hőfokot magasra. Amikor a víz felforrt, a hőfokot vegyük lejjebb, adjuk hozzá a zabpelyhet, majd gyakran kevergetve, fedő nélkül főzzük körülbelül öt percig, amíg a zab a vizet csaknem teljesen felissza. Ekkor adjuk hozzá a fahéjat, az áfonyát, a diót és a lenmagot. Keverjük össze és fedjük le, majd kapcsoljuk le a hőforrást. Lefedve öt percig hagyjuk állni. Tejjel és mézzel tálaljuk.

  • Energia:   1080 kcal
  • Fehérje:     30 g
  • Zsír:        36 g
  • Szénhidrát: 154 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM