Fotó: pixabay.com
A nyugati étrendben az áfonya az eper mellett a második leggyakoribb bogyós gyümölcs. Nemcsak Európában, de szerte a világon nagy népszerűségnek örvend.
A fekete vagy erdei áfonya gyümölcsét már a történelem előtti idők óta fogyasztják, azonban az orvostudomány először a XVI. században említi. A vörös és a kék áfonya kiváló C-vitamin-forrás. A C-vitaminon kívül jelentős az antocianidintartalma is. Ez nagyon jó antioxidánshatású vegyület, amely növeli a szervezet ellenálló képességét, csökkenti a kapillárisok áteresztőképességét, törékenységét, és megakadályozza a vérlemezkék összetapadását, így csökkenti a szívinfarktus kialakulásának veszélyét, és védi a szem retinájának épségét. Az áfonya ásványi anyagi (Ca, Mg, K) fokozzák a szellemi teljesítőképességeket, szabályozzák a vérnyomást.
Az áfonya rendszeres fogyasztásával a szervezet egészséges élelmi rostokhoz juthat, amelyek az emésztést és a bélrendszer hatékony működését segítik elő.
A fekete áfonya leveléből készült főzetet a népi gyógyászatban vércukorszint-csökkentőként alkalmazzák, teája jó szél- és vizelethajtó, és megszünteti a bélrendszer hurutos betegségeit.
Zabpehely áfonyával
Hozzávalók:
- 1 csipet só
- 10 dkg zabpehely
- 1/2 teáskanál fahéj
- 4 evőkanál szárított áfonya
- 1 marék dió, apróra vágva (kb. 30 g)
- 1 evőkanál lenmag
- 1 evőkanál méz
- 2-2,5 dl tej
- 5 dl víz
Elkészítés:
Keverjük össze a vizet és a sót egy kis főzőedényben, majd állítsuk a hőfokot magasra. Amikor a víz felforrt, a hőfokot vegyük lejjebb, adjuk hozzá a zabpelyhet, majd gyakran kevergetve, fedő nélkül főzzük körülbelül öt percig, amíg a zab a vizet csaknem teljesen felissza. Ekkor adjuk hozzá a fahéjat, az áfonyát, a diót és a lenmagot. Keverjük össze és fedjük le, majd kapcsoljuk le a hőforrást. Lefedve öt percig hagyjuk állni. Tejjel és mézzel tálaljuk.
- Energia: 1080 kcal
- Fehérje: 30 g
- Zsír: 36 g
- Szénhidrát: 154 g
Jó étvágyat!