Fotó: pixabay.com
Aki sok répát eszik, jól tud majd fütyülni – mondják a gyerekeknek, hogy rávegyék őket a répaevésre. Miért is fontos, hogy sok répát együnk?
A sárgarépa alapvető tápanyagforrás a szervezet számára. A kalcium, kálium, nátrium mellett tartalmaz vasat, magnéziumot, krómot, B-, C-, E- és K-vitamint. A répa fontos biológiai hatóanyaga a béta-karotin, ami az A-vitamin elővitaminja. A szervezet a béta-karotint szükség szerint alakítja át A-vitaminná. A karotinoidok antioxidáns hatásuk miatt erősítik az immunrendszert, és a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepük van. Az A-vitamin nélkülözhetetlen továbbá a jó látás, a bőr és a nyálkahártyák egészsége szempontjából.
A sárgarépa rosttartalma a pektin, amely segíti a bélműködést (hasmenés és székrekedés esetén is), megköti a káros anyagcseretermékeket, például a koleszterint, így védi az érrendszerünket is.
Szinte minden formában fogyaszthatjuk, nyersen, főzve, párolva, sütve. Íze a legtöbb konyhai nyersanyaghoz jól illeszkedik, és nagy előny, hogy egész évben beszerezhető.
Amerikai káposztasaláta
Hozzávalók:
- 0,5-1 kg káposzta
- 4-5 db sárgarépa
- 3-5 db alma
- 1 kis fej vöröshagyma
- majonéz (1dl olaj, 2 db tojássárgája)
- cukor, mustár
- 1 doboz tejföl
Elkészítés:
A káposztát vékonyra gyaluljuk, a répát és az almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A vöröshagymát apróra vágjuk. A legyalult káposztát forrásban lévő sós vízben egy pillanatra megmerítjük, lecsöpögtetjük. Egy salátástálban elkészítjük a mártást, majd belekeverjük a zöldségeket. Legalább 3-4 óra hosszáig hűtőben érleljük.
- Energia: 2045 kcal
- Fehérje: 34,8 g
- Zsír: 148 g
- Szénhidrát: 99,5 g
Sárgarépás szendvicskrém
Hozzávalók (4 adagra):
- 2 közepes db sárgarépa
- 10 dkg reszelt trappista sajt
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál majonéz
- 1 csipet só
Elkészítés:
A sárgarépát, a fokhagymát és a sajtot sajtreszelőn lereszeljük, majd annyi majonézzel elkeverjük, hogy jól kenhető legyen. Ízlés szerint megsózzuk. Kenyérre kenve fogyasztjuk.
- Energia: 945 kcal
- Fehérje: 30 g
- Zsír: 74 g
- Szénhidrát: 28 g
Jó étvágyat!


























