Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A sárgarépa

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2020. szeptember 27. 10:00
A sárgarépa
Rosttartalmának köszönhetően segíti a bélműködést

 

Fotó: pixabay.com

Aki sok répát eszik, jól tud majd fütyülni – mondják a gyerekeknek, hogy rávegyék őket a répaevésre. Miért is fontos, hogy sok répát együnk?

A sárgarépa alapvető tápanyagforrás a szervezet számára. A kalcium, kálium, nátrium mellett tartalmaz vasat, magnéziumot, krómot, B-, C-, E- és K-vitamint. A répa fontos biológiai hatóanyaga a béta-karotin, ami az A-vitamin elővitaminja. A szervezet a béta-karotint szükség szerint alakítja át A-vitaminná. A karotinoidok antioxidáns hatásuk miatt erősítik az immunrendszert, és a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepük van. Az A-vitamin nélkülözhetetlen továbbá a jó látás, a bőr és a nyálkahártyák egészsége szempontjából.

A sárgarépa rosttartalma a pektin, amely segíti a bélműködést (hasmenés és székrekedés esetén is), megköti a káros anyagcseretermékeket, például a koleszterint, így védi az érrendszerünket is.

Szinte minden formában fogyaszthatjuk, nyersen, főzve, párolva, sütve. Íze a legtöbb konyhai nyersanyaghoz jól illeszkedik, és nagy előny, hogy egész évben beszerezhető.

 

Amerikai káposztasaláta

Hozzávalók:

  • 0,5-1 kg káposzta
  • 4-5 db sárgarépa
  • 3-5 db alma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • majonéz (1dl olaj, 2 db tojássárgája)
  • cukor, mustár
  • 1 doboz tejföl
     

Elkészítés:

A káposztát vékonyra gyaluljuk, a répát és az almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A vöröshagymát apróra vágjuk. A legyalult káposztát forrásban lévő sós vízben egy pillanatra megmerítjük, lecsöpögtetjük. Egy salátástálban elkészítjük a mártást, majd belekeverjük a zöldségeket. Legalább 3-4 óra hosszáig hűtőben érleljük.

  • Energia:    2045 kcal
  • Fehérje:    34,8 g
  • Zsír:        148 g
  • Szénhidrát: 99,5 g

 

Sárgarépás szendvicskrém

Hozzávalók (4 adagra):

  • 2 közepes db sárgarépa
  • 10 dkg reszelt trappista sajt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál majonéz
  • 1 csipet só

Elkészítés:

A sárgarépát, a fokhagymát és a sajtot sajtreszelőn lereszeljük, majd annyi majonézzel elkeverjük, hogy jól kenhető legyen. Ízlés szerint megsózzuk. Kenyérre kenve fogyasztjuk.

  • Energia:   945 kcal
  • Fehérje:    30 g
  • Zsír:       74 g
  • Szénhidrát: 28 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)