Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A hamburger

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2020. augusztus 30. 13:00
A hamburger
Igazi kalóriabomba: egy emberesebb darabbal akár négy-ötszáz kalóriát is beviszünk

 

Fotó: pixabay.com

A városokban és a bevásárlóközpontokban egymást érik a gyorséttermek. Szinte mindegyik ajánlatában szerepel a hamburger is, mely Amerikából érkezett Európába, és a ’80-as években hazánkba is eljutott.

A hamburger igazi kalóriabomba, egy emberesebb darabbal akár négy-ötszáz kalóriát is beviszünk. A zsemle fehér lisztből készül, jobb esetben némi szezámmaggal a tetején. Ami rontja a helyzetet, hogy a hamburger gyakran párban jár a hasábburgonyával, pedig az olajtól csöpögő köret önmagában is jelentős energiaértéket képvisel. A saláták kivételével minden menü sok zsírt vagy cukrot tartalmaz, aminek a túlzott fogyasztása túlsúlyhoz vezethet. Az az 1-2 szelet hagyma, paradicsom és uborka, ami az ételben van, nem teszi rostokban gazdaggá. A rostszegény étrend pedig nem tesz jót a bélműködésnek.

Pozitívum az, hogy a húspogácsát grillen sütik a hamburgerhez, nem bő olajban. A kellemes illatok csiklandozzák mindenki orrát, s valljuk be, sokan el is csábultunk már. Szerencsére több ismerősömtől hallottam már, hogy otthon készítik el az ételt, így a büfékínálathoz hasonló, de sokkal egészségesebb vacsorát vagy reggelit tálalhatnak fel a családnak.

Minél kisebb a hamburger, annál jobb. Legyen benne sok finom, nyers zöldség, sajt, minél kevesebb ketchup, mustár, és semennyi majonéz.

 

Hamburgerpuffancs 

Hozzávalók (10 db):

  • 80 dkg liszt
  • 6 dkg porcukor
  • 10 dkg margarin
  • 3 db tojás sárgája
  • 5 dkg élesztő
  • 1 dkg só
  • 4 dl tej
  • 1 db tojás fehérje
  • 3 evőkanál szezámmag

 

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, teszünk bele kb. 1 evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Amíg felfut, előkészítjük a további hozzávalókat. A lisztet és a porcukrot egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a sót. A margarint összekeverjük a 3 tojássárgájával. Ezután összekeverjük az összes hozzávalót (lisztes keverék, margarinos-tojásos keverék, felfuttatott élesztős keverék). Addig dagasztjuk, amíg szép sima felületű tésztát kapunk. Meleg helyen 30-40 percig kelesztjük. Ha megkelt, felosztjuk 10 darabra, és zsemléket formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és még 15 percig kelesztjük, majd lekenjük a felvert tojásfehérjével, és megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőben kb. 12-15 percig sütjük. Ha kisült, rácsra helyezzük.

  • Energia:   4140 kcal
  • Fehérje:    117 g
  • Zsír:        90 g
  • Szénhidrát: 693 g

 

Hamburger-húspogácsa 

Hozzávalók (5–8 db):

  • 0,5 kg darált sertéshús
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 1 teáskanál só
  • 1 kávéskanál bors
  • 1 kávéskanál oregánó

 

Elkészítés:

Felaprítjuk nagyon apróra a vöröshagymát. A darált húst összekeverjük az apróra vágott vöröshagymával, sóval, borssal, oregánóval fűszerezzük. Hagyhatjuk állni egy kicsit, hogy jobban összeérjenek az ízek. Ha túl lágynak tűnik a keverékünk, akkor adhatunk hozzá tojást és zsemlemorzsát is, hogy jobban összeálljon. Ha kész, húspogácsákat formázunk belőle, és nagyon kevés zsiradékon néhány perc alatt megsütjük. A hamburger összeállításához ízlés szerint sajtot és sok-sok zöldséget használunk.

  • Energia:   860 kcal
  • Fehérje:   106 g
  • Zsír:       40 g
  • Szénhidrát: 12 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)