Fotó: pixabay.com
A városokban és a bevásárlóközpontokban egymást érik a gyorséttermek. Szinte mindegyik ajánlatában szerepel a hamburger is, mely Amerikából érkezett Európába, és a ’80-as években hazánkba is eljutott.
A hamburger igazi kalóriabomba, egy emberesebb darabbal akár négy-ötszáz kalóriát is beviszünk. A zsemle fehér lisztből készül, jobb esetben némi szezámmaggal a tetején. Ami rontja a helyzetet, hogy a hamburger gyakran párban jár a hasábburgonyával, pedig az olajtól csöpögő köret önmagában is jelentős energiaértéket képvisel. A saláták kivételével minden menü sok zsírt vagy cukrot tartalmaz, aminek a túlzott fogyasztása túlsúlyhoz vezethet. Az az 1-2 szelet hagyma, paradicsom és uborka, ami az ételben van, nem teszi rostokban gazdaggá. A rostszegény étrend pedig nem tesz jót a bélműködésnek.
Pozitívum az, hogy a húspogácsát grillen sütik a hamburgerhez, nem bő olajban. A kellemes illatok csiklandozzák mindenki orrát, s valljuk be, sokan el is csábultunk már. Szerencsére több ismerősömtől hallottam már, hogy otthon készítik el az ételt, így a büfékínálathoz hasonló, de sokkal egészségesebb vacsorát vagy reggelit tálalhatnak fel a családnak.
Minél kisebb a hamburger, annál jobb. Legyen benne sok finom, nyers zöldség, sajt, minél kevesebb ketchup, mustár, és semennyi majonéz.
Hamburgerpuffancs
Hozzávalók (10 db):
- 80 dkg liszt
- 6 dkg porcukor
- 10 dkg margarin
- 3 db tojás sárgája
- 5 dkg élesztő
- 1 dkg só
- 4 dl tej
- 1 db tojás fehérje
- 3 evőkanál szezámmag
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, teszünk bele kb. 1 evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Amíg felfut, előkészítjük a további hozzávalókat. A lisztet és a porcukrot egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a sót. A margarint összekeverjük a 3 tojássárgájával. Ezután összekeverjük az összes hozzávalót (lisztes keverék, margarinos-tojásos keverék, felfuttatott élesztős keverék). Addig dagasztjuk, amíg szép sima felületű tésztát kapunk. Meleg helyen 30-40 percig kelesztjük. Ha megkelt, felosztjuk 10 darabra, és zsemléket formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és még 15 percig kelesztjük, majd lekenjük a felvert tojásfehérjével, és megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőben kb. 12-15 percig sütjük. Ha kisült, rácsra helyezzük.
- Energia: 4140 kcal
- Fehérje: 117 g
- Zsír: 90 g
- Szénhidrát: 693 g
Hamburger-húspogácsa
Hozzávalók (5–8 db):
- 0,5 kg darált sertéshús
- 1 közepes db vöröshagyma
- 1 teáskanál só
- 1 kávéskanál bors
- 1 kávéskanál oregánó
Elkészítés:
Felaprítjuk nagyon apróra a vöröshagymát. A darált húst összekeverjük az apróra vágott vöröshagymával, sóval, borssal, oregánóval fűszerezzük. Hagyhatjuk állni egy kicsit, hogy jobban összeérjenek az ízek. Ha túl lágynak tűnik a keverékünk, akkor adhatunk hozzá tojást és zsemlemorzsát is, hogy jobban összeálljon. Ha kész, húspogácsákat formázunk belőle, és nagyon kevés zsiradékon néhány perc alatt megsütjük. A hamburger összeállításához ízlés szerint sajtot és sok-sok zöldséget használunk.
- Energia: 860 kcal
- Fehérje: 106 g
- Zsír: 40 g
- Szénhidrát: 12 g
Egészségükre!


























