Forrás: pixabay.com
A szőlő nem csak ízletes gyümölcs, de számos jótékony hatása is van. Szinte valamennyi, a szervezet számára fontos tápanyag megtalálható benne.
Sok A-, B1-, B2-, C-vitamin, kalcium, kálium, magnézium, vas, magnézium cink, réz és foszfor van benne, és különösen magas a káliumtartalma. A kálium vízhajtóként hat, így elősegíti az anyagcseretermékek kiürülését a veséken keresztül.
A szőlő gyümölcssavat, szőlőcukrot és pektineket tartalmaz, ami gondoskodik a jó emésztésről. A piros szőlőben ezenkívül cserzőanyag is van, ami jó hatással van a bélnyálkahártyára.
A szőlőben többfajta polifenolvegyület van, ezek gyulladásgátló hatásúak. A polifenolok segítenek még a vérnyomás szabályozásában, és rugalmasan tartják az erek falát.
A vörös és fekete szőlő gazdag antioxidánshatású flavonoidokban is, melyek a szabad gyököket közömbösítve védelmet nyújthatnak a rák, az érelmeszesedés és a szívkoszorúér-betegségekkel szemben.
Értékes tápanyagait akkor őrizhetjük meg teljesen, ha a szőlőt frissen, héjával és magjával együtt fogyasztjuk. Édességekbe leginkább aszalt formában, mazsolaként kerül. A szőlő nagyon finom müzliben, salátában, savanyú káposztával, sajthoz és a sütemények tetején is.
Sütés nélküli sajttorta
Hozzávalók
A kekszes alaphoz:
- 50 dkg kekszmorzsa
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 25 dkg margarin
- 20 dkg cukor vagy xilit
- 2 dl tej
- 1 evőkanál rum
A krémhez:
- 30 dkg mascarpone
- 2 dl gyümölcsjoghurt
- 10 dkg tejföl
- 10 dkg porcukor vagy édesítő
- 4 dl habtejszín
- 20 g zselatin
Tetejére:
- 15 dkg szőlő
Elkészítés
A darált kekszet összekeverjük a kakaóporral. Egy edényben összemelegítjük a margarint a cukorral és a tejjel annyira, hogy a margarin és a cukor elolvadjon. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a kakaóporos kekszet és a rumaromát. Kapcsos tortaformába tesszük a masszát, szépen elegyengetjük, és félretesszük.
A krémhez kis lábosban kevés vízzel elvegyítjük a zselatint, és félretesszük. Kikeverjük a mascarponét, a joghurtot, a tejfölt a porcukorral, és beleforgatjuk a keményre felvert tejszínt. A zselatint kis lángon kevergetve feloldjuk, 3-4 evőkanál krémmel elvegyítjük, majd a többi krémhez adjuk, és ráöntjük a kekszes alapra. Tetejét félbe vágott szőlőszemekkel rakjuk ki. Pár órára hűtőbe tesszük.
- Energia: 5165 kcal
- Fehérje: 82 g
- Zsír: 200 g
- Szénhidrát: 786 g


























