Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A szőlő

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2020. augusztus 23. 10:00
A szőlő
A szőlőben polifenolvegyülei gyulladásgátló hatásúak

 

Forrás: pixabay.com

A szőlő nem csak ízletes gyümölcs, de számos jótékony hatása is van. Szinte valamennyi, a szervezet számára fontos tápanyag megtalálható benne.

Sok A-, B1-, B2-, C-vitamin, kalcium, kálium, magnézium, vas, magnézium cink, réz és foszfor van benne, és különösen magas a káliumtartalma. A kálium vízhajtóként hat, így elősegíti az anyagcseretermékek kiürülését a veséken keresztül.

A szőlő gyümölcssavat, szőlőcukrot és pektineket tartalmaz, ami gondoskodik a jó emésztésről. A piros szőlőben ezenkívül cserzőanyag is van, ami jó hatással van a bélnyálkahártyára.

A szőlőben többfajta polifenolvegyület van, ezek gyulladásgátló hatásúak. A polifenolok segítenek még a vérnyomás szabályozásában, és rugalmasan tartják az erek falát.

A vörös és fekete szőlő gazdag antioxidánshatású flavonoidokban is, melyek a szabad gyököket közömbösítve védelmet nyújthatnak a rák, az érelmeszesedés és a szívkoszorúér-betegségekkel szemben.

Értékes tápanyagait akkor őrizhetjük meg teljesen, ha a szőlőt frissen, héjával és magjával együtt fogyasztjuk. Édességekbe leginkább aszalt formában, mazsolaként kerül. A szőlő nagyon finom müzliben, salátában, savanyú káposztával, sajthoz és a sütemények tetején is.

 

Sütés nélküli sajttorta

Hozzávalók

A kekszes alaphoz:

  • 50 dkg kekszmorzsa
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg cukor vagy xilit
  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál rum

A krémhez:

  • 30 dkg mascarpone
  • 2 dl gyümölcsjoghurt
  • 10 dkg tejföl
  • 10 dkg porcukor vagy édesítő
  • 4 dl habtejszín
  • 20 g zselatin

Tetejére:

  • 15 dkg szőlő

 

Elkészítés

A darált kekszet összekeverjük a kakaóporral. Egy edényben összemelegítjük a margarint a cukorral és a tejjel annyira, hogy a margarin és a cukor elolvadjon. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a kakaóporos kekszet és a rumaromát. Kapcsos tortaformába tesszük a masszát, szépen elegyengetjük, és félretesszük.

A krémhez kis lábosban kevés vízzel elvegyítjük a zselatint, és félretesszük. Kikeverjük a mascarponét, a joghurtot, a tejfölt a porcukorral, és beleforgatjuk a keményre felvert tejszínt. A zselatint kis lángon kevergetve feloldjuk, 3-4 evőkanál krémmel elvegyítjük, majd a többi krémhez adjuk, és ráöntjük a kekszes alapra. Tetejét félbe vágott szőlőszemekkel rakjuk ki. Pár órára hűtőbe tesszük.

  • Energia:   5165 kcal
  • Fehérje:     82 g
  • Zsír:       200 g
  • Szénhidrát: 786 g
Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)