Forrás: pixabay.com
Étkezési célra csak a rebarbara meghúsosodott levélnyele alkalmas, a növény levelét ne együk meg, mert mérgező!
Jellegzetesen fanyar, savanykás ízét magas almasav-, citromsav- és oxálsavtartalma adja. Hasznos növényi rostokat és értékes cseranyagokat, flavonoidokat, polifenolokat tartalmaz. Jelentős az A-, B1-, B2- és C-vitamin-, valamint a niacintartalma, és kiemelkedően sok benne a kálium, a kalcium, a foszfor, a magnézium, a vas és a szelén.
A növényben antrakinonszármazékok is találhatók. Ezek hatására a széklet híg marad, ezért alkalmazzák a rebarbarát hashajtóként, bélműködés-szabályzóként. Emellett vizelethajtó, salaktalanító hatása is van.
A rebarbara főzéskor sok levet ereszt, ezért csak keveset tegyünk alá, például kompót készítésekor. Ízesítésére kitűnő a vanília, a gyömbér és a fahéj. Kompótot, lekvárt, szörpöt, ivólevet és bort is készítenek belőle. Süteményben, rétesben alma helyett, dióval szokták használni.
Rebarbarás csirke
Hozzávalók (3 adagra)
- 2 db csirke-alsócomb
- 2 db csirke-felsőcomb
- 2 db csirkeszárny
- 2 db csirkefarhát
- 3 közepes szár rebarbara
- 4 evőkanál olaj
- 1 dl fehérbor
- 0,5 teáskanál cukor
- 1 teáskanál tárkony
- 2 dl főzőtejszín
- 1 csapott evőkanál liszt
Elkészítés
A csirkedarabokat enyhén megsózzuk. Forró olajban körös-körül megpirítjuk, majd az olajat leöntjük róla. A rebarbaraszárakat leszálkázzuk, megmossuk. 2-3 cm-es darabokban a csirkéhez adjuk. Egy pillanatra átpirítjuk, felöntjük a borral, és annyi vízzel, hogy félig ellepje. Beleszórjuk a tárkonyt, a cukrot. Fedő alatt puhára pároljuk (45-50 perc alatt). A tejszínt kikeverjük a liszttel, és a húshoz keverjük. Átforraljuk, és főtt tésztával tálaljuk.
- Energia: 2360 kcal
- Fehérje: 240 g
- Zsír: 121 g
- Szénhidrát: 44 g
Rebarbarás tea
Hozzávalók (4 adagra)
- 70 dkg rebarbara
- 3 dkg friss gyömbér
- 10 dkg cukor
- 4 db feketetea-filter
Elkészítés
A rebarbarát megpucoljuk, feldaraboljuk, fazékba tesszük. Rádaraboljuk a megpucolt gyömbért, rászórjuk a cukrot, felöntjük 1 liter vízzel, és 20 percig főzzük. Elzárjuk alatta a gázt, és belelógatjuk a teafiltert. 10 perc után finom szűrőn leszűrjük, majd hűtőbe tesszük. Hidegen, jégkockákkal fogyasztjuk.
- Energia: 680 kcal
- Fehérje: 7 g
- Zsír: 7 g
- Szénhidrát: 156 g
Egészségükre!