Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A rebarbara

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2020. július 19. 10:00
A rebarbara
Hashajtóként, bélműködés-szabályzóként is használják

 

Forrás: pixabay.com 

Étkezési célra csak a rebarbara meghúsosodott levélnyele alkalmas, a növény levelét ne együk meg, mert mérgező!

Jellegzetesen fanyar, savanykás ízét magas almasav-, ­citromsav- és oxálsavtartalma adja. Hasznos növényi rostokat és értékes cseranyagokat, flavonoidokat, polifenolokat tartalmaz. Jelentős az A-, B1-, B2- és C-vitamin-, valamint a niacintartalma, és kiemelkedően sok benne a kálium, a kalcium, a foszfor, a magnézium, a vas és a szelén.

A növényben antrakinonszármazékok is találhatók. Ezek hatására a széklet híg marad, ezért alkalmazzák a rebarbarát hashajtóként, bélműködés-szabályzóként. Emellett vizelethajtó, salaktalanító hatása is van.

A rebarbara főzéskor sok levet ereszt, ezért csak keveset tegyünk alá, például kompót készítésekor. Ízesítésére kitűnő a vanília, a gyömbér és a fahéj. Kompótot, lekvárt, szörpöt, ivólevet és bort is készítenek belőle. Süteményben, rétesben alma helyett, dióval szokták használni.

 

Rebarbarás csirke

Hozzávalók (3 adagra)

  • 2 db csirke-alsócomb
  • 2 db csirke-felsőcomb
  • 2 db csirkeszárny
  • 2 db csirkefarhát
  • 3 közepes szár rebarbara
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 dl fehérbor
  • 0,5 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál tárkony
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 csapott evőkanál liszt

 

Elkészítés

A csirkedarabokat enyhén megsózzuk. Forró olajban körös-körül megpirítjuk, majd az olajat leöntjük róla. A rebarbaraszárakat leszálkázzuk, megmossuk. 2-3 cm-es darabokban a csirkéhez adjuk. Egy pillanatra átpirítjuk, felöntjük a borral, és annyi vízzel, hogy félig ellepje. Beleszórjuk a tárkonyt, a cukrot. Fedő alatt puhára pároljuk (45-50 perc alatt). A tejszínt kikeverjük a liszttel, és a húshoz keverjük. Átforraljuk, és főtt tésztával tálaljuk.

 

  • Energia:  2360 kcal
  • Fehérje:   240 g
  • Zsír:      121 g
  • Szénhidrát: 44 g

 

Rebarbarás tea

Hozzávalók (4 adagra)

  • 70 dkg rebarbara
  • 3 dkg friss gyömbér
  • 10 dkg cukor
  • 4 db feketetea-filter

 

Elkészítés

A rebarbarát megpucoljuk, feldaraboljuk, fazékba tesszük. Rádaraboljuk a megpucolt gyömbért, rászórjuk a cukrot, felöntjük 1 liter vízzel, és 20 percig főzzük. Elzárjuk alatta a gázt, és belelógatjuk a teafiltert. 10 perc után finom szűrőn leszűrjük, majd hűtőbe tesszük. Hidegen, jégkockákkal fogyasztjuk.

 

  • Energia:    680 kcal
  • Fehérje:      7 g
  • Zsír:         7 g
  • Szénhidrát: 156 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM