Forrás: pixabay.com
Az egres Európában Skandinávián kívül mindenhol megterem. Már a középkorban is termesztették, de elsősorban gyógynövényként használták.
Csekély energiatartalom és magas vitamintartalom jellemzi. Főként A-, B-, C-, D-vitaminban gazdag, de E-vitamin-tartalma is jelentős. Kálium, kalcium, foszfor és vas is található benne.
Magas pektintartalma segíti az egészséges bélműködést, és pozitívan befolyásolja a koleszterinszintet. Pektintartalma miatt különösen alkalmas más, nehezen kocsonyásodó gyümölcsökből készült dzsemek, gyümölcsízek szilárdabbá tételére.
A népi orvoslás szerint rendszeres fogyasztása köszvény, valamint vese- és hólyagbántalmak esetén is jó hatású. Lázzal, gyulladással együtt járó betegségek esetén is ajánlják a nyugtató, hűsítő hatású egresszörpöt.
Fogyasztható nyersen, levesként, kompótként, mártásként, süteménybe sütve. Remek dzsem, lekvár is készíthető belőle.
Friss fogyasztásra a teljesen éretten leszedett termés a legjobb. Az éretlen gyümölcs jól fagyasztható, így a téli időszakokra is elrakható. A belőle készített hideg gyümölcsleves, mártás különösen nyáron, frissen üdítő, de télen is változatosabbá teheti az étrendünket.
Túrós rétes egressel
Hozzávalók
- 50 dkg túró
- 8 db réteslap
- 30 dkg egres
- 4 db tojássárgája
- 1 db citrom
- 12 + 4 db édesítőtabletta
- 4 + 2 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál olaj
- 1 csipet só
Elkészítés
A túrót szitán áttörjük, vagy mixerrel pépesítjük. Ezután hozzáadjuk a tojások sárgáját, ráreszeljük a citrom héját. Hozzáadjuk a citromlevet és a kevés forró vízben feloldott édesítőtablettát (mindenki ízlése szerint adagolja), majd hozzáadjuk a tejfölt és a csipet sót is.
A megtisztított egrest egy serpenyőbe tesszük 1-2 evőkanál vízzel, és négy darab édesítőtablettával egy kicsit megpároljuk.
Két kanál tejfölbe belekeverünk két kanál olajat. Majd négy réteslapot egymásra teszünk, és lekenjük a felső lapot az olajos tejföllel, majd elosztjuk rajta a túrókrém felét. Egy sorba rátesszük a megpárolt egrest, és elkezdjük feltekerni, mint a kalácsot. Ha konyharuhát teszünk a réteslap alá, könnyebben tudjuk feltekerni.
A maradék olajos tejföllel bekenjük a két rétesrúd minden oldalát. 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 20 percig sütjük.
- Energia: 2000 kcal
- Fehérje: 101 g
- Zsír: 137 g
- Szénhidrát: 83 g
Jó étvágyat!


























