Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az egres

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2020. július 12. 10:00
Az egres
Magas pektintartalma segíti az egészséges bélműködést

 

Forrás: pixabay.com

Az egres Európában Skandinávián kívül mindenhol megterem. Már a középkorban is termesztették, de elsősorban gyógynövényként használták.

Csekély energiatartalom és magas vitamintartalom jellemzi. Főként A-, B-, C-, D-vitaminban gazdag, de E-vitamin-tartalma is jelentős. Kálium, kalcium, foszfor és vas is található benne.

Magas pektintartalma segíti az egészséges bélműködést, és pozitívan befolyásolja a koleszterinszintet. Pektintartalma miatt különösen alkalmas más, nehezen kocsonyásodó gyümölcsökből készült dzsemek, gyümölcsízek szilárdabbá tételére.

A népi orvoslás szerint rendszeres fogyasztása köszvény, valamint vese- és hólyagbántalmak esetén is jó hatású. Lázzal, gyulladással együtt járó betegségek esetén is ajánlják a nyugtató, hűsítő hatású egresszörpöt.

Fogyasztható nyersen, levesként, kompótként, mártásként, süteménybe sütve. Remek dzsem, lekvár is készíthető belőle.

Friss fogyasztásra a teljesen éretten leszedett termés a legjobb. Az éretlen gyümölcs jól fagyasztható, így a téli időszakokra is elrakható. A belőle készített hideg gyümölcsleves, mártás különösen nyáron, frissen üdítő, de télen is változatosabbá teheti az étrendünket.

 

Túrós rétes egressel

Hozzávalók

  • 50 dkg túró
  • 8 db réteslap
  • 30 dkg egres
  • 4 db tojássárgája
  • 1 db citrom
  • 12 + 4 db édesítőtabletta
  • 4 + 2 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 csipet só

 

Elkészítés

A túrót szitán áttörjük, vagy mixerrel pépesítjük. Ezután hozzáadjuk a tojások sárgáját, ráreszeljük a citrom héját. Hozzáadjuk a citromlevet és a kevés forró vízben feloldott édesítőtablettát (mindenki ízlése szerint adagolja), majd hozzáadjuk a tejfölt és a csipet sót is.

A megtisztított egrest egy serpenyőbe tesszük 1-2 evőkanál vízzel, és négy darab édesítőtablettával egy kicsit megpároljuk.

Két kanál tejfölbe belekeverünk két kanál olajat. Majd négy réteslapot egymásra teszünk, és lekenjük a felső lapot az olajos tejföllel, majd elosztjuk rajta a túrókrém felét. Egy sorba rátesszük a megpárolt egrest, és elkezdjük feltekerni, mint a kalácsot. Ha konyharuhát teszünk a réteslap alá, könnyebben tudjuk feltekerni.

A maradék olajos tejföllel bekenjük a két rétesrúd minden oldalát. 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 20 percig sütjük.

 

  • Energia:     2000 kcal
  • Fehérje:      101 g
  • Zsír:         137 g
  • Szénhidrát:    83 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)