Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A görögdinnye

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2020. július 05. 10:00
A görögdinnye
Különösen a cink- és szeléntartalma jelentős

 

Forrás: nosalty.hu

A nyár egyik kedvenc gyümölcse a dinnye. Magas víztartalmának köszönhetően átmossa a vesét, segíti a salakanyagok kiürítését, és segít pótolni az izzadáskor elvesztett vizet és ásványi sókat.

Különösen cink- és szeléntartalma jelentős, de A-, C- és B-vitamin is sok van benne. 

Likopintartalma miatt hatékony rákmegelőző, ez a karotinoid ugyanis antioxidánsként hatástalanítja a káros szabadgyököket. Emellett csökkenti a daganatsejtek kialakulásához vezető mutációkat, gátolja a ráksejtek osztódását, és fokozza a daganatellenes immunválaszt.

A dinnye rostokban is gazdag, ezért jótékonyan hat az anyacserére és a bélműködésre. Enyhíti az emésztési zavarokat, a légúti panaszokat, és gyakori fogyasztása esetén kisebb valószínűséggel küzdünk majd ízületi gyulladásokkal. Hatékony a szív- és az érrendszeri megbetegedések megelőzésében.

A görögdinnye még az UV-sugárzás elleni védelemben is fontos szerepet játszik, ez szintén likopintartalmának köszönhető.

 

Dinnyezselé

Hozzávalók

  • 50 dkg görögdinnye
  • 25 g zselatin

Elkészítés

A dinnye piros belét felkockázzuk és kimagozzuk, majd egy lábasba tesszük. Botmixerrel pürésítjük, és hozzákeverjük a zselatint. Forrásig kevergetve melegítjük, és utána formákba öntjük, és hűtőbe tesszük dermedni. Mivel a dinnyének alacsony az energiatartalma, bűntudat nélkül elfogyaszthatjuk ezt a kis desszertet.

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)