Forrás: nosalty.hu
A nyár egyik kedvenc gyümölcse a dinnye. Magas víztartalmának köszönhetően átmossa a vesét, segíti a salakanyagok kiürítését, és segít pótolni az izzadáskor elvesztett vizet és ásványi sókat.
Különösen cink- és szeléntartalma jelentős, de A-, C- és B-vitamin is sok van benne.
Likopintartalma miatt hatékony rákmegelőző, ez a karotinoid ugyanis antioxidánsként hatástalanítja a káros szabadgyököket. Emellett csökkenti a daganatsejtek kialakulásához vezető mutációkat, gátolja a ráksejtek osztódását, és fokozza a daganatellenes immunválaszt.
A dinnye rostokban is gazdag, ezért jótékonyan hat az anyacserére és a bélműködésre. Enyhíti az emésztési zavarokat, a légúti panaszokat, és gyakori fogyasztása esetén kisebb valószínűséggel küzdünk majd ízületi gyulladásokkal. Hatékony a szív- és az érrendszeri megbetegedések megelőzésében.
A görögdinnye még az UV-sugárzás elleni védelemben is fontos szerepet játszik, ez szintén likopintartalmának köszönhető.
Dinnyezselé
Hozzávalók
- 50 dkg görögdinnye
- 25 g zselatin
Elkészítés
A dinnye piros belét felkockázzuk és kimagozzuk, majd egy lábasba tesszük. Botmixerrel pürésítjük, és hozzákeverjük a zselatint. Forrásig kevergetve melegítjük, és utána formákba öntjük, és hűtőbe tesszük dermedni. Mivel a dinnyének alacsony az energiatartalma, bűntudat nélkül elfogyaszthatjuk ezt a kis desszertet.
Egészségükre!


























