Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Olasz Mária, Szabó Melinda és Fehér László részesültek Libor János-díjban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2020. június 30. 19:15
Olasz Mária, Szabó Melinda és Fehér László részesültek Libor János-díjban
Az Egészségügyi Alapellátási Intézmény dolgozóit ünnepelték a Semmelweis-nap alkalmából

Semmelweis-napi ünnepséget tartott az Egészségügyi Alapellátási Intézmény június 30-án a polgármesteri hivatal dísztermében. A rendezvényen Görgényi Ernő polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd átadták a Libor János-díjakat.

kónya istvánszabó melindafehér lászlóolasz mária és görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Görgényi Ernő azzal kezdte beszédét, hogy a járványveszély nem múlt el teljesen, ezért ennek megfelelő óvatossággal szervezték meg az ünnepséget.

Semmelweis Ignác nevét mindenki ismeri, aki minimális műveltséggel rendelkezik. Aki nem az egészségügyben dolgozik, az is tudja, hogy ő volt az anyák megmentője, és sokaknak az is eszébe juthat, hogy ő fedezte fel a kézfertőtlenítés jelentőségét – mondta a polgármester.

Hozzátette: a kortársai szkeptikusok voltak, jelentős részben ellenségesek voltak a felfedezéssel szemben, a történelem azonban igazságot szolgáltatott. A kutatások később alátámasztották állításait, ma pedig már a laikusok számára is nyilvánvaló, hogy a kézfertőtlenítés az egyik leghatékonyabb intézkedés a fertőzések, a betegségek terjedésének akadályozásának érdekében, ahogy ezt az elmúlt hónapokban is tapasztaltuk.

 

a megjelenteket görgényi ernő köszöntötte

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Az az útravaló, amelyet Semmelweis Ignáctól kapott az emberiség különösen értékes akkor, amikor olyan helyzet adódik, amelyet a ma élő nemzedékek egyike sem tapasztalt még, hiszen a ma élő generációk egyike sem élt még át világjárványt.

A városvezető elmondta, hogy a veszélyhelyzet idején Kiss Szabolcs önkormányzati képviselővel együtt felköszöntöttek – minden járványügyi szabályt betartva – egy százéves gyulai hölgyet, aki a legutóbbi világjárvány, a spanyolnátha idején született, de arról az időszakról még neki sincsenek megélt emlékei.

– Kipróbált protokollok nélkül kellett – és kell is még – megküzdenünk a járvánnyal, ilyenkor pedig a laikus is ráébred arra, hogy életmentő jelentőségű az a tudás, amelyet orvosok és ápolók nemzedékei halmoztak fel, majd újból és újból átadtak az utánuk jövőknek.

Hangsúlyozta: ez a felhalmozott tudás is segítette Magyarországot abban, hogy eredményesen védekezzen a koronavírus-járvánnyal szemben.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Az egészségügyi dolgozók áldozatos munkájára örökké emlékezni fogunk, mert a veszélyhelyzet idején az is megmutatkozott, hogy a társadalom szemében mi az igazi érték: az emberek a szaktudást és az elkötelezett munkát, az önzetlenséget és az emberséget értékelik igazán, azaz mindazt, amiről az egészségügy szól – fogalmazott beszédében Görgényi Ernő.

A polgármester köszöntője után Cséffán László, a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendéke adott rövid zenés műsort, majd következett a Libor János-díjak átadása – a díjakat Görgényi Ernő és Kónya István alpolgármester adták át –, amelyet idén harmadik alkalommal kaphattak meg az arra érdemesek. Az elismerést Kiss Tamásné önkormányzati képviselő javaslatára alapította meg a képviselő-testület, amelyet a Gyula városában legalább tíz éve dolgozó, az egészségügy területén magas színvonalú szakmai munkát végző orvosok és szakdolgozók kaphatnak meg.

2020-ban Libor János-díjban részesült Fehér László, aki 2000 óta dolgozik az egészségügyi alapellátás területén, mint háziorvos, iskolaorvos, a szociális intézet és a büntetés-végrehajtási intézet orvosa. Tagja az Egészséges Városért Közalapítvány kuratóriumának, a fürdővárosban prevenciós rendezvényeket szervez, valamint az óvodák és általános iskolák vezetőivel együtt szervezi a Kicsik Nagy Olimpiáját.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Díjazták Olasz Máriát, aki Budapesten szerzett diplomát, belgyógyászati, hematológiai és háziorvostani szakvizsgával rendelkezik. 1989 óta dolgozik a hematológiai szakrendelésen, 2002-ben vette át a 13. számú körzet háziorvosi praxisát, az idei évtől pedig a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet gyulai hajléktalanszállójának orvosa. 2010-ben – pácienseinek köszönhetően – ötödik helyen végzett az Országos Alapellátási Intézet által meghirdetett Év praxisa versenyen. A Központi Orvosi Ügyelet egyetlen gyulai háziorvosként praktizáló orvosa.

Libor János-díjat kapott Szabó Melinda, aki a Bay Zoltán gimnáziumban szerzett érettségit, valamint általános ápoló és általános asszisztens képesítést, majd a Semmelweis Egészségügyi Szakképző Iskolában folytatta tanulmányait és szakképesített ápoló lett. 1999-től a megyei kórház pszichiátriai osztályának női részlegén dolgozott tíz éven keresztül, 2009-ben pedig a 8. számú körzet házi gyermekorvosi praxisának ápolója lett. Besegít továbbá az eleki háziorvosi ügyeletnél is, így nem csupán a város, de a gyulai járás alapellátásnak is tevékeny résztvevője. A város összes praxisának ápolói közül egyedüliként vesz részt Központi Orvosi Ügyelet munkájában.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)