Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megkezdődött a pollenszezon

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2020. május 21. 16:00
Megkezdődött a pollenszezon
A szénanátha okozta panaszok nagyon hasonlítanak a megfázás tüneteire

A jó idő beköszöntével sajnos a pollenszezon is megkezdődött, amit a pollenallergiával – vagy a köznyelvben elterjedt nevén: a szénanáthával – küzdők már érezhetnek. Az allergiát a növények szabad szemmel nem látható virágporszemcséi okozzák, amelyeket a szervezet veszélyes anyagként ismer fel, és ennek hatására elkezdi az ellenanyag-termelést.  Ennek a folyamatnak a következményeként jelennek meg a sokak által jól ismert tünetek.

A szénanátha okozta panaszok nagyon hasonlítanak a megfázás ismertetőjeleire, így gyakran össze is tévesztik a kettőt. Tüsszögés, vizes, nyákos orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás, szemviszketés, a szem égő érzése, könnyezés, torokviszketés, fáradtság, rossz közérzet  vagy akár légszomj és migrén is lehet a pollenallergia tünete. Amennyiben az előbbiekben felsorolt szimptómák a hét legtöbb napján több mint egy órán keresztül fennállnak, okkal gyanakodhatunk szénanáthára. A megfázás tünetei általában 7–10 nap elteltével elmúlnak, így ha ezután is tapasztaljuk magunkon a tüneteket, érdemes háziorvoshoz, allergológushoz fordulnunk.

A szénanáthát az emberek többsége olyan egy egyszerű betegségként kezeli, amely nem okozhat különösebb problémát, ez azonban koránt sincs így. A kezeletlen pollenallergia szövődménye allergiás asztma lehet, amely egy életen át elkísérhet bennünket, és ronthatja életminőségünket. Érdemes tehát felkeresni az orvost, hogy megoldást találjunk a problémáinkra. A kezelés az allergiát kiváltó anyagok azonosításával kezdődik, ebből kiderül, hogy melyik az az időszak, amikor szükséges a gyógyszerszedés. Körülbelül 15 perces vizsgálatra kell számítani, melynek során a kórtörténet kikérdezése mellett bőrtesztet végeznek.

A gyógyszertárak polcain rengeteg allergia elleni készítmény található, melyek segíthetnek a tüneti kezelésben. Az orrcseppek segítségével csökkenthető az orrnyálkahártya duzzadása, de ennek alkalmazása nem ajánlatos túl sűrűn. Orrfolyás, tüsszögés, viszketés ellen választhatjuk a tablettás kezelést vagy a helyi antihisztamin-kezelést. Ebben az esetben fontos, hogy még a szimptómák tapasztalása előtt bevegyük a gyógyszert, hogy az elkezdhesse kifejteni hatását, mire a pollenszemcsékkel találkozunk. Ebben nyújthat segítséget a pollentérkép, a pollenjelzés, melyet az Időkép (https://www.idokep.hu/pollen), valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat (https://www.met.hu/idojaras/humanmeteorologia/pollenjelentes/) honlapján találhatunk meg.

Jó hír, hogy hosszabb távon is létezik megoldás. Egy specifikus immunterápia, a hiposzenzibilizáció segítségével megszűnhetnek a tünetek. A 3-5 éven át tartó terápia során a páciens szervezetébe injekció vagy szájon át alkalmazható készítmény formájában juttatják be az allergiát okozó anyagot, egyre növekvő mennyiségben. A kezelés során az immunrendszer „megtanulja” az allergént – jelen esetben a pollent – tolerálni, ezzel megfékezve az allergiás reakciókat. 

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)