Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Több mint 600 Békés megyei lakos szűrése kezdődik el május 10-én

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2020. május 09. 12:56
Több mint 600 Békés megyei lakos szűrése kezdődik el május 10-én
Összesen 21 településről választották ki véletlenszerűen a résztvevőket

Ahogy korábban megírtuk, május 10-én, vasárnap kezdik el szűrni a Békés megyei lakosokat, amely része annak az országos felmérésnek, amelynek célja, hogy feltérképezzék a koronavírus-járvány elterjedtségét. A részletekről május 9-én tartottak sajtótájékoztatót a Csabagyöngye Kulturális Központ előtt felállított szűrőbusz mellett.

vincze gáborfendler juditRovó lászló és lengyel csaba 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Lengyel Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának elnöke elmondta, hogy május 10-én kezdődik el az országos koronavírus-járvány szűrés Békés megyei programja.

Kiemelte: a vizsgálatok képet nyújtanak arról, hogy milyen az ország lakosságának fertőzőképessége, illetve átfertőzöttsége, mindez pedig azért fontos, mert ezekből a reprezentatív adatokból le lehet vonni azokat a következtetéseket, amelyek alapján megfelelő járványügyi intézkedéseket lehet hozni.

Mint mondta, minden egyes szűrt állampolgár másik százat képvisel. A szűrendő lakosokat véletlenszerűen választották ki, a vizsgálati eredmények pontossága pedig függ attól, hogy hányan vesznek részt a szűrésen.

Lengyel Csaba szerint az eddigiekben a magyar lakosság betartotta az óvintézkedéseket, amelyek a járvány lassítását szolgálták, kedvezően alakul a lefutás.

A vizsgálatról elmondta, hogy az orrból és garatból vesznek mintát, a PCR-teszt pedig azt mutatja ki, hogy jelen van-e a vizsgált személy szervezetében a vírus, ha pedig megtalálható a koronavírus örökítőanyaga is, akkor az illető fertőzöttnek bizonyul.

Az eljárás során vérvétel is történik, amelynek célja, hogy megállapítsa, hogy van-e a páciens vérében ellenanyag, valamint egy tesztet is kitöltenek a résztvevőkkel, ez arra ad választ, hogy az adott személy mekkora kockázatnak van kitéve, illetve mekkora kockázatot jelent ő maga.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A teszteknek 24-48 órán belül lesz eredményük. Aki pozitív tesztet produkál, azt tünetmentesség vagy enyhe tünetek esetén házi karanténba, súlyosabb esetben kórházba szállítják.

– A vizsgálatokba 18 ezer ember bevonását tervezzük – mondta Lengyel Csaba, majd hozzátette, hogy Békés megyében több mint 600 embert tesztelnek, összesen 21 településen.

Hangsúlyozta: ha valaki nem tud megjelenni, azokat a szűrőcsapatok otthonukban keresik fel, ha pedig valaki a kijelölt napon nem tud részt venni a vizsgálaton, azoknak kijelölt napokon lesz lehetőségük a pótlásra.

Vincze Gábor, a Magyar Orvosi Kamara Békés megyei elnöke megköszönte az SZTE munkatársainak a precízen megszervezett, szakmailag minden igényt kielégítő munkát a szűrések megszervezésével kapcsolatban.

Elmondta, hogy a Békés megyeieknek a kormányhivatal munkatársai vitték ki a meghívókat, majd arra kért mindenkit, hogy vegyen részt a vizsgálatban annak érdekében, hogy segítse a jelenlegi megyei helyzet fenntartását, hiszen a szűrések nélkül sem a prevenciót, sem a gyógykezelést nem lehet kialakítani.

Fendler Judit, az SZTE kancellárja hangsúlyozta, hogy az egyetem kollégái már egy hete dolgoznak a szűréseken, valamint ő is kérte, hogy minél többen vegyenek részt a vizsgálatokban.

Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora megerősítette, hogy az SZTE munkatársai komoly logisztikai munkát végeznek. Mint mondta, az egyetem a dél-alföldi régió a vezető tudományos és egészségügyi intézménye, így kvalifikáltak a feladatra.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)