Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Előadásokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel várták a diákokat és a pedagógusokat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2024. május 24. 14:49
Előadásokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel várták a diákokat és a pedagógusokat
Második alkalommal szervezték meg az Egyetem-tér-Gyula szabadegyetemi rendezvényt

Több tudományterületet érintő előadásokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel várták a diákokat és a pedagógusokat május 24-én a II. Egyetem-tér-Gyula szabadegyetemi rendezvényen, az Erkel Ferenc Művelődési Központban, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a Gyulai Tankerületi Központ, valamint a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Kollégium szervezésében.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Zakar Péter, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese a megnyitón kifejtette: a rendezvény célja, hogy összekapcsolja a gimnázium és az egyetem világát, továbbá megteremtse a lehetőségét, hogy a diákok rátaláljanak arra a területre, ami érdekli őket.  

Beszédében aláhúzta: ha jól működik egy országban az oktatás, az erősíti a társadalom és a helyi közösségek kohézióját is.

Azt is mondta: a szegedi egyetem minden olyan kezdeményezést üdvözöl, amely elősegíti, hogy a végzett hallgatók visszataláljanak abba a régióba, ahonnan származnak. Hozzátette: ez nem kötelező, de van „plusz hozzáadott értéke”.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Zámori Ida, a gimnázium igazgatója köszöntőjében felidézte: a szegedi egyetem 2023-ban kiemelt partneri címet adományozott intézményüknek.

Kiemelte: rendezvényükön, a tudomány különböző területeit felölelő szekcióüléseken megismerkedhet a hallgatóság az általa választott diszciplína rejtelmeivel, és találkozhat a témakör legnevesebb előadóival.

Hangsúlyozta: olyan tudást, idegennyelv-ismeretet, világszemléletet szeretnének adni diákjaiknak, amelyek révén felkészülten kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat, és szülővárosukba visszatérve hozzájárulhatnak a térség fejlődéséhez. Hozzátette: ez a jövőkép is hozzájárulhatott a gimnázium „beiskolázási sikereihez”, szeptemberben csaknem százan kezdik meg gimnáziumi tanulmányaikat az iskolában.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Teleki-Szávai Krisztina, a Gyulai Tankerületi Központ igazgatója, az esemény védnöke úgy fogalmazott: a szabadegyetemi jellegű rendezvény egyedülállósága abban rejlik, hogy az egyetem kiemelkedő előadóival, gyulai, Békés vármegyei hallgatókkal és fürdővárosi szakemberekkel találkozhatnak a fiatalok. Az esemény az eszmecserét és a közös gondolkodást ösztönzi – fűzte hozzá.

Kovács József, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett: a Békés Vármegyei Kormányhivatal és a Szegedi Tudományegyetem közti keretmegállapodás alapján az Erkel-gimnázium is csatlakozott ahhoz a partneriskolai hálózathoz, amelynek tagjai a mérnökképzés fejlesztése érdekében működnek majd együtt.

Megemlítette: a gyulai diákok többsége korábban és most is a Szegedi Tudományegyetemen tanul tovább.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere, a rendezvény védnöke többek között arról beszélt, hogy a fürdővárosi önkormányzat több ösztöndíjat is alapított, hogy segítse a diákokat. Jelezte: a Bay Zoltán tanulmányi ösztöndíj és az Erkel Ferenc művészeti ösztöndíj havi összege is emelkedik szeptembertől.

Kitért arra is, hogy az önkormányzat nemrégiben megállapodást kötött a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvánnyal; az együttműködés révén a tehetséges gyulai középiskolások részt vehetnek a szervezet által működtetett Nemzeti Tudósképző Akadémia tehetséggondozó programjában.

Arról is beszélt, hogy a fiatalok a felsőfokú tanulmányaik befejeztével Gyula számos intézményében elhelyezkedhetnek, többek között a vármegyei kórházban, a törvényszéken, a főügyészségen vagy a levéltárban. Hozzáfűzte: a gazdaság területén is olyan fejlesztések valósultak meg a településen, amelyek a jövő közgazdászainak és mérnökeinek kínálnak lehetőséget, ilyen az Airbus vagy a Satys gyulai üzeme.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A rendezvény plenáris előadását Sándor Klára, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának tanszékvezető egyetemi tanára tartotta A digitális világ csapdái címmel. Emellett csillagászati, jogi és orvostudományi témákról is szó volt, és a digitális pénzügyi tudatosságról is hallhattak előadást az érdeklődők.

A Szegedi Tudományegyetem és az Erkel Ferenc-gimnázium 2022 őszén újította meg 30 éves együttműködését, amelynek keretében szabadegyetemi programokat valósítanak meg. Az első Egyetem-tér-Gyula konferenciát tavaly június júniusban tartották a gyulai Vigadóban.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)