Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megnyílt az Egyetem-Tér-Gyula

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. június 02. 14:00
Megnyílt az Egyetem-Tér-Gyula
A rendezvényen tudományos témákban tartottak kerekasztal-beszélgetéseket

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Egyetem-Tér-Gyula címmel szervezett programot az Erkel Ferenc-gimnázium, a Gyulai Tankerületi Központ és a Szegedi Tudományegyetem június 2-án a Vigadóban.

Az eseményen elsőként Görgényi Ernő polgármester köszöntötte a megjelenteket. Beszédében emlékeztetett: a három intézmény tavaly szeptemberben kötött együttműködési megállapodást.

Hozzátette, hogy a programot ennek az együttműködésnek a keretében szervezték, az pedig külön erény, hogy olyan személyek adnak elő, vesznek részt a beszélgetésekben, akik a gyakorlati oldalról is megközelítik az adott témákat.

Görgényi Ernő polgármester

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Kiemelte: nagy szükség van azokra, akik az egyetemi évek alatt is fenntartják a kapcsolatot szülővárosukkal, egykori középiskolai tanulmányaik helyszínével, majd a diploma megszerzése után ott építenek maguknak karriert.

Görgényi Ernő kifejtette: az együttműködés egyik célja, hogy az egyetemi évek után minél többen térjenek vissza Gyulára és Békés vármegyébe. A fürdőváros sok lehetőséget kínál, ugyanis több megyeközponti funkciót is ellát.

Teleki-Szávai Krisztina, a Gyulai Tankerületi Központ igazgatója

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Teleki-Szávai Krisztina, a Gyulai Tankerületi Központ igazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott, reméli, hogy hagyományt teremtenek az Egyetem-Tér-Gyula elnevezésű programmal.

Hangsúlyozta: a gyermekek nevelése és oktatása közös felelősség. Az intézményi keretek biztosítják a tanulási képességek fejlesztését, ugyanakkor óriási szerepük van az olyan eseményeknek, ahol a tudományos tartalom és a személyes példaadás összekapcsolódik, a diákok pedig aktív szereplőként fedezhetik fel a megismerés határait.

Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és kapcsolati rektorhelyettese

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

– A rendezvény különlegessége éppen abban rejlik, hogy találkozási alkalmat teremtünk az egyetem neves előadói, gyulai, Békés vármegyei hallgatók és kutatók, Gyula városának szakemberei és a középiskolás korosztály számára.

Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és kapcsolati rektorhelyettese felhívta rá a figyelmet, hogy a magyarországi egyetemek csak akkor működhetnek jól, ha a közoktatás is jól működik, ha kapcsolat van az oktatás különböző szintjei között.

Hermann Róbert történész

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A köszöntők után Hermann Róbert történész tartott előadást Petőfi Sándorról, majd a délután folyamán a klasszikus fizika határairól, az online közösségek szerepéről a fogyasztói szokásokban és a női és férfi agy különbségeiről tartottak kerekasztal-beszélgetéseket.

A rendezvényhez kapcsolódva a művelődési központ földszinti galériájában kiállítást nyitottak Karikó Katalin elismerései a tanulmányi versenyektől a Lasker-díjig címmel, a tárlatot az érdeklődők június 5-ig tekinthetik meg.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)