Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ötödik alkalommal rendezik meg a japán napot

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. augusztus 22. 12:06
Ötödik alkalommal rendezik meg a japán napot
A szeptember 9-i esemény témája Hirosima

újszászi ilonaalt norbert és hankó ferenc

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Ötödik alkalommal rendeznek japán napot szeptember 9-én Gyulán – tájékoztatta lapunkat Alt Norbert alpolgármester, Hankó Ferenc, a szervező MAPON Gyulai Magyar–Japán Kulturális Egyesület elnöke és Újszászi Ilona, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati igazgatóságának munkatársa.

Alt Norbert elmondta, az idei kulturális nap alcíme „Hirosima”, amelyről valószínűleg mindenki az 1945. augusztus 6-i események jutnak eszébe, amikor az amerikai haderő atombombát dobott a városra.

Kiemelte: a témával a szomszédos Ukrajnában zajló háborúra, valamint a béke fontosságára is szeretnék felhívni a figyelmet.

Hozzátette: idén először partnerséget vállalt a szervezésben a Szegedi Tudományegyetem is.

Hankó Ferenc aláhúzta: nemrégiben megkereste őt Kovács Emese kulturális attasé, a tokiói magyar nagykövetség munkatársa, látogatást tett a fürdővárosban is, megismerkedett Görgényi Ernő polgármesterrel is, majd döntés született arról, hogy a gyulai japán nap mintájára 2024-ben magyar napot rendeznek Tokióban „Gyula” alcímmel.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Az egyesület elnöke kifejtette: a szeptember 9-i rendezvényt a fürdővárosi polgármester és Otaka Masato, Japán magyarországi nagykövete nyitják meg, majd egész nap kulturális programokkal, előadásokkal, zenés bemutatókkal várják az érdeklődőket, akik vásárolhatnak japán termékeket, kóstolhatnak japán ételeket és italokat is.

Újszászi Ilona hangsúlyozta: a kulturális napon bemutatják Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus Japánhoz köthető munkásságát és díjait, a róla megjelent könyveket, valamint több Szegeden tanuló japán diákot is elhoznak a rendezvényre.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)