Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az útifűmaghéj

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2020. április 26. 10:00
Az útifűmaghéj
Hatékonyan alkalmazható bél- és gyomorhurut esetén

 

Forrás: femina.hu

A psyllium, másnéven egyiptomi útifű, egyiptomi bolhafű vagy indiai bolhafű Nyugat-Ázsiában és Indiában őshonos egynyári növény. 

A mag tartalmaz fehérjéket, lipideket és szterolokat, de elsősorban 85 százalékban nem felszívódó élelmirost-tartalma miatt kaphat helyet az egészséges étrendben. E rostok folyadékfelszívó képessége óriási. Nyálkaanyagának mennyisége elérheti a 30 százalékot, ennek köszönheti erőteljes tisztítóhatását.

Az útifűmag térfogatát akár tízszeresére is képes megnövelni. Az útifű és a folyadék együttes hatását úgy fejti ki, hogy a fogyasztás után egyfajta zselés gél képződik a gyomorban, amely nyugtatja a nyálkahártyát, és nem szívódik fel, hanem továbbvándorol az egész bélrendszeren. (Hasmenés esetén a bélben található felesleges folyadékmennyiséget magába szívja, székrekedés esetén pedig a magába szívott folyadékkal lágyítja a székletet.) A bélmozgást is segíti a bélfalra gyakorolt nyomás miatt, így segít visszaállítani a bélrendszer egészséges perisztaltikáját.

Az emésztésre gyakorolt jótékony hatása mellett csökkenti a koleszterin- és vércukorszintet, tisztítja a nyirokrendszert, enyhíti a fáradtságot és a migrénes panaszokat. Hatékonyan csökkenti az éhségérzetet, hiszen bár fogyasztásával nem viszünk be kalóriát a szervezetbe, folyamatos teltségérzetet biztosít.

Hatékonyan alkalmazható bél- és gyomorhurut, húgyvezeték- és húgyhólyaggyulladás, fekélyek, aranyér, irritábilis bélszindróma, magas vérnyomás esetén.

Fontos, hogy kellő mennyiségű folyadékot fogyasszunk mellé. Reggel és este étkezés előtt 20–30 perccel érdemes fogyasztani. Két teáskanálnyi magot 1-2 dl folyadékkal vagy natúr joghurttal kell elkeverni és azonnal meginni, hogy a zselés állagot a gyomorban vegye fel.

 

Mascarponés torta

Hozzávalók

A tésztához

  • 6 db tojás
  • 12 dkg cukor vagy édesítő
  • 12 dkg liszt

A krémhez

  • 25 dkg mascarpone
  • 2 db tojássárgája
  • 4 evőkanál eritrit
  • 1 teáskanál instant kávé
  • 1 evőkanál útifűmaghéj

Elkészítés

A hozzávalókból a szokott módon elkészítjük a piskótát. A krémhez a két tojássárgáját folyton kevergetve gőzöljük meg vízfürdőben kb. 2-3 percig. Amikor elkezd sűrűsödni, vegyük le a tűzről, és tegyük a tálkát jéghideg vízbe, hogy a tojássárgája ne ugorjon össze a további hőhatástól. Ha kicsit kihűlt, tegyük hozzá az instant kávét és az édesítőt, és lendületesen kevergessük, amíg csomómentes nem lesz. Ezután a tojásos keveréket adjuk a mascarponéhoz, tegyük bele az útifűmaghéjat is, majd az egészet keverjük egyenletesre. Kenjük a krémet a piskóta tetejére, majd díszítsük gyümölcsökkel. Fogyasztás előtt kb. 20–30 percre tegyük hűtőbe.

 

  • Energia:   2457 kcal
  • Fehérje:     64 g
  • Zsír:       141 g
  • Szénhidrát: 218 g

 

Jó étvágyat!

 

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM