Forrás: femina.hu
A psyllium, másnéven egyiptomi útifű, egyiptomi bolhafű vagy indiai bolhafű Nyugat-Ázsiában és Indiában őshonos egynyári növény.
A mag tartalmaz fehérjéket, lipideket és szterolokat, de elsősorban 85 százalékban nem felszívódó élelmirost-tartalma miatt kaphat helyet az egészséges étrendben. E rostok folyadékfelszívó képessége óriási. Nyálkaanyagának mennyisége elérheti a 30 százalékot, ennek köszönheti erőteljes tisztítóhatását.
Az útifűmag térfogatát akár tízszeresére is képes megnövelni. Az útifű és a folyadék együttes hatását úgy fejti ki, hogy a fogyasztás után egyfajta zselés gél képződik a gyomorban, amely nyugtatja a nyálkahártyát, és nem szívódik fel, hanem továbbvándorol az egész bélrendszeren. (Hasmenés esetén a bélben található felesleges folyadékmennyiséget magába szívja, székrekedés esetén pedig a magába szívott folyadékkal lágyítja a székletet.) A bélmozgást is segíti a bélfalra gyakorolt nyomás miatt, így segít visszaállítani a bélrendszer egészséges perisztaltikáját.
Az emésztésre gyakorolt jótékony hatása mellett csökkenti a koleszterin- és vércukorszintet, tisztítja a nyirokrendszert, enyhíti a fáradtságot és a migrénes panaszokat. Hatékonyan csökkenti az éhségérzetet, hiszen bár fogyasztásával nem viszünk be kalóriát a szervezetbe, folyamatos teltségérzetet biztosít.
Hatékonyan alkalmazható bél- és gyomorhurut, húgyvezeték- és húgyhólyaggyulladás, fekélyek, aranyér, irritábilis bélszindróma, magas vérnyomás esetén.
Fontos, hogy kellő mennyiségű folyadékot fogyasszunk mellé. Reggel és este étkezés előtt 20–30 perccel érdemes fogyasztani. Két teáskanálnyi magot 1-2 dl folyadékkal vagy natúr joghurttal kell elkeverni és azonnal meginni, hogy a zselés állagot a gyomorban vegye fel.
Mascarponés torta
Hozzávalók
A tésztához
- 6 db tojás
- 12 dkg cukor vagy édesítő
- 12 dkg liszt
A krémhez
- 25 dkg mascarpone
- 2 db tojássárgája
- 4 evőkanál eritrit
- 1 teáskanál instant kávé
- 1 evőkanál útifűmaghéj
Elkészítés
A hozzávalókból a szokott módon elkészítjük a piskótát. A krémhez a két tojássárgáját folyton kevergetve gőzöljük meg vízfürdőben kb. 2-3 percig. Amikor elkezd sűrűsödni, vegyük le a tűzről, és tegyük a tálkát jéghideg vízbe, hogy a tojássárgája ne ugorjon össze a további hőhatástól. Ha kicsit kihűlt, tegyük hozzá az instant kávét és az édesítőt, és lendületesen kevergessük, amíg csomómentes nem lesz. Ezután a tojásos keveréket adjuk a mascarponéhoz, tegyük bele az útifűmaghéjat is, majd az egészet keverjük egyenletesre. Kenjük a krémet a piskóta tetejére, majd díszítsük gyümölcsökkel. Fogyasztás előtt kb. 20–30 percre tegyük hűtőbe.
- Energia: 2457 kcal
- Fehérje: 64 g
- Zsír: 141 g
- Szénhidrát: 218 g
Jó étvágyat!