A grépfrút édeskés, savanykás és kesernyés ízvilágát sokan kedvelik. Jellegzetes aromáiért a héj belső részében koncentrálódó naringin és glikozid nevű vegyületek a felelősek. A grépfrútot fogyasztás előtt érdemes a hártyájától megszabadítani, hogy élvezeti értéke tökéletes legyen.
Mivel a gyümölcs nem utóérő, éretten szüretelik, ezért tápanyagtartalma kiváló. A grépfrút nagy mennyiségben tartalmaz rostot, C-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot és foszfort, kisebb mennyiségben pedig B-, E- és K-vitamint.
Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően enyhíti a megfázás tüneteit, erősíti az érfalakat, és remek májtisztító. Emellett magas rost- és pektintartalma révén segíti az anyagcsere-folyamatokat. A magból kinyert kivonat baktérium- és vírusfertőzés ellen is megoldást jelenthet.
A grépfrút remekül illik a tenger gyümölcseihez, a füstölt halakhoz és a szárnyasételekhez. Emellett szinte minden olyan desszertbe csempészhetünk belőle, amibe narancsot teszünk, hiszen remekül kiegészítik egymást a két gyümölcs. Önállóan is használható pikáns, különleges desszertekhez.
Grépfrútshake
Hozzávalók
- 2 db piros grépfrút
- 15 dkg krémsajt
- 6 dl grépfrútlé
- 3 evőkanál kristálycukor vagy édesítő
- néhány mentalevél a díszítéshez
Elkészítés
A grépfrútgerezdekről eltávolítjuk a hártyát. A krémsajtot és a gyümölcs levét összekeverjük, majd hozzáadjuk a cukrot (vagy édesítőt) és a grépfrútdarabokat. Botmixerrel átkeverjük úgy, hogy a gyümölcsdarabokat felaprítjuk, de nem pürésítjük. Magas falú pohárban tálaljuk. Tetszés szerint díszíthetjük grépfrúttal és mentalevelekkel.
- Energia: 950 kcal
- Fehérje: 28 g
- Zsír: 35 g
- Szénhidrát: 135 g
Egészségükre!