Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kivi

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2020. április 12. 10:00
A kivi
A gyümölcsök közül a C-vitamin-tartalmával emelkedik ki

 

Forrás: pixabay.com

A kivi mára minden zöldséges standon megtalálható, szokványos gyümölcs lett. Szinte kizárólag nyersen fogyasztjuk, így a benne lévő vitaminok, ásványi anyagok maradéktalanul hasznosulnak.

Kerülhet joghurtba, gyümölcssalátába is. Pépesítve gyümölcsturmixnak, préselve gyümölcsitalnak is jó. Kiválóan alkalmas mindenféle édesség díszítésére, mert nem oxidálódik, nem barnul meg.

A gyümölcsök közül C-vitamin-tartalmával emelkedik ki, 10 dkg gyümölcs egy felnőtt ember napi szükségletét (60 mg) fedezi. Tartalmaz B- és K- vitamint, valamint antioxidánsokat is, ezért hatásos a gyulladásos betegségek, fertőzések gyógyításánál, és ínyvérzés ellen is jó. 

Magas rost- és káliumtartalma miatt javítja a szív- és érrendszer működését, és csökkenti a rossz koleszterin szintjét, valamint a stroke és a szívinfarktus kialakulásának veszélyét. 

Rosttartalmának köszönhetően a renyhe bélműködést is képes fokozni, így a székrekedésre is kiváló megoldást jelenthet.

Nálunk kevéssé ismert, hogy a kivi húsok mellett szószként is megállja a helyét, legyen szó szárnyasról, sertésről, marháról, halról vagy vadhúsról.

Mindennap érdemes kivit enni, ám az esti órákban nem ajánlatos a fogyasztása, mert megéhezünk tőle.

 

Kivitorta

Hozzávalók:

A tésztához

  • 6 db tojás
  • 15 dkg margarin
  • 15 dkg cukor
  • 11 dkg finomliszt
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 csomag sütőpor

A krémhez

  • 450 g tejföl
  • 2,5 dl habtejszín
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál citromlé
  • 3 csepp ételfesték (zöld)

A tetejére

  • 2 közepes db kivi
  • 1 csomag tortazselé

 

Elkészítés:

A margarint a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a 6 db tojás sárgáját, és tovább keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket, a lisztet, a kakaót és a sütőport. Sütőpapírral bélelt formába öntjük.

Míg sül, megcsináljuk a krémet. A tejszínt felverjük keményre. A tejfölbe belekeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét, s végül a tejszínt is óvatosan hozzákeverjük. Megkenjük a kihűlt tortalapunkat, és kivivel díszítjük. A tetejére tortazselét teszünk a tasakon található leírás szerint. Hűtőben tároljuk, míg a zselé rá nem dermed.

  • Energia:     2474 kcal
  • Fehérje:       35 g
  • Zsír:          97 g
  • Szénhidrát:   342 g

 

Kivis lepény

Hozzávalók:

  • 8 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 16 dkg cukor
  • 20 dkg finomliszt
  • 1,2 dl tejföl
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 23 dkg kivi

 

Elkészítés:

A vajat, a cukrot és a tojást habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a tejfölt, és alaposan összekeverjük. A kivit meghámozzuk, karikákra vágjuk, és a tésztára rakosgatjuk. Előmelegített sütőben megsütjük.

  • Energia:     4614 kcal
  • Fehérje:       68 g
  • Zsír:         316 g
  • Szénhidrát:   346 g

 

Jó étvágyat! 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)