Forrás: pixabay.com
A kivi mára minden zöldséges standon megtalálható, szokványos gyümölcs lett. Szinte kizárólag nyersen fogyasztjuk, így a benne lévő vitaminok, ásványi anyagok maradéktalanul hasznosulnak.
Kerülhet joghurtba, gyümölcssalátába is. Pépesítve gyümölcsturmixnak, préselve gyümölcsitalnak is jó. Kiválóan alkalmas mindenféle édesség díszítésére, mert nem oxidálódik, nem barnul meg.
A gyümölcsök közül C-vitamin-tartalmával emelkedik ki, 10 dkg gyümölcs egy felnőtt ember napi szükségletét (60 mg) fedezi. Tartalmaz B- és K- vitamint, valamint antioxidánsokat is, ezért hatásos a gyulladásos betegségek, fertőzések gyógyításánál, és ínyvérzés ellen is jó.
Magas rost- és káliumtartalma miatt javítja a szív- és érrendszer működését, és csökkenti a rossz koleszterin szintjét, valamint a stroke és a szívinfarktus kialakulásának veszélyét.
Rosttartalmának köszönhetően a renyhe bélműködést is képes fokozni, így a székrekedésre is kiváló megoldást jelenthet.
Nálunk kevéssé ismert, hogy a kivi húsok mellett szószként is megállja a helyét, legyen szó szárnyasról, sertésről, marháról, halról vagy vadhúsról.
Mindennap érdemes kivit enni, ám az esti órákban nem ajánlatos a fogyasztása, mert megéhezünk tőle.
Kivitorta
Hozzávalók:
A tésztához
- 6 db tojás
- 15 dkg margarin
- 15 dkg cukor
- 11 dkg finomliszt
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 csomag sütőpor
A krémhez
- 450 g tejföl
- 2,5 dl habtejszín
- 3 evőkanál porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál citromlé
- 3 csepp ételfesték (zöld)
A tetejére
- 2 közepes db kivi
- 1 csomag tortazselé
Elkészítés:
A margarint a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a 6 db tojás sárgáját, és tovább keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket, a lisztet, a kakaót és a sütőport. Sütőpapírral bélelt formába öntjük.
Míg sül, megcsináljuk a krémet. A tejszínt felverjük keményre. A tejfölbe belekeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét, s végül a tejszínt is óvatosan hozzákeverjük. Megkenjük a kihűlt tortalapunkat, és kivivel díszítjük. A tetejére tortazselét teszünk a tasakon található leírás szerint. Hűtőben tároljuk, míg a zselé rá nem dermed.
- Energia: 2474 kcal
- Fehérje: 35 g
- Zsír: 97 g
- Szénhidrát: 342 g
Kivis lepény
Hozzávalók:
- 8 dkg vaj
- 2 db tojás
- 16 dkg cukor
- 20 dkg finomliszt
- 1,2 dl tejföl
- 2 teáskanál sütőpor
- 23 dkg kivi
Elkészítés:
A vajat, a cukrot és a tojást habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a tejfölt, és alaposan összekeverjük. A kivit meghámozzuk, karikákra vágjuk, és a tésztára rakosgatjuk. Előmelegített sütőben megsütjük.
- Energia: 4614 kcal
- Fehérje: 68 g
- Zsír: 316 g
- Szénhidrát: 346 g
Jó étvágyat!