Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az árpagyöngy

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2020. március 15. 10:00
Az árpagyöngy
Növeli a szellemi és fizikai teljesítőképességet

 

Forrás: femina.hu

Az árpagyöngy vagy gersli hántolt és méret szerint osztályozott árpa. Gazdag A-, B1-, B2-, B5-, B6-vitaminban, valamint kalciumban, magnéziumban, foszforban, káliumban és szilíciumban.

Megfigyelték, hogy ahol sok árpát fogyasztanak, kevés a szívbeteg, tehát a szív- és érrendszeri megbetegedéseknél kedvező hatású. Kedvezően hat az emésztésre, megelőzi a székrekedést, javítja a bélműködést. A gersli fogyasztása kedvezően hat a vércukor- és a koleszterinszintre is. Megnyugtatja az idegrendszert, és vizelethajtó hatása is ismert. Emellett növeli a szellemi és fizikai teljesítőképességet, immunrendszer-erősítő, valamint hűtő hatása miatt lázcsillapító és bőrregeneráló hatású.

A rizshez hasonlóan készülhet belőle levesbetét, köret, rizottó, kása, dúsíthatunk vele főzelékféléket. Az árpagyöngyöt érdemes felhasználás előtt néhány órára beáztatni, főzési ideje így is jó kétszerese a rizsének.

A lisztérzékenyek kivételével mindenki fogyaszthatja a következő ételeket.


Gombás gersli

Hozzávalók (2 adagra)

  • 25 dkg vékony szeletekre vágott csiperkegomba
  • 2 db közepes vöröshagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 20 dkg koktélparadicsom
  • 1 kávéscsésze árpagyöngy
  • bors ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • 1 kávéskanál kurkuma
  • 1 késhegynyi gyömbérpor
  • 1 késhegynyi őrölt koriandermag
  • 2 dl víz

 

Elkészítés

Fonnyasszuk meg az olajon az apróra vágott hagymát, sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a csíkokra vágott kaliforniai paprikát is. A megtisztított és felszeletelt gombát és a négybe vágott paradicsomokat is keverjük a hagymás-paprikás keverékhez, és kb. 2 percig pároljuk tovább. Fűszerezzük kurkumával, gyömbérrel, korianderrel, majd öntsük fel egy csésze vízzel. Lefedve takaréklángon pároljuk 10 percig. Ezután adjuk hozzá az árpagyöngyöt és még egy kávéscsésze vizet, majd pároljuk lefedve újabb 10 percet. Néha óvatosan keverjük meg.

10 perc letelte után fedő nélkül, sűrű kevergetés mellett főzzük még 5 percig, vagy addig, míg a maradék folyadék nagy részét elfövi.

 

  • Energia:    846 kcal
  • Fehérje:     29 g
  • Zsír:        31 g
  • Szénhidrát: 103 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)