Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A pattogatott kukorica

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2020. március 08. 10:00
A pattogatott kukorica
Polifenoltartalma erősíti az immunrendszerünket

 

Forrás: pixabay.com

A pattogatott kukorica remek nassolnivaló. A mexikói indiánok már 5000 éve fogyasztják, az őslakosok mutatták meg az Amerikába érkező fehér embernek az apró, fehér, hópelyhekre emlékeztető kukoricát.

A pattogatni való kukoricában lévő vízmolekulák a hő hatására kitágulnak, a gőzös túlnyomás szétfeszíti a kukorica héját, amely hanghatás kíséretében szétpattan. A kukoricában pattogás közben is megmaradnak a fontos tápanyagok. Így a bélműködést segítő ballasztanyagok, az idegekre jó hatást gyakorló B-vitamin, a keringést segítő E-vitamin, a szívműködéshez elengedhetetlen magnézium és vas. A kukorica polifenoltartalma erősíti az immunrendszerünket.

A házi pattogatott kukoricához nem kell más, mint pattogatni való kukorica és egy teflonedény fedővel. A lábasba beletesszük a kukoricát. Közepes lángon melegítjük fedő alatt, míg minden szem ki nem pattog. Közben néhányszor megmozgatjuk az edényt. A legízletesebb frissen, de kihűlt állapotban is lehet fogyasztani. Csinálhatunk sós, fűszeres és édes kukoricát is.

A boltokban kapható, mikróban elkészíthető popcornban (még ha levegőn is pattogtatják) az ízesítéshez használt hozzávalók a kalóriatartalmat akár meg is duplázhatják, és a zsírtartalom is tízszeresére nőhet. Sok bennük az ízfokozó és a mesterséges aroma is.

Ha egészséges nassolnivalót szeretnénk enni, ne sajnáljuk azt a néhány percet, amit a tűzhely mellett kell töltenünk, míg várjuk, hogy elkészüljön a kukoricánk. Az alapanyagot is megvásárolhatjuk sok üzletben. S mi magunk dönthetjük el azt, hogy ízesítjük-e, olajjal vagy anélkül készítjük-e el.

Azért a mértékről ne felejtkezzünk meg!

Egy átlagos mennyiségű (kb. 25 g) levegőn pattogatott natúr kukorica a következőket tartalmazza. 

 

Energia:    97 kcal

Fehérje:   2,7 g

Zsír:      1,1 g

Szénhidrát: 19 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)