Forrás: pixabay.com
A pattogatott kukorica remek nassolnivaló. A mexikói indiánok már 5000 éve fogyasztják, az őslakosok mutatták meg az Amerikába érkező fehér embernek az apró, fehér, hópelyhekre emlékeztető kukoricát.
A pattogatni való kukoricában lévő vízmolekulák a hő hatására kitágulnak, a gőzös túlnyomás szétfeszíti a kukorica héját, amely hanghatás kíséretében szétpattan. A kukoricában pattogás közben is megmaradnak a fontos tápanyagok. Így a bélműködést segítő ballasztanyagok, az idegekre jó hatást gyakorló B-vitamin, a keringést segítő E-vitamin, a szívműködéshez elengedhetetlen magnézium és vas. A kukorica polifenoltartalma erősíti az immunrendszerünket.
A házi pattogatott kukoricához nem kell más, mint pattogatni való kukorica és egy teflonedény fedővel. A lábasba beletesszük a kukoricát. Közepes lángon melegítjük fedő alatt, míg minden szem ki nem pattog. Közben néhányszor megmozgatjuk az edényt. A legízletesebb frissen, de kihűlt állapotban is lehet fogyasztani. Csinálhatunk sós, fűszeres és édes kukoricát is.
A boltokban kapható, mikróban elkészíthető popcornban (még ha levegőn is pattogtatják) az ízesítéshez használt hozzávalók a kalóriatartalmat akár meg is duplázhatják, és a zsírtartalom is tízszeresére nőhet. Sok bennük az ízfokozó és a mesterséges aroma is.
Ha egészséges nassolnivalót szeretnénk enni, ne sajnáljuk azt a néhány percet, amit a tűzhely mellett kell töltenünk, míg várjuk, hogy elkészüljön a kukoricánk. Az alapanyagot is megvásárolhatjuk sok üzletben. S mi magunk dönthetjük el azt, hogy ízesítjük-e, olajjal vagy anélkül készítjük-e el.
Azért a mértékről ne felejtkezzünk meg!
Egy átlagos mennyiségű (kb. 25 g) levegőn pattogatott natúr kukorica a következőket tartalmazza.
Energia: 97 kcal
Fehérje: 2,7 g
Zsír: 1,1 g
Szénhidrát: 19 g
Egészségükre!


























