Fotó: pixabay.com
A fokhagymát ízjavító és számos jótékony hatása miatt az egész világon kedvelik. A mediterrán konyhában különösen kiemelkedő szerepe van.
Ennek a gyógyhatású fűszernövénynek számos előnyös hatása van szervezetünkre. Miközben javítja a szív és az érrendszer működését, antibiotikus és emésztést elősegítő hatású, és védelmet nyújt a rákkeltő anyagokkal szemben is.
Több mint 200-féle biológiailag aktív anyag – vitamin, ásványi anyag, aminosav és enzim – van benne. Számottevő a C-vitamin-tartalma. B1-vitamint, kisebb mennyiségben A- és D-vitamint, valamint olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a szelén, a cink, a mangán, a réz és a kobalt. Jellegzetes aromáját kéntartalmú vegyületek okozzák. A fokhagyma fő hatóanyaga az erőteljes antibiotikus és gombaölő hatású allicin.
Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, így az érelmeszesedés megelőzésének és gyógyításának az egyik leghatásosabb szere. Antioxidánsként serkenti az immunrendszert. Javítja az emésztést, és a tápcsatorna fertőzéseire is jó hatással lehet.
Mustáros, fokhagymás csirkecomb
Hozzávalók (4 adagra):
- 8 db csirkecomb
- 350 g tejföl
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál sómentes ételízesítő
- bors ízlés szerint
- 3 gerezd fokhagyma
- 5 dkg vaj
- 1 dl napraforgó olaj
- 20 dkg sajt (reszelt)
Elkészítés
Összekeverjük a mustárt, a tejfölt, az ételízesítőt, a borsot, a finomra reszelt fokhagymát és az olajat. A combokat bekenjük a vajjal, és belemártogatjuk a szószba. Tepsibe szorosan egymás mellé tesszük, majd fóliával letakarjuk, és forró sütőben 40 percig sütjük őket. Utána megszórjuk sajttal, és fólia nélkül sütjük tovább, míg a sajt szépen rápirul a húsra.
Energia: 4617 kcal
Fehérje: 407 g
Zsír: 217 g
Szénhidrát: 18 g
Jó étvágyat!


























