KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ
Forrás: Mindmegette.hu
A főzőtök színe halványsárga, enyhén zöldes, általában még éretlenül fogyasztjuk. A felfedezések idején mind Ázsiában, mind Európában ismeretlen volt, az amerikai őslakók számára azonban legalább olyan fontos eledelnek számított, mint a bab vagy a kukorica.
A gyógyításban is szerepet kapott. Alkalmazták hólyagbántalmak kezelésére és fájdalomcsillapításra is.
A főzőtököt C- és A-vitamin-tartalma, valamint kiváló rostanyagai és víztartalma teszik értékessé. Levében szerves nátrium és só található, ezeket a máj nagyon jól tudja hasznosítani. A főzőtök májserkentő hatású, így segíti az emésztést, de jó krónikus fáradtság és csontritkulás ellen is.
A magyar konyha leginkább főzeléket, levest készít a tökből, de a zsenge tököt rántani is lehet. Tölteni szintén a gyenge tök a legalkalmasabb, de a nagyoktól sem kell megriadnunk. Ezeket érdemes legyalulni. A gyalult tök jól viseli a fagyasztást.
A következő két ételt is szinte mindenki (cukorbeteg, fogyni vágyó, epe-, bélbeteg stb.) fogyaszthatja.
Tészta tejszínes tökkel
Hozzávalók / 6 adag /
- 1 db közepes spárgatök
- 5 dkg szalonna
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 közepes db vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj
- 10 dkg sonka
- 2 dl főzőtejszín
- petrezselyem ízlés szerint
- 50 dkg tészta
Elkészítés:
A tököt megtisztítjuk, és vékony, kis kockákra vágjuk. Az apróra vágott szalonnát megpirítjuk, majd hozzáöntjük a tökkockákat. Zúzott fokhagymával és a fűszerekkel ízesítjük.
A hagymát külön edényben vékony fél karikákra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk, majd a vékony csíkokra vágott sonkát is hozzáadjuk pirulni kb. 5 percre.
Amikor a tök már megpuhult (ízlés szerint, ki mennyire szereti: roppanósan vagy szétfőzve), hozzáadjuk a hagymás sonkát, aztán belekeverjük a tejszínt. Pár perc alatt összeforraljuk.
A kifőtt tésztára halmozzuk a szószt, és reszelt sajttal megszórjuk.
Energia: 4075 kcal
Fehérje: 123 g
Zsír: 160 g
Szénhidrát: 503 g
Töklepény
Hozzávalók 9 db lepényhez:
- 0,5 db spárgatök
- 4 púpozott evőkanál liszt
- 1 db tojás
- 8 dkg reszelt trappista sajt
- 3 db újhagyma
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 dl olaj
- 1 dl tejföl
Elkészítés:
A tököt megfelezzük, eltávolítjuk a magját, és kívülről a héját egy villával megszurkáljuk. Kb. 35 perc alatt megsütjük vágott felével lefelé állítva a tepsin. Ne legyen teljesen puha, még úgyis sülni fog a serpenyőben.
Amikor langyosra hűlt, egy villával kiszedjük a tök húsát, és hozzákeverjük a tojást, a reszelt sajtot, a darabolt hagymát (zöldjével együtt), és a lisztet, amit fokozatosan adagolunk a nedvességtartalomhoz igazítva. Sóval és borssal ízesítjük.
Olajat hevítünk, majd halmokat teszünk a serpenyőbe, a kanál hátuljával lelapítjuk, oldalanként 2-3 perc alatt közepes hőmérsékleten megsütjük, tejföllel kínáljuk.
Energia: 2170 kcal
Fehérje: 50 g
Zsír: 146 g
Szénhidrát: 142 g
Jó étvágyat!