Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A tök

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2020. február 09. 10:00
A tök
Májserkentő hatású, így segíti az emésztést

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Forrás: Mindmegette.hu

A főzőtök színe halványsárga, enyhén zöldes, általában még éretlenül fogyasztjuk. A felfedezések idején mind Ázsiában, mind Európában ismeretlen volt, az amerikai őslakók számára azonban legalább olyan fontos eledelnek számított, mint a bab vagy a kukorica.

A gyógyításban is szerepet kapott. Alkalmazták hólyagbántalmak kezelésére és fájdalomcsillapításra is.

A főzőtököt C- és A-vitamin-tartalma, valamint kiváló rostanyagai és víztartalma teszik értékessé. Levében szerves nátrium és só található, ezeket a máj nagyon jól tudja hasznosítani. A főzőtök májserkentő hatású, így segíti az emésztést, de jó krónikus fáradtság és csontritkulás ellen is.

A magyar konyha leginkább főzeléket, levest készít a tökből, de a zsenge tököt rántani is lehet. Tölteni szintén a gyenge tök a legalkalmasabb, de a nagyoktól sem kell megriadnunk. Ezeket érdemes legyalulni. A gyalult tök jól viseli a fagyasztást.

A következő két ételt is szinte mindenki (cukorbeteg, fogyni vágyó, epe-, bélbeteg stb.) fogyaszthatja.

 

Tészta tejszínes tökkel

Hozzávalók / 6 adag /

  • 1 db közepes spárgatök
  • 5 dkg szalonna
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 10 dkg sonka
  • 2 dl főzőtejszín
  • petrezselyem ízlés szerint
  • 50 dkg tészta

 

Elkészítés:

A tököt megtisztítjuk, és vékony, kis kockákra vágjuk. Az apróra vágott szalonnát megpirítjuk, majd hozzáöntjük a tökkockákat. Zúzott fokhagymával és a fűszerekkel ízesítjük.

A hagymát külön edényben vékony fél karikákra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk, majd a vékony csíkokra vágott sonkát is hozzáadjuk pirulni kb. 5 percre.

Amikor a tök már megpuhult (ízlés szerint, ki mennyire szereti: roppanósan vagy szétfőzve), hozzáadjuk a hagymás sonkát, aztán belekeverjük a tejszínt. Pár perc alatt összeforraljuk.

A kifőtt tésztára halmozzuk a szószt, és reszelt sajttal megszórjuk.

 

Energia:     4075 kcal

Fehérje:      123 g

Zsír:         160 g

Szénhidrát:   503 g

 

Töklepény

Hozzávalók 9 db lepényhez:

  • 0,5 db spárgatök
  • 4 púpozott evőkanál liszt
  • 1 db tojás
  • 8 dkg reszelt trappista sajt
  • 3 db újhagyma
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 dl olaj
  • 1 dl tejföl

 

Elkészítés:

A tököt megfelezzük, eltávolítjuk a magját, és kívülről a héját egy villával megszurkáljuk. Kb. 35 perc alatt megsütjük vágott felével lefelé állítva a tepsin. Ne legyen teljesen puha, még úgyis sülni fog a serpenyőben.

Amikor langyosra hűlt, egy villával kiszedjük a tök húsát, és hozzákeverjük a tojást, a reszelt sajtot, a darabolt hagymát (zöldjével együtt), és a lisztet, amit fokozatosan adagolunk a nedvességtartalomhoz igazítva. Sóval és borssal ízesítjük.

Olajat hevítünk, majd halmokat teszünk a serpenyőbe, a kanál hátuljával lelapítjuk, oldalanként 2-3 perc alatt közepes hőmérsékleten megsütjük, tejföllel kínáljuk.

 

Energia:     2170 kcal

Fehérje:       50 g

Zsír:         146 g

Szénhidrát:   142 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)