A kelbimbóhoz hasonló vadkáposztát már az ókori Rómában is fogyasztották. A XIII. században már Németalföldön termesztették, majd egész Észak-Európát meghódította, hiszen leginkább a 20 fok körüli hőmérsékletet kedveli.
A kelbimbó színe, íze a kelkáposztáéra emlékeztet, de íze annál is lágyabb, a rostjai is finomabbak. A kelbimbó igazi vitaminbomba. A-, B1-, B2-, B6-, C-, E- és K-vitamint, valamint folsavat tartalmaz. Ásványianyag-tartalma (mangán, vas, réz, foszfor, magnézium, kálium) is kiemelkedő. Sok benne a béta-karotin is.
Gyulladáscsökkentő, antioxidáns-, rákmegelőző, immunrendszert erősítő hatást tulajdonítanak neki elsősorban, de magas ásványianyag- és vitamintartalma miatt más jótékony hatása is van. Mint más káposztafélében, a kelbimbóban is sok a kéntartalmú növényi hatóanyag, amely a méregtelenítésben szerepet játszó enzimek termelődését serkenti. Rosttartalma megkönnyíti az emésztést, és karbantartja a vastagbelet.
A kelbimbóból leves, főzelék, köret, rakott étel is készíthető, főzve és párolva is jó. Önállóan és más zöldségfélékkel együtt is ajánlható. A szerecsendió, a borsikafű, a fekete bors, a kakukkfű, a majoránna és a mustár jó ízesítői.
Kelbimbós csirkecomb
Hozzávalók:
- 4 db egész csirkecomb
- 40 dkg kelbimbó
- 3 evőkanál olaj
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 4 db kisebb vöröshagyma
- só
Elkészítés:
A csirkecombokat félbevágjuk, és a felhevített olajon minden oldalukat megpirítjuk. Ha kész, hozzáöntünk egy kis vizet, sózzuk, és kis lángon fedő alatt főzzük. Félidőben hozzáadjuk a nagyobb kockára vágott hagymát, és együtt készre pároljuk. Ha már majdnem kész, akkor rakjuk hozzá a megtisztított kelbimbót, és együtt főzzük tovább. Ha szükséges, újra sózzuk. A végén hozzákeverjük a felaprított petrezselyemzöldet.
- Energia: 1975 kcal
- Fehérje: 255 g
- Zsír: 80 g
- Szénhidrát: 35 g
Kelbimbós lepény
Hozzávalók:
- 25 dkg kelbimbó
- 2 dl tej
- 1 dl habtejszín
- 4 db tojás
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál liszt
- só ízlés szerint
Elkészítés:
A megtisztított kelbimbót sós vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük, és egy nagy tűzálló tálba öntjük. A vajat megolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet, a tejet, a tejszínt, a tojásokat, majd megsózzuk, és alaposan összekeverjük, végül a folyékony tésztát a kelbimbókra öntjük.
Sütőbe toljuk, és megsütjük.
- Energia: 1271 kcal
- Fehérje: 5 g
- Zsír: 96 g
- Szénhidrát: 43 g
Egészségükre!