Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kelbimbó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2020. január 26. 09:00
A kelbimbó
Rosttartalma megkönnyíti az emésztést, és karbantartja a vastagbelet

 

Fotó: pixabay.com

A kelbimbóhoz hasonló vadkáposztát már az ókori Rómában is fogyasztották. A XIII. században már Németalföldön termesztették, majd egész Észak-Európát meghódította, hiszen leginkább a 20 fok körüli hőmérsékletet kedveli.

A kelbimbó színe, íze a kelkáposztáéra emlékeztet, de íze annál is lágyabb, a rostjai is finomabbak. A kelbimbó igazi vitaminbomba. A-, B1-, B2-, B6-, C-, E- és K-vitamint, valamint folsavat tartalmaz. Ásványianyag-tartalma (mangán, vas, réz, foszfor, magnézium, kálium) is kiemelkedő. Sok benne a béta-karotin is.

Gyulladáscsökkentő, antioxidáns-, rákmegelőző, immunrendszert erősítő hatást tulajdonítanak neki elsősorban, de magas ásványianyag- és vitamintartalma miatt más jótékony hatása is van. Mint más káposztafélében, a kelbimbóban is sok a kéntartalmú növényi hatóanyag, amely a méregtelenítésben szerepet játszó enzimek termelődését serkenti. Rosttartalma megkönnyíti az emésztést, és karbantartja a vastagbelet.

A kelbimbóból leves, főzelék, köret, rakott étel is készíthető, főzve és párolva is jó. Önállóan és más zöldségfélékkel együtt is ajánlható. A szerecsendió, a borsikafű, a fekete bors, a kakukkfű, a majoránna és a mustár jó ízesítői.

 

Kelbimbós csirkecomb

Hozzávalók:

  • 4 db egész csirkecomb
  • 40 dkg kelbimbó
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 4 db kisebb vöröshagyma

 

Elkészítés:

A csirkecombokat félbevágjuk, és a felhevített olajon minden oldalukat megpirítjuk. Ha kész, hozzáöntünk egy kis vizet, sózzuk, és kis lángon fedő alatt főzzük. Félidőben hozzáadjuk a nagyobb kockára vágott hagymát, és együtt készre pároljuk. Ha már majdnem kész, akkor rakjuk hozzá a megtisztított kelbimbót, és együtt főzzük tovább. Ha szükséges, újra sózzuk. A végén hozzákeverjük a felaprított petrezselyemzöldet.

  • Energia:  1975 kcal
  • Fehérje:   255 g
  • Zsír:       80 g
  • Szénhidrát: 35 g

 

Kelbimbós lepény

Hozzávalók:

  • 25 dkg kelbimbó
  • 2 dl tej
  • 1 dl habtejszín
  • 4 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • só ízlés szerint

Elkészítés:

A megtisztított kelbimbót sós vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük, és egy nagy tűzálló tálba öntjük. A vajat megolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet, a tejet, a tejszínt, a tojásokat, majd megsózzuk, és alaposan összekeverjük, végül a folyékony tésztát a kelbimbókra öntjük.

Sütőbe toljuk, és megsütjük.

 

  • Energia:  1271 kcal
  • Fehérje:     5 g
  • Zsír:       96 g
  • Szénhidrát: 43 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)