Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulai ízek címmel jelenik meg a fürdőváros gasztronómiáját bemutató kötet

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MAGAZIN • 2020. január 14. 17:00
Gyulai ízek címmel jelenik meg a fürdőváros gasztronómiáját bemutató kötet
Jalecz Lajos és Ambrus Lajos eddig nem látott mélységben reprezentálja a dél-alföldi konyhai kultúra gyulai változatát

Gyulai ízek címmel jelenik meg reprezentatív, színes képekkel, ételfotókkal és receptekkel ellátott kultúrtörténeti album, amely a fürdőváros gasztronómiáját mutatja be. A részleteket az egyik szerző, Jalecz Lajos mesterszakács ismertette lapunknak.

jalecz lajos

Fotó: Gyulai Hírlap

Mint megtudtuk, a szerzőpáros olyan gyulai és Gyula város kistáját bemutató gasztronómiai albumot kíván megjelentetni, amely eddig nem látott mélységben reprezentálja a dél-alföldi konyhai kultúra gyulai változatát.

Jalecz Lajostól megtudtuk, hogy városunk minden kulináris gazdagsága ellenére sem különül el élesen az alföldi konyhától. Viszont a mi konyhánk fundamentuma az egytál ételek használatán nyugszik – mint általában a lovasnépek étkezési kultúrája.

– Mondhatjuk, hogy a magyar konyhának lényegét és szellemét az alföldi konyha reprezentálja ma is. Húsokban a sertés és a baromfi dominálja: mindamellett az egyszerűség, puritánság, célszerűség hatja át. Elsősorban zsírban való gazdagságát, a nehéz, zsíros jelleget és a fűszeres ételek dominanciáját szokták hibájául felróni – holott eredetileg a földeken kétkezi munkát végző alföldi ember kalória-egyensúlyának megtartására irányult – mondta.

Hozzátette: Gyulán kiegészíti és színezi egymást a magyar alföldi, hagyományos paraszti és az időközben megerősödő polgári étkezési kultúra, valamint a helyi alapanyag-használat.

A szerzőpáros ezt a hagyományt kívánja áttekinteni és újrafogalmazni – jelentős gyűjtőmunkával a konyha minden ágára kiterjedő figyelemmel. Fölkutatni, minden tételt külön megfőzni és a recepteket közreadni. Főzésben-sütésben, húsfeldolgozásban, tésztákban és alapanyagokban – de mai körülmények közé emelve és a mai körülményekhez alkalmazva.

– Felhasználva mind a házi-családi gyűjteményeket, de levéltári forrásokat, menülapokat, a vendéglátás egyéb emlékeit is. Különösen kiemelendőnek tartjuk a gyulai húsos-hagyományt; s noha nem a húsművesség történetét írjuk, de erősen utalunk rá az állattartás hajdani minőségétől a gasztronómiáig – mondta Jalecz Lajos.

Kiemelte: Körülbelül 100-120 étel szerepel a tervben – a tételek összeállítása most folyik. A Jalecz Lajos által elkészített ételeket minőségi fotókkal, receptekkel, színes és elegáns albumban szeretnénk mindenki számára elérhetővé tenni – írói szövegekkel, színes gyulai gasztro-történeti anyagok feldolgozásával.

A szerzőpáros kéri, hogy aki rendelkezik bármilyen forrással, az keresse meg őket a 0630/9582-865-ös telefonszámon vagy a garudaetterem@gmail.com email címen.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)