Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Minden Magyarok Borai az Almásy-kastélyban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • E-K. Zs. • KULTÚRA • 2017. augusztus 15. 13:30
Minden Magyarok Borai az Almásy-kastélyban
Ambrus Lajos író, borász lesz a házigazda augusztus 17-én a látogatóközpontban

Az irodalom és a bor szeretete kéz a kézben járnak. Próza és borászat, avagy művészet és tudomány határmezsgyéjén… Ambrus Lajos író, borász lesz a házigazdája a Minden Magyarok Borai elnevezésű, kuriózumként jellemezhető eseménynek. Az augusztus 17-én az Almásy-kastély kávézójában tartandó, 20 órakor kezdődő rendezvény mindenkinek ajánlott, azonban elsősorban azoknak javallott, akik fikarcnyi érdeklődést is mutatnak a borok, nevezetesen az erdélyi nedűk iránt.

– Anyai nagyszüleimnek Gyulán, a Kisökörjárás dűlőben volt szőlője, amíg el nem vették a földet, a család apai ága pedig a Felvidéken birtokolt területet, ott is szőlőt termesztettek – idézte fel gyermekkori emlékeit Ambrus Lajos. A város és térsége elsősorban nem szőlőtermő vidékként él a köztudatban, pedig az Aranyág dűlő első említése egészen régről eredeztethető. Az Aranyág egyébiránt a szőlőágat jelenti, Gyula pediglen hosszú időn át igen jeles szőlőtermő helyként volt jellemezhető; annak idején a törökzugi lakótelep helyén is szőlőbirtokok húzódtak.

Ambrus Lajos Gyulán született, Szegeden végezte középiskolai és egyetemi tanulmányait. Végzettségét tekintve magyar–történelem szakos tanár, 1978-tól Szombathelyen középiskolai oktató. 1983 óta az Életünk című lap szerkesztője, 1987–1994 között főszerkesztő-helyettese, majd főmunkatársa. 1994 óta a Kortárs folyóirat esszé- és prózarovatának vezetője, 2010-től főszerkesztője. Számos elismerés birtokosa, a József Attila-díjat 2005-ben vehette át.

Az augusztus 17-én 20 órakor kezdődő, Minden Magyarok Borai címet viselő esemény mindenkinek ajánlott, azonban elsősorban azoknak javallott, akik fikarcnyi érdeklődést is mutatnak a borok, nevezetesen az erdélyi nedűk iránt. A szomszédos Bihar megyében található Érmellékről Heit Lóránt (Bihardiószeg) teszi tiszteletét, akinek köszönhetően a bakator szőlővel és borral lehet közelebbi ismeretséget, mondhatni barátságot kötni.

Ez a fajta volt évszázadokon keresztül a tájegység vezető és meghatározó szőlője: borszőlő, asztali és aromás szőlő egyben. Bora lassan érik, de a kitűnő időjárású években legendás borokat adhat. Gróf Zichy Ferenc idején ilyenek voltak az 1811-es, 1827-es, 1834-es, 1848-as, 1852-es, 1862-es, 1864-es, 1885-ös évjáratok. Ritkán aszúbort is sikerült készítsenek belőle, amely minőségében a tokaji aszú után következett. Zichy bakator aszújából 1872-ben a kínai császár is rendelt 200 palackkal.

A másik neves vendég Kisküküllő mellől, Dicsőszentmártonból érkezik. Seprődi József az erdélyi fejedelmek borait mutatja be, ide sorolható Küküllő Mente büszkesége, a Leányka. Az esten kóstolásra is lehetőség nyílik, igazi különlegességeket, karakteres fajtákat lehet megízlelni, megismerni.

Visszakanyarodva a bakatorra elmondható, hogy ez például Ady Endre egyik kedvenc bora volt. Az est alkalmával nem csupán a szellemtörténet, hanem a gazdaságtörténet is megjelenik, fontos, hogy a Kárpát-medencét ilyen módon is teljes egészében megismerhessük – hangsúlyozta Ambrus Lajos.

Aláhúzta, igazi kuriózum lesz ez az alkalom, amit mindenkinek látnia, éreznie kell. A borász, irodalmár azt is elmondta, a helyszínről, az Almásy-kastélyról sok jót hallott, mint fogalmazott, gyermekkorában azonban még terra incognitának számított. A kiállítást, az épületegyüttest részleteiben még nem ismeri, de nagy reményekkel viseltetik a helyszín iránt – tette hozzá végül.

A Minden Magyarok Borai elnevezésű rendezvényre a helyszínen vásárolható belépőjegy 1200 forintos áron, amely magában foglalja az elfogyasztott borok árát.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)