A vendéglős lapunknak elmondta, régi ismeretség köti a műsorvezetőhöz, akivel közös barátjuknál, Légli Attila fazekasmesternél találkozott először évekkel ezelőtt. A szőlőskislaki majorban rendezett „örömfőzéseken” a legkülönfélébb emberek gyűltek össze, hogy közös szenvedélyüknek, a gasztronómiának hódoljanak.
– Az egyik alkalommal szalontüdőt készítettem. A németesen pájslinak nevezett ínyencség régi magyar étel, ami sokféle összetevőből áll, de az alapját a tüdő és a szív adja. Régen a szegény emberek eledele volt, de módosított változata a jobb módú családok körében is elterjedt – mesélte Jalecz Lajos.
A főleg németek lakta településeken ismert fogás a boldog békeidőkben a kiskocsmákban is népszerű ételnek számított, a háború után azonban eltűnt az étlapokról. A volt étteremtulajdonostól megtudtuk, korábban régi magyar recepteket gyűjtött, így talált rá a pájslira, amit a Kisködmönben is felszolgáltak.
– Nagyon örültem neki, hogy Borbás Marcsi ennyi idő elteltével is érdemesnek találta a receptemet arra, hogy bekerülhessen a különleges ételeket felsorakoztató könyvébe. Ezzel Gyula hírnevét is öregbíthettem – tette hozzá. Jalecz Lajos arról is beszámolt: a műsorvezetővel régóta terveznek egy gyulai adást, így könnyen elképzelhető, hogy a Gasztroangyal stábja városunkban forgat majd.