Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Egy gyulai szalontüdőrecept is helyet kapott Borbás Marcsi könyvében

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2015. február 23. 09:00
Egy gyulai szalontüdőrecept is helyet kapott Borbás Marcsi könyvében
Jalecz Lajost régi ismeretség köti össze a Gasztroangyal műsorvezetőjével
Egy gyulai recept is bekerült Borbás Marcsi nemrég megjelent, A sűrűje című könyvébe. A receptgyűjteményben a Gasztroangyalban megismert ételek mellett a családi kedvencek és a barátokkal készített ínyencségek is megtalálhatók. Ez utóbbiak körébe tartozik az egykori Kisködmön étterem tulajdonosa, Jalecz Lajos által megálmodott pájsli, amely a boldog békeidőket idézi.
Jalecz Lajos. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

A vendéglős lapunknak elmondta, régi ismeretség köti a műsorvezetőhöz, akivel közös barátjuknál, Légli Attila fazekasmesternél találkozott először évekkel ezelőtt. A szőlőskislaki majorban rendezett „örömfőzéseken” a legkülönfélébb emberek gyűltek össze, hogy közös szenvedélyüknek, a gasztronómiának hódoljanak.   

– Az egyik alkalommal szalontüdőt készítettem. A németesen pájslinak nevezett ínyencség régi magyar étel, ami sokféle összetevőből áll, de az alapját a tüdő és a szív adja. Régen a szegény emberek eledele volt, de módosított változata a jobb módú családok körében is elterjedt – mesélte Jalecz Lajos.

A főleg németek lakta településeken ismert fogás a boldog békeidőkben a kiskocsmákban is népszerű ételnek számított, a háború után azonban eltűnt az étlapokról. A volt étteremtulajdonostól megtudtuk, korábban régi magyar recepteket gyűjtött, így talált rá a pájslira, amit a Kisködmönben is felszolgáltak.

– Nagyon örültem neki, hogy Borbás Marcsi ennyi idő elteltével is érdemesnek találta a receptemet arra, hogy bekerülhessen a különleges ételeket felsorakoztató könyvébe. Ezzel Gyula hírnevét is öregbíthettem – tette hozzá. Jalecz Lajos arról is beszámolt: a műsorvezetővel régóta terveznek egy gyulai adást, így könnyen elképzelhető, hogy a Gasztroangyal stábja városunkban forgat majd.

     

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)