Forrás: Guce.oath.com
A mák őshazája Közép-Ázsia, de mára már világszerte elterjedt, hazánkban is régen termesztett növény. A kalács-, tészta-, guba, rétes-töltelék kedvelt alkotóeleme.
A mákszemben 40-50% olaj van, amely háromszor annyi E-vitamint tartalmaz, mint az olívaolaj. A vitaminok közül értékes D-, B1-, B6-, B2-, niacinforrás. Az ásványi anyagok közül pedig nagyobb mennyiségben kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot tartalmaz. Ezen tápanyagoknak köszönhetően lassítja az öregedési folyamatokat, csökkenti a magas vérnyomást, megelőzi az embóliát, trombózist. Fokozza a szervezet immunrendszerét, jótékony hatású a sebek gyógyulásában, növeli a szellemi teljesítőképességet is.
A mák jelentős rosttartalommal rendelkezik, és így béltisztító hatásuk miatt is szerepet kap az egészséges táplálkozásban. A vér koleszterinszintjét normális szintre állítja.
A csontozat első számú természetes segítője. Várandós mamáknak különösen ajánlom magas vas és magnéziumtartalma miatt.
Mákos- meggyes muffin
Hozzávalók:
- 25 dkg darált mák
- 1 bögre liszt
- 1 bögre porcukor
- 2.5 dl tej
- 1 db tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 evőkanál napraforgó olaj
- 30 dkg magozott meggybefőtt
Elkészítés:
A meggyszemeket kivesszük a befőtt levéből, és lecsöpögtetjük. A sütőt előmelegítjük, és a muffinsütőbe belehelyezzük a papír sütőformákat, vagy a forma mélyedéseit kikenjük egy kis vajjal.
Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat.
Egy másik tálba beleöntjük a tejet, hozzáütjük a tojást, belekanalazzuk az étolajat, majd jól elkeverjük. Ezután a tojásos-tejes keveréket hozzáadjuk a mákos-lisztes keverékhez, és egyenletesen simára keverjük benne. Mindegyik papírformába 1 evőkanállal kanalazunk a masszából, majd erre két- három szem meggyet szórunk rá. Erre ismét a massza, és a tetejére 1 egész szem meggy.
20 perc alatt készre sütjük.
Gyümölcskenyér
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg vaj
- 5 db tojás
- 15 dkg mák (darált)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg kandírozott gyümölcs, mazsola stb.
- A tetejére:
- 10 dkg fehér csokoládé
- 2 evőkanál napraforgó olaj
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük a porcukor felével és a vaníliás cukorral, majd tovább habosítjuk a puha vajjal.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a sárgájás masszába. Fakanállal belekeverjük a sütőporral és a mákkal elkevert lisztet. Hozzáadjuk a felkockázott kandírozott gyümölcsöt.
Kivajazott, kilisztezett formába öntjük, és kb. 180 fokos sütőben kb. 45 percig sütjük.
A formából kiborítva megvárjuk, míg kihűl, majd rácsorgatjuk az étolajjal együtt felolvasztott fehér csokoládét, és díszítésül megszórjuk színes tortadarával vagy kandírozott gyümölccsel.
Mindkét sütemény lehet akár karácsonyi desszert is.
Egészségükre!