Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A mák

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2019. december 15. 13:00
A mák
Normális szintre állítja a vér koleszterinszintjét

 

Forrás: Guce.oath.com

A mák őshazája Közép-Ázsia, de mára már világszerte elterjedt, hazánkban is régen termesztett növény. A kalács-, tészta-, guba, rétes-töltelék kedvelt alkotóeleme.

A mákszemben 40-50% olaj van, amely háromszor annyi E-vitamint tartalmaz, mint az olívaolaj. A vitaminok közül értékes D-, B1-, B6-, B2-, niacinforrás. Az ásványi anyagok közül pedig nagyobb mennyiségben kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot tartalmaz. Ezen tápanyagoknak köszönhetően lassítja az öregedési folyamatokat, csökkenti a magas vérnyomást, megelőzi az embóliát, trombózist. Fokozza a szervezet immunrendszerét, jótékony hatású a sebek gyógyulásában, növeli a szellemi teljesítőképességet is.

A mák jelentős rosttartalommal rendelkezik, és így béltisztító hatásuk miatt is szerepet kap az egészséges táplálkozásban. A vér koleszterinszintjét normális szintre állítja.

A csontozat első számú természetes segítője. Várandós mamáknak különösen ajánlom magas vas és magnéziumtartalma miatt.

 

Mákos- meggyes muffin

Hozzávalók:

  • 25 dkg darált mák
  • 1 bögre liszt
  • 1 bögre porcukor
  • 2.5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 evőkanál napraforgó olaj
  • 30 dkg magozott meggybefőtt

 

Elkészítés:

A meggyszemeket kivesszük a befőtt levéből, és lecsöpögtetjük. A sütőt előmelegítjük, és a muffinsütőbe belehelyezzük a papír sütőformákat, vagy a forma mélyedéseit kikenjük egy kis vajjal.

Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat.

Egy másik tálba beleöntjük a tejet, hozzáütjük a tojást, belekanalazzuk az étolajat, majd jól elkeverjük. Ezután a tojásos-tejes keveréket hozzáadjuk a mákos-lisztes keverékhez, és egyenletesen simára keverjük benne. Mindegyik papírformába 1 evőkanállal kanalazunk a masszából, majd erre két- három szem meggyet szórunk rá. Erre ismét a massza, és a tetejére 1 egész szem meggy.

20 perc alatt készre sütjük.

 

Gyümölcskenyér

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg vaj
  • 5 db tojás
  • 15 dkg mák (darált)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg kandírozott gyümölcs, mazsola stb.
  • A tetejére:
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 2 evőkanál napraforgó olaj

 

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük a porcukor felével és a vaníliás cukorral, majd tovább habosítjuk a puha vajjal.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a sárgájás masszába. Fakanállal belekeverjük a sütőporral és a mákkal elkevert lisztet. Hozzáadjuk a felkockázott kandírozott gyümölcsöt.

Kivajazott, kilisztezett formába öntjük, és kb. 180 fokos sütőben kb. 45 percig sütjük.

A formából kiborítva megvárjuk, míg kihűl, majd rácsorgatjuk az étolajjal együtt felolvasztott fehér csokoládét, és díszítésül megszórjuk színes tortadarával vagy kandírozott gyümölccsel.

Mindkét sütemény lehet akár karácsonyi desszert is.

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM