Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hallássérült vagyok, leszel a barátom?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • HÍREK • 2019. december 04. 14:00
Hallássérült vagyok, leszel a barátom?
5 dolog, amit hallássérült barátként tudni kell

képünk illusztráció

Forrás: pixabay.com

A hallássérülés néha olyan, mint az 50 első randi című film a moziban. Valahányszor új emberekkel találkozunk, nagyjából mindig ugyanaz történik velünk. Csak néznek ránk, szólni nem mernek és arra várnak, vajon milyen színű nyuszit húzunk elő a fülünk mögül - egyébként magunk között valljuk be, szuperszónikus hallókészülékünkből. Nyúl nincs, a meglepi oda, viszont, ha szimpatikus a másik fél és szívesen megismerkednénk vele, a mi feladatunk, hogy bevonjuk őt hallássérült életünkbe. Tudjuk jól, hogy az elfogadás mindannyiunk számára kiemelt fontossággal bír, ezért érdemes lépéseket tennünk és eloszlatnunk a tévhiteket és a félelmet egy új, kibontakozásra váró barátság kedvéért. Jöjjenek hát a kérdések, amelyek hallatán bár rendre megkaparjuk magunkat, benne van a pakliban, hogy egy-egy jó magyarázattal ezeknek köszönhetjük majd új barátainkat.

 

1. MOST AKKOR HALLOD, AMIT MONDOK?

A kérdés általában jó lassan, tagoltan és hangosan érkezik, mintha nem is a hallásunkkal, hanem az értelmi képességeinkkel lenne probléma. Persze az, hogy új barátunk felénk nézve beszél, sokat segít a szájról való olvasásban, de a high-tech hallókészülékeknek hála, amelyek ma már akár kedvezményesen is elérhetőek, nem kell senkinek hangszálgyulladást kapnia ahhoz, hogy siket vagy hallássérüléssel élő emberekkel beszélgessen.

Tipp: Mutasd meg neki a szuper hallókészüléked, és meséld el neki, hogy az mi mindenre képes!

 

2. MIÉRT BESZÉLSZ ILYEN FURCSÁN? 

A hallássérülést sok minden okozhatja. Vannak, akik hallássérüléssel születnek, vannak, akiknél betegség során alakul ki a hallásvesztés életük különböző szakaszaiban, de az időskori halláskárosodás is jellemző bizonyos kor után. A születéssel vagy gyermekkorban történő hallásvesztés befolyásolja a beszédkészség kialakulását, ezért is fontos a rendszeres hallásszűrés, a probléma felismerése, és hogy a kicsik mielőbb megkapják a hallásukat támogató és javító eszközöket. A hallássérülés ettől függetlenül minden korosztály beszédkészségére kihat, ezért is játszik jelentős szerepet a hallássérültek életében a hallókészülék viselése és megfelelő beállítása.

Tipp: Ajánld fel neki, hogy kísérjen el a következő hallásszűrő vizsgálatra, ahol nemcsak megismerkedhet a különböző készülékekkel, de az audiológus őt is szívesen megvizsgálja.

 

3. HASZNÁLOD A JELNYELVET?

A kérdés jogos, hiszen a jeleléssel nemcsak az utcán, de a tévében bizonyos műsoroknál is találkozhatunk. A jelnyelvet viszont attól, hogy hallássérüléssel küzdünk, nem biztos, hogy mindnyájan ismerjük. Azok, akik hallássérüléssel születnek, a jelnyelv az edukáció során beépül az oktatásba, viszont azok, akiknek a hallása idősebb korukban sérül meg, a jelnyelv olyan, akár egy idegen nyelv; külön meg kell tanulni. A jelnyelv ráadásul nem is nemzetközi! Minden országnak megvan a maga jelnyelv-rendszere, amely országonként külön ismereteket igényel.

Tipp: Dobd be neki a lehetőséget, hogy ismerje meg veled együtt a jelnyelv használatát! Tanítsd őt, vagy kezdjétek el együtt a jelnyelvi tanfolyamot!

 

4. ISMERED A BRAILLE-ÍRÁST? Mély levegő és a megbocsátás képessége. Első körben erre van szükségünk ahhoz, hogy leendő barátunkat ne nevessük körbe. Ha nincs tisztában a Braille-írás jelentőségével és használatával, segítsünk neki és mondjuk el, hogy hallássérültként, ahogy a szó maga is kifejezi, a hallásunkkal van probléma, nem a látásunkkal. Itt viszont mindjárt vissza is csatolhatunk a jelnyelvre, ami kommunikáció szempontjából igen jelentős szerepet tölt be a siketek és hallássérüléssel élők életében.

Tipp: Próbálj meg nem hangosan felnyihogni…

 

5. MILYEN SZÉP VAGY! NEM IS TŰNSZ HALLÁSSÉRÜLTNEK!

Hát, ez az, amire nekünk csípőből jön mindig a válasz, bár bevalljuk, nem éppen építő jellegű, ezért talán nem is sarkallnánk rá senkit, hogy ezt a megoldást válassza. Visszakérdezni viszont érdemes ilyenkor, hogy megtudjuk, újdonsült barát-jelöltünk szerint milyenek a hallássérült emberek. Van-e foguk, szemük meg hajuk, viselnek-e ruhát, vagy csak úgy meztelenül szaladgálnak a napsütötte virágos réteken át. Ha sikerül megfogadni a tanácsunkat, és nem visszavágni azonnal, a kérdés lehet alapja egy nagyon klassz beszélgetésnek. Hiszen ezzel lehetőséget kapunk arra, hogy meséljünk magunkról, a hétköznapjainkról, hogy bemutassuk az apró kis dolgainkat, és szélesítsük ezzel új barátunk látókörét is, aki lehet, hogy a néhány perces beszélgetésnek köszönhetően örökre mindennapjaink része marad.

Tipp: Köszönd meg a bókot és mutasd meg a Facebookon és Instagramon, hány csodás siket és hallássérült ember használja a közösségi média felületeit a világon!

Szerző: Eat, Move & Smile

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)