Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Versben és dalban a száz éve elhunyt Adyról

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2019. december 04. 14:30
Versben és dalban a száz éve elhunyt Adyról
Rendkívüli irodalomórát tartott a Körömvirág együttes az érettségire készülő diákoknak

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékezve rendhagyó irodalomórát tartott december 4-én az Erkel-gimnázium könyvtárában és Karácsonyi János Katolikus Gimnáziumban a Körömvirág együttes. A Gyulai Várszínház meghívott művészei dalban és versben idézték fel a költő alakját. Műsorukban Emőd Tamás egyik „dalocskája” is elhangzott.

Rendkívüli irodalomórát tartott a Körömvirág együttes

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A Gyulai Várszínház szervezésében tartottak rendkívüli irodalomórát Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékezve az Erkel Ferenc és a Karácsonyi János gimnázium tizenkettedik osztályos tanulóinak. Elek Tibor színigazgatótól megtudtuk, a kivételes alkalom csak az első lépés az iskolások felé, hisz lesznek még hasonló kezdeményezéseik. Mint mondta, mivel a fiatalok nem igazán járnak el a teátrum rendezvényeire, úgy döntöttek, ők visznek el produkciókat hozzájuk. A terv megvalósítására többletbevételüket használják fel.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az Ady 100 – Dalok a labdatérről című műsorát szeptemberben mutatta be Berekfürdőn a Körömvirág zenekar és Pető István, aki huszonöt éve Nyilas Misiként debütált a debreceni Csokonai Színházban. Kocsis Csaba együttesvezető, zeneszerző lapunknak kifejtette, az érettségire készülő gyulai diákoknak a teljes műsor rövidített változatát mutatták be: a tizenegy megzenésített verset Szászné Ökrös Beáta, ifj. Miczura Károly és jómaga interpretálta, a tizenegy Ady-költeményt Pető István tolmácsolásában hallgathatták meg a tanulók.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A negyven perces produkcióban Emőd Tamás Ülünk a ház előtt a kispadon című dalocskája is felcsendült. Ennek kapcsán Kocsis Csaba megjegyezte: mivel berettyóújfalui, számára továbbra is Nagyvárad a régió kulturális központja, így a szintén Váradról indult Emődnek, aki nem mellesleg Ady barátja volt, helyet kellett kapnia a produkciójukban. Az irodalomújítók korának és életútjának megidézését vetített diaképek segítették.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az Ady 100 – Dalok a labdatérről című összeállításban a címadó szerzemény és a már említett költemény mellett elhangzott a Karácsony, a Májusi zápor után, a Ha én tudnám, a Levél a szerkesztőhöz, az Új vizeken járok, a Föl-földobott kő, Az anyám és én, a Mert engem szeretsz (Áldott csodáknak…), a Párisban járt az ősz, a Szajna partján, a Góg és Magóg fia vagyok én, az Itt, a bozótban, A cigány vonójával, A Sion-hegy alatt, az Október 6., az Imádság háború után, Az úr érkezése, Az utolsó mosoly, A legjobb ember, az Őrizem a szemed és a Dankó.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)