Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az egyik lehet alma, míg a másik egy körte?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2019. november 27. 14:00
Az egyik lehet alma, míg a másik egy körte?
Műanyag ablak 3 rétegű üvegezése – gondolatébresztő

Az ablakok 3 rétegű üvegezésével foglalkozni kell, mert a műanyag ablak teljes szigetelési értékét az üveg nagyban meghatározza! Az üveg minden esetben jobban szigetel, mint a műanyag profil! Amennyiben célja az ablak fokozott hőszigetelése, abban az esetben 3 rétegű üveggel vásároljon ablakot! Viszont háromrétegű üvegezésnél két árajánlat között minőségi különbségek lehetnek!

cseke zsolt

 

Mint tudjuk, számtalan ablakmárka létezik a piacon.Egy márka (nevezzük profilnak), szóval egy profilcsaládon belül is van az alap-, közép- és felső kategóriás termék! Mindegyik profilt más és más minőségű 3 rétegű üveggel értékesítenek a kereskedők. A háromrétegű üvegek közti különbségek számottevőek, ezért mutatok rá, hogy mire figyeljen a vásárló az ajánlatkérésnél.

A műanyag ablakprofilok 3 rétegű üvegezését szeretném bemutatni röviden. Ha Ön nem támaszt hőszigetelési követelményt az ablakokkal szemben ajánlatkéréskor, akkor a kereskedők legtöbbször az általuk forgalmazott alaptermékre fognak ajánlatot adni 2 rétegű üveggel – ez rendben van! Már az alapprofilok között is hőszigetelési különbségek fedezhetők fel 2 rétegű üvegezés esetén is. Ha ajánlatkéréskor a 3 rétegű üveg felárát is kéri, abban az esetben a hőszigetelési érték ollója tovább nőhet a termékek között.

A szakboltok az általuk forgalmazott alapprofilokhoz méretezett 3 rétegű üveget fogják beárazni az ajánlatba. Példa okán egy 70 mm és egy 76 mm széles profilba nem ugyanazt a minőségű 3 rétegű üveget fogják betenni. Fizikai határok vannak, ami miatt a két terméket nem lehet ugyanazzal a szélességű 3 rétegű üveggel szerelni. A különböző 3 rétegű üveg felárában szinte alig lesz különbség, de a minőségben már igen! Önnek pedig nem mindegy, hogy egységnyi pénzért mit is fog valójában vásárolni!

A 3 rétegű üveg 0.98 - 0.6 W/m²K érték közötti, nem mindegy tehát, mit vásárol. Alap 3 rétegű üvegek legtöbbször 36-40-44 mm szélesség között mozognak profilszélességhez arányosan igazítva. Mélyebb szakmai részekbe nem megyek bele, de lényeg, hogy a 2 rétegű üveg 1.0 W/m²K értékkel bír – a közhiedelemben – és ehhez képest kell kategóriákkal jobbnak lennie a 3 rétegű üvegnek!

Érdekességek lehetnek, mert pl. szélsőséges esetben már 0.98 W/m²K értéktől található 3 rétegű üveg a piacon! Ez azt jelenti, hogy ennek az üvegnek nem vagy csak alig jobb a szigetelő képessége az 1.0-ás, de még 2 rétegű üvegnél! Papíron már 3 rétegű üveget vásárolt, de valójában felár ellenében nem vett semmit! A véleményem az, hogy egy jól szigetelt 3 rétegű üveg érje el a 0.6 W/m²K értéket! Az alapprofil és a kiváló minőségű 3 rétegű üveg teljes ablakra számított hőszigetelési mutatója pedig Uw: 0.83-86 W/m²K értékek között fog mozogni.

Ezzel a szerkezeti alappal már nyugodtan tervezhet a jövőbe is. Persze lehet még jobban szigetelt konstrukciót is vásárolni, amennyiben a tervek és az igények mindezt megkövetelik.

Cseke Zsolt szakértő | 5700 Gyula, Október 6.  tér 2., a piacon | Tel.: 06 30 998 16 32 | E-mail: gyula@pallasz.hu | Web: www.pallasz.hu

 

 

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)