Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Árrobbanás a műanyagablak-piacon májustól

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2021. április 16. 18:00
Árrobbanás a műanyagablak-piacon májustól
Minden, műanyagból készült termék ára emelkedni fog

A szabvány és ipari műanyagok területén jelentkező szállítási zavarok és az árrobbanás hatalmas nyomás alá helyezi a feldolgozókat. A globális nyersanyagpiacon továbbra is kritikus a helyzet, és a drámai fejleményekről folyamatosan érkeznek a hírek.  A műanyag termékek gyártói riadót fújtak a folyamatos anyaghiány miatt, és a kieső szállítások máris korlátozzák a kieső termelői és szállítói kapacitásokat. Lassan nem az a kérdés, lesz-e áremelés, hanem lesz-e alapanyag?

PVC anyagdrágulási pótlék lép életbe 2021.05.01-től

A műanyag iránti nagy kereslet és a szűkös rendelkezésre állás miatt az olyan nyersanyagok ára, mint a szabványos PP, PE és a PVC, titán-oxid, az adalékanyagok és stabilizátorok folyamatosan új csúcsokat érnek el. Nem kíméli mindez a műszaki műanyagokat (ABS, PC, PA) és a nagy teljesítményű (PVDF, PTFE) műanyagokat sem.

A kényszerhelyzet miatt olyan árakat határoznak meg a beszállítók, amelyek sajnos nem alkuképesek a gyártók részéről, (kereskedőknek ebbe nincs beleszólásuk), a piacon tapasztalható hatalmas hiány miatt. Ez a soha nem látott helyzet arra kényszeríti a gyártókat, hogy árakat emeljenek. Mindezt azért, mert 2021. 05. 01-től anyagdrágulási pótlékot számítanak fel a beszállítók minden műanyag-  végtermék-gyártásban részt vevő cégnek.

A műanyag ablakokat is érinti az alapanyaghiány

A nyílászáró-piacot is komolyan érinti ez az intézkedés. Ez alól egyetlen kereskedés sem kivétel, és a műanyag ablakokon, ajtókon kívül érintett ebben az iparágban a PVC párkány és a PVC redőny is.

A Műanyag-feldolgozó Ipari Szövetség (GKV e.V.) elismeri, hogy a nyersanyagellátási lánc masszívan sérült. Noha a műanyag termékek gyártói jelenleg kitartóan dolgoznak az ügyfeleiket érintő kockázatok minimalizálásán, rámutatnak az egész iparágat negatívan befolyásoló gazdasági nyomásra is.

A vállalatok számára nemcsak az árak alakulása jelent komoly kihívást, hanem hiányzik a szükséges mennyiség is. Azok a nyersanyagok sem állnak elegendő mennyiségben rendelkezésre, amelyekre a növekvő kereslet miatt szükség lenne, visszafogva így az ipar növekedési pályájára való visszaállását.

Minden szakterületen más és más lehet az emelés aránya, de arra lehet számítani, hogy ez a tendencia nem fog megállni. Vészesen kritikus állapot miatt idén akár több anyagdrágulási pótlékot is megállapíthatnak a nyersanyag-beszállítók.

Pallasz Enteriőr
Cseke Zsolt
szakértő, szakmai tanácsadó

Pallasz – Gyula
Október 6. tér 2. – a piacon, a halas mellett
iroda@pallasz.hu
Tel.: 06 30 331 0430
muanyag-ablak-akcio.hu
Nyitva: H–P 9.00-12.00 és 13.00–16.00

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)