Fotó: mindmegette.hu
Igaz, hogy az időjárás még kényeztet bennünket, de hamarosan jön a hideg idő. Időben vértezzük fel magunkat a vírusokkal szemben! Az immunrendszerünk erősítésének egyik természetes módja a csipkebogyó rendszeres fogyasztása.
A csipkebogyó (csitkenye, hecsedli, hecsepecs) a vadrózsa termése. Már az ókori népek is felismerték gyógyító hatását. A csipkebogyó igazi C-vitamin-bomba, emellett sok olyan anyagot tartalmaz, amelyet az emberi szervezet kiválóan tud hasznosítani. Ilyen a pektin, a flavonoidok, a cukor, a gyümölcssavak, a magnézium, a vas, a kalcium, a karotin, a B1-, B2-, K- és P-vitamin.
A C-vitamin fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a flavonoidok gyulladást gátló és antibiotikus, immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek segítik az emésztést. A csipkebogyó magas magnéziumtartalmának köszönhetően segít a szív- és érrendszeri betegségek, a keringési zavarok gyógyításában. Csökkenti a vérnyomást, és idegnyugtató.
A csipkebogyót sokféleképpen fogyaszthatjuk, teát, lekvárt, szörpöt, mártást, levest, likőrt, bort, pálinkát is készíthetünk belőle. Keverhetjük az áttört csipkehúst joghurtba, kefirbe, illetve ásványvízbe. A bogyóból készített tea influenzás időszakban, meghűléses megbetegedések idején rendszeresen fogyasztandó. Ismeretes gyógyhatása vese- és hólyagbántalmakra, bélhurut és hörghurut esetén.
Csipkebogyós-mézes sütemény
Hozzávalók:
- 50 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 10 dkg barnacukor
- 10 dkg vaj
- 7 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 1 csomag sütőpor
- 15 dkg csipkebogyólekvár
- 5 dkg csipkebogyóhús
- 4 evőkanál méz
- 1 dl tej
- 1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
- 20 dkg étcsokoládés tortabevonó
Elkészítés:
Sima tésztává összedolgozzuk előbb a tojásokat, a vajat, a tejet és a mézet, aztán a sütőporral elkevert lisztet, a cukrot és a mézeskalács-fűszerkeveréket. A tésztából cipót gyúrunk, folpackba csomagoljuk, és egy órára hűtőszekrénybe tesszük. A tésztát kettéválasztjuk, és az egyik felét belesimítjuk egy belisztezett, nagy, lapos tepsibe. Rákenjük a csipkebogyólekvárt, megszórjuk csipkebogyóhússal, majd befedjük a tészta másik felével. A tetejét bekenjük egy tojássárgájával, és előmelegített, 180 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, bevonjuk csokoládémázzal, és hűtőbe tesszük, hogy rádermedjen. Zserbóméretű, hosszúkás szeletekre vágjuk.
- Energia: 5275 kcal
- Fehérje: 103 g
- Zsír: 203 g
- Szénhidrát: 728 g
Egészségükre!