Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A csipkebogyó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2019. október 27. 10:30
A csipkebogyó
Már az ókori népek is felismerték gyógyító hatását

 

Fotó: mindmegette.hu

Igaz, hogy az időjárás még kényeztet bennünket, de hamarosan jön a hideg idő. Időben vértezzük fel magunkat a vírusokkal szemben! Az immunrendszerünk erősítésének egyik természetes módja a csipkebogyó rendszeres fogyasztása.

A csipkebogyó (csitkenye, hecsedli, hecsepecs) a vadrózsa termése. Már az ókori népek is felismerték gyógyító hatását. A csipkebogyó igazi C-vitamin-bomba, emellett sok olyan anyagot tartalmaz, amelyet az emberi szervezet kiválóan tud hasznosítani. Ilyen a pektin, a flavonoidok, a cukor, a gyümölcssavak, a magnézium, a vas, a kalcium, a karotin, a B1-, B2-, K- és P-vitamin.

A C-vitamin fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a flavonoidok gyulladást gátló és antibiotikus, immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek  segítik az emésztést. A csipkebogyó magas magnéziumtartalmának köszönhetően segít a szív- és érrendszeri betegségek, a keringési zavarok gyógyításában. Csökkenti a vérnyomást, és idegnyugtató.

A csipkebogyót sokféleképpen fogyaszthatjuk, teát, lekvárt, szörpöt, mártást, levest, likőrt, bort, pálinkát is készíthetünk belőle. Keverhetjük az áttört csipkehúst joghurtba, kefirbe, illetve ásványvízbe. A bogyóból készített tea influenzás időszakban, meghűléses megbetegedések idején rendszeresen fogyasztandó. Ismeretes gyógyhatása vese- és hólyagbántalmakra, bélhurut és hörghurut esetén.

 

Csipkebogyós-mézes sütemény

Hozzávalók:

  • 50 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 10 dkg barnacukor
  • 10 dkg vaj
  • 7 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg csipkebogyólekvár
  • 5 dkg csipkebogyóhús
  • 4 evőkanál méz
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • 20 dkg étcsokoládés tortabevonó

 

Elkészítés:

Sima tésztává összedolgozzuk előbb a tojásokat, a vajat, a tejet és a mézet, aztán a sütőporral elkevert lisztet, a cukrot és a mézeskalács-fűszerkeveréket. A tésztából cipót gyúrunk, folpackba csomagoljuk, és egy órára hűtőszekrénybe tesszük. A tésztát kettéválasztjuk, és az egyik felét belesimítjuk egy belisztezett, nagy, lapos tepsibe. Rákenjük a csipkebogyólekvárt, megszórjuk csipkebogyóhússal, majd befedjük a tészta másik felével. A tetejét bekenjük egy tojássárgájával, és előmelegített, 180 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, bevonjuk csokoládémázzal, és hűtőbe tesszük, hogy rádermedjen. Zserbóméretű, hosszúkás szeletekre vágjuk.

 

  • Energia:   5275 kcal
  • Fehérje:    103 g
  • Zsír:       203 g
  • Szénhidrát: 728 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM