Fotó: pixabay.com
A sütőtök az ősz és a tél nagy slágere. Szinte kizárólag sütve fogyasztjuk, pedig számos más felhasználási módja is van. Édeskés, de nem markáns ízű, így sokféle fűszert alkalmazhatunk hozzá, például szerecsendiót, koriandermagot, curryt és gyömbért.
A sütőtök sok cukrot, rostanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Húsának élénk narancssárga színe karotinoidtartalmáról árulkodik. (A béta-karotin a májban alakul A-vitaminná, ami erősíti az immunrendszert, védi a bőr, a nyálkahártyák, a szem és a máj épségét.)
A sütőtök a C- és B-vitamin, a foszfor, a réz, a mangán, a magnézium fontos forrása. Jelentős karotin- és C-vitamin-tartalma miatt antioxidánshatása jelentős.
Rosttartalma, a pektin, segíti az egészséges bélműködést.
Kálium-, foszfor-, vas-, réz- és mangántartalma is fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében. Jótékonyan hat a szív- és érrendszerre. Magjának magas E-vitamin-tartalma is segít a káros szabad gyököket hatástalanítani.
Sütőtökkel töltött sertéskaraj
Hozzávalók:
- 1 kg kicsontozott karaj
- 20 dkg sütőtök
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 4 evőkanál olaj
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- 1/2 kávéskanál majoranna
Elkészítés:
A sütőtököt megmossuk, megtöröljük, kettévágjuk, eltávolítjuk a belsejét, és sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Ezután leválasztjuk a húst a héjáról, majd villával összetörjük, kicsit hűlni hagyjuk.
A sertéskarajt középen kettévágjuk, kiterítjük, húsklopfolóval enyhén kiklopfoljuk mindkét oldalát, sózzuk, borsozzuk.
A hagymát és fokhagymát meghámozzuk, a petrezselymet megmossuk, majd mindet apróra vágjuk. Serpenyőben felhevítünk 1 evőkanál olajat, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, kevergetés mellett üvegesre dinszteljük, majd hagyjuk hűlni.
A hagymához hozzáadjuk a sütőtökpürét, a tojássárgáját, a zsemlemorzsát, a majorannát, a sót, a borsot, a petrezselymet. Jól összekeverjük, és ezzel megtöltjük a karajt.
A maradék olajat felhevítjük, és a hús összes oldalát megpirítjuk nagy lángon.
Kevés vizet öntünk alá, majd alufóliával lefedve kb. 45 percig pároljuk a sütőben. Ezután levesszük a fóliát, és 10 perc alatt pirosra sütjük.
Kivesszük a sütőből, és 10 percig pihentetjük, hogy szépen tudjuk szelni.
- Energia: 2389 kcal
- Fehérje: 217 g
- Zsír: 137 g
- Szénhidrát: 55 g
Jó étvágyat!


























