Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A sütőtök

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2019. október 13. 13:00
A sütőtök
Jótékonyan hat a szív- és érrendszerre

 

Fotó: pixabay.com

A sütőtök az ősz és a tél nagy slágere. Szinte kizárólag sütve fogyasztjuk, pedig számos más felhasználási módja is van. Édeskés, de nem markáns ízű, így sokféle fűszert alkalmazhatunk hozzá, például szerecsendiót, koriandermagot, curryt és gyömbért.

A sütőtök sok cukrot, rostanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Húsának élénk narancssárga színe karotinoidtartalmáról árulkodik. (A béta-karotin a májban alakul A-vitaminná, ami erősíti az immunrendszert, védi a bőr, a nyálkahártyák, a szem és a máj épségét.)

A sütőtök a C- és B-vitamin, a foszfor, a réz, a mangán, a magnézium fontos forrása. Jelentős karotin- és C-vitamin-tartalma miatt antioxidánshatása jelentős.

Rosttartalma, a pektin, segíti az egészséges bélműködést.

Kálium-, foszfor-, vas-, réz- és mangántartalma is fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében. Jótékonyan hat a szív- és érrendszerre. Magjának magas E-vitamin-tartalma is segít a káros szabad gyököket hatástalanítani.

 

Sütőtökkel töltött sertéskaraj

Hozzávalók:

  • 1 kg kicsontozott karaj
  • 20 dkg sütőtök
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1/2 kávéskanál majoranna

 

Elkészítés:

A sütőtököt megmossuk, megtöröljük, kettévágjuk, eltávolítjuk a belsejét, és sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Ezután leválasztjuk a húst a héjáról, majd villával összetörjük, kicsit hűlni hagyjuk.

A sertéskarajt középen kettévágjuk, kiterítjük, húsklopfolóval enyhén kiklopfoljuk mindkét oldalát, sózzuk, borsozzuk.

A hagymát és fokhagymát meghámozzuk, a petrezselymet megmossuk, majd mindet apróra vágjuk. Serpenyőben felhevítünk 1 evőkanál olajat, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, kevergetés mellett üvegesre dinszteljük, majd hagyjuk hűlni.

A hagymához hozzáadjuk a sütőtökpürét, a tojássárgáját, a zsemlemorzsát, a majorannát, a sót, a borsot, a petrezselymet. Jól összekeverjük, és ezzel megtöltjük a karajt.

A maradék olajat felhevítjük, és a hús összes oldalát megpirítjuk nagy lángon.

Kevés vizet öntünk alá, majd alufóliával lefedve kb. 45 percig pároljuk a sütőben. Ezután levesszük a fóliát, és 10 perc alatt pirosra sütjük.

Kivesszük a sütőből, és 10 percig pihentetjük, hogy szépen tudjuk szelni.

  • Energia:  2389 kcal   
  • Fehérje:   217 g
  • Zsír:      137 g
  • Szénhidrát: 55 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)