Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A mogyoró

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2019. szeptember 29. 13:00
A mogyoró
Koleszterincsökkentő hatással bír, emiatt védi a keringési rendszerünket

 

Fotó: pixabay.com

Az ősz elején érő, ízletes csemege Dél-Kelet Európában, Kis-Ázsiában és a Kaukázusban őshonos. Ma a világon nagyon sok helyen megterem.

A mogyoróban megvan a diófélék minden jó tulajdonsága. Sok benne a fehérje és a rost. A rostoknak köszönhetően serkenti az emésztést, telítetlen zsírsav tartalma (omega-3 zsírsav), koleszterincsökkentő hatással bír, emiatt védi a keringési rendszerünket. A benne lévő ásványi anyagoknak és vitaminoknak köszönhetően jótékonyan hat az idegrendszerre, segíti a memóriát és csökkenti a depresszió kialakulását. Ásványi anyagok közül: a kalcium, vas, magnézium, kálium, cink, réz, mangán, szelén tartalma kiemelkedő. Vitaminjai: a B1-, B2-, B6-, E- és a K- vitamin. A mogyoróban található polifenolok antioxidáns aktivitással bírnak, így segítenek a rákburjánzás kialakulásának a megakadályozásában.

A mogyoró változatosan alkalmazható csemege. Igaz leginkább süteményekbe, tortákba kerül.

A mogyorót bátran illesszük be étrendünkbe! Mértékkel fogyasztva nagyon kedvezően hat szervezetünkre, betegségeket előzhetünk meg, mindezt úgy, hogy közben finomat eszünk.

 

Műzli keksz

Hozzávalók:

  • 15 dkg dió
  • 15 dkg törökmogyoró
  • 1 marék mazsola
  • 6 evőkanál müzli
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 db tojás
  • 6 dkg margarin
  • 0.5 csomag sütőpor

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük. A tepsibe sütőpapírt teszünk.

A dióbelet és a mogyorót egy zacskóban húsklopfoló segítségével összetörjük.

A margarint felolvasztjuk.

A hozzávalókat egy tálban jól összekeverjük.

A sütőpapírral bélelt tepsire egy közepes méretű pogácsaszaggatót helyezünk, és egy kanál segítségével két kanálnyi kekszet merünk bele, jól megnyomkodjuk, hogy a levegő kimenjen, majd a formát lehúzzuk. A maradék masszából ugyanígy formáljuk meg a többi kekszet is. Meg fognak nőni, ezért távolabb tegyük a kekszeket egymástól a tepsiben. 180°C-on megsütjük.

 

  • Energia:    2600 kcal
  • Fehérje:    50 g
  • Zsír :      198 g
  • Szénhidrát: 140 g

 

Magvas kenyér

Hozzávalók:

  • 2 kg teljes kiőrlésű liszt
  • 2 csapott evőkanál szárított élesztő
  • 5-6 kávéskanál só
  • 5-6 evőkanál lenmag
  • 5 evőkanál mogyoró
  • 2-3 evőkanál tejföl vagy vaj/olaj
  • 8-9 dl langyos víz

 

Elkészítés:

A hozzávalókat alaposan kidolgozzuk.

4 db kis kenyeret formázunk belőle.

Vajazott, lisztezett tepsibe tesszük őket, majd bevagdaljuk a tetejét, és meghintjük liszttel.

Letakarva 1 órán át meleg helyen kelesztjük.

Előmelegített sütőben sütjük 200 fokon 70 percig.

Ha megsült, rácsra tesszük, és hagyjuk kihűlni.

 

  • Energia:    8495 kcal
  • Fehérje:    266 g
  • Zsír :      117 g
  • Szénhidrát: 1537 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)