Fotó: pixabay.com
Az ősz elején érő, ízletes csemege Dél-Kelet Európában, Kis-Ázsiában és a Kaukázusban őshonos. Ma a világon nagyon sok helyen megterem.
A mogyoróban megvan a diófélék minden jó tulajdonsága. Sok benne a fehérje és a rost. A rostoknak köszönhetően serkenti az emésztést, telítetlen zsírsav tartalma (omega-3 zsírsav), koleszterincsökkentő hatással bír, emiatt védi a keringési rendszerünket. A benne lévő ásványi anyagoknak és vitaminoknak köszönhetően jótékonyan hat az idegrendszerre, segíti a memóriát és csökkenti a depresszió kialakulását. Ásványi anyagok közül: a kalcium, vas, magnézium, kálium, cink, réz, mangán, szelén tartalma kiemelkedő. Vitaminjai: a B1-, B2-, B6-, E- és a K- vitamin. A mogyoróban található polifenolok antioxidáns aktivitással bírnak, így segítenek a rákburjánzás kialakulásának a megakadályozásában.
A mogyoró változatosan alkalmazható csemege. Igaz leginkább süteményekbe, tortákba kerül.
A mogyorót bátran illesszük be étrendünkbe! Mértékkel fogyasztva nagyon kedvezően hat szervezetünkre, betegségeket előzhetünk meg, mindezt úgy, hogy közben finomat eszünk.
Műzli keksz
Hozzávalók:
- 15 dkg dió
- 15 dkg törökmogyoró
- 1 marék mazsola
- 6 evőkanál müzli
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál porcukor
- 1 db tojás
- 6 dkg margarin
- 0.5 csomag sütőpor
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük. A tepsibe sütőpapírt teszünk.
A dióbelet és a mogyorót egy zacskóban húsklopfoló segítségével összetörjük.
A margarint felolvasztjuk.
A hozzávalókat egy tálban jól összekeverjük.
A sütőpapírral bélelt tepsire egy közepes méretű pogácsaszaggatót helyezünk, és egy kanál segítségével két kanálnyi kekszet merünk bele, jól megnyomkodjuk, hogy a levegő kimenjen, majd a formát lehúzzuk. A maradék masszából ugyanígy formáljuk meg a többi kekszet is. Meg fognak nőni, ezért távolabb tegyük a kekszeket egymástól a tepsiben. 180°C-on megsütjük.
- Energia: 2600 kcal
- Fehérje: 50 g
- Zsír : 198 g
- Szénhidrát: 140 g
Magvas kenyér
Hozzávalók:
- 2 kg teljes kiőrlésű liszt
- 2 csapott evőkanál szárított élesztő
- 5-6 kávéskanál só
- 5-6 evőkanál lenmag
- 5 evőkanál mogyoró
- 2-3 evőkanál tejföl vagy vaj/olaj
- 8-9 dl langyos víz
Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan kidolgozzuk.
4 db kis kenyeret formázunk belőle.
Vajazott, lisztezett tepsibe tesszük őket, majd bevagdaljuk a tetejét, és meghintjük liszttel.
Letakarva 1 órán át meleg helyen kelesztjük.
Előmelegített sütőben sütjük 200 fokon 70 percig.
Ha megsült, rácsra tesszük, és hagyjuk kihűlni.
- Energia: 8495 kcal
- Fehérje: 266 g
- Zsír : 117 g
- Szénhidrát: 1537 g
Egészségükre!


























