Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szabolcsból érkezett az új gyakornok a református gyülekezetbe

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gurzó K. Enikő • INTERJÚ • 2019. szeptember 05. 08:29
Szabolcsból érkezett az új gyakornok a református gyülekezetbe
Nagy Viktor hatodéves teológushallgatóval beszélgettünk

Új gyakornok érkezett augusztusban a gyulai református gyülekezetbe. Nagy Viktor, a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen hatodéves lelkészhallgatója egy évet tölt el városunkban gyakornokként. Úgy véli, az Úr akarta, hogy ide kerüljön. Szolgálata elején arra kértük, mutatkozzon be a Gyulai Hírlap olvasóinak.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

– Lelkészgyakornoknak érkezett a gyulai református gyülekezetbe. Honnan indult, milyen út vezetett idáig?

– Kisvárdán születtem, de a családommal együtt Dombrádon laktam, Kisvárdától nem messze. A helyi Bereczky Zsigmond Református Általános Iskola elvégzése után a kisvárdai református gimnáziumba jártam, ott érettségiztem. Lelkész szakos tanulmányaimat a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen folytattam. Gyulára augusztus 5-én érkeztem, és jövő év július 31-ig leszek itt.

– Hogyan került ide?

– Az utolsó nagy vizsgánk előtt minden hallgatóval elbeszélget a püspök úr és az egyetem vezetősége. Ilyenkor arra is rákérdeznek, ki milyen irányba szeretne tovább menni, melyik egyházmegyében, gyülekezetben szeretné tölteni a hatodik tanulmányi évét. Én úgy voltam vele, hogy az Úr már pontosan elrendelte, hová kerüljek. Ezt a vezetőségnek is elmondtam. Utána már csak az volt a dolgom, hogy értük is imádkozzak, hogy az Úr velük is megismertesse akaratát. Így esett a választás Gyulára. Ezt én már csak akkor tudtam meg, amikor kiküldték a hivatalos értesítést arról, ki melyik gyülekezetben fogja tölteni az exmissziós évét.

– Mit kell értenünk az exmisszió alatt?

– Az exmisszió a református teológushallgató gyakorlati évének hivatalos megnevezése. Az utolsó tanulmányi esztendejét minden lelkész szakos diák egy bizonyos gyülekezetben tölti el. Ez idő alatt szolgálatot teljesít, részt vesz ennek az életében, hogy közelebbről is megismerkedjen a lelkipásztori munkával.

– Mi az Ön feladata gyakornokként a gyülekezetben?

– Minden, ami a lelkészi pályához kapcsolható. Így például az istentiszteleti szolgálat, a hitoktatás, a bibliaórák tartása, a beteg- és családlátogatás, a diakónia, az aktív részvétel a kiscsoportos foglalkozásokon.

– Mivel folytatódik az exmissziós éve?

– Miután letelik a gyakorlati év, lesz egy záróvizsgám. Amennyiben ez sikerül, jövő év szeptemberében az egységes lelkészképesítő vizsgán is át kell mennem. Csak ezt követően leszek teljes értékű lelkipásztor.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)