Forrás: pixabay.com
A szeder az erdőszélek, árokpartok, parlagok évelő növénye, kedvelt csemege a kirándulók számára. Rendkívül sok fajtája létezik, ugyanis természetes körülmények között is könnyen kereszteződik.
A szeder rengeteg egészségügyi előnnyel jár az emésztés javításától a bőr kollagénképződésének elősegítésén át, a rákmegelőzési tulajdonságával bezárólag.
Kiváló antioxidáns, flavonoidjai az immunrendszert erősítik. A szeder feketés színét a benne lévő antociánok adják, e vegyület miatt a szeder sok mindenre jó: csökkenti a gyulladásokat, javítja a memóriánkat, karbantartja a vércukorszintünket és a vérnyomásunkat, de segíti a szív- és érrendszeri problémák megelőzését is.
A szeder sok ásványi anyagot tartalmaz. Kálium, kalcium, magnézium, foszfor, réz, vas és mangán is van benne, ezek pedig a vírusok és baktériumok ellen hatnak. Mivel vitaminokban is gazdag – tartalmaz A-, B1-, B6- és C-vitamint –, erősíti a szervezetet. Gazdag rostokban is, ezek az emésztésre gyakorolnak jótékony hatást.
Mindezek a pozitív hatások leginkább akkor érvényesülnek, ha a szedret nyersen, frissen fogyasztjuk. Kellemes savanykás ízének köszönhetően, szinte bármi készíthető belőle, a levestől kezdve a tortáig.
Joghurtos szederleves
Hozzávalók (4 adag):
- 45 dkg szeder
- 600 ml natúr joghurt
- 150 ml habtejszín
- 60 ml narancslé
- 90 g cukor
Elkészítés:
A szedret megmossuk, és jól csepegtetjük. Pár darabot félreteszünk a tálaláshoz. A joghurthoz hozzáadjuk a szedret, a narancslét, a cukrot és a tejszínt. Botmixerrel pürésítjük. Egy szitán átöntjük, és nagyon alaposan kipaszírozunk minden cseppet, csak szinte a száraz magok maradjanak a szitában. Fogyasztásig hűtőben tartjuk, majd tálkákba szedjük, és a félretett szederrel díszítjük.
- Energia: 1360 kcal
- Fehérje: 27 g
- Zsír: 72 g
- Szénhidrát: 157 g
Szedres-citromos túrótorta
Hozzávalók:
- 25 dkg kekszmorzsa
- 7,5 dkg vaj
- 2 evőkanál porcukor
A töltelékhez:
- 30 dkg tehéntúró
- 150 g joghurt
- 7 dkg cukor
- 0,5 csomag zselatinfix
- 2 citromból nyert citromhéj
- 2 citromból nyert citromlé
- A tetejére:
- 15 dkg szeder
Elkészítés:
Egy nagy tálba szórjuk a darált kekszet, hozzákavarjuk a porcukrot, majd a megolvasztott vajjal és szükség szerint egy kis tejjel jól formázható tésztává gyúrjuk. Egy 21 cm-es tortaformát vajjal kikenünk, majd a tésztát egyenletesen belenyomkodjuk a formába, és félretesszük, amíg elkészítjük a túrós tölteléket.
A töltelékhez a túrót egy tálban villával összetörjük, hozzákavarjuk a joghurtot, cukrot, belereszeljük a citromok héját. A citromok levét kifacsarjuk egy kicsi lábasba, hozzákeverjük a zselatint és 2 evőkanál vizet, és a zacskón leírt módon felforraljuk. Kicsit hagyjuk hűlni, majd ha már langyos, hozzákeverjük a túrós masszához, és ráöntjük a tésztára. Folpackkal lefedjük, és kb. fél óra múlva betesszük a hűtőbe.
A gyümölcsöket csak akkor tesszük rá, ha a töltelék megdermedt.
- Energia: 2597 kcal
- Fehérje: 80 g
- Zsír: 52 g
- Szénhidrát: 333 g
.
Jó étvágyat!