Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon

Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A szeder

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2019. augusztus 31. 10:00
A szeder
Flavonoidjai erősítik az immunrendszert

 

Forrás: pixabay.com

A szeder az erdőszélek, árokpartok, parlagok évelő növénye, kedvelt csemege a kirándulók számára. Rendkívül sok fajtája létezik, ugyanis természetes körülmények között is könnyen kereszteződik.

A szeder rengeteg egészségügyi előnnyel jár az emésztés javításától a bőr kollagénképződésének elősegítésén át, a rákmegelőzési tulajdonságával bezárólag.

Kiváló antioxidáns, flavonoidjai az immunrendszert erősítik. A szeder feketés színét a benne lévő antociánok adják, e vegyület miatt a szeder sok mindenre jó: csökkenti a gyulladásokat, javítja a memóriánkat, karbantartja a vércukorszintünket és a vérnyomásunkat, de segíti a szív- és érrendszeri problémák megelőzését is.

A szeder sok ásványi anyagot tartalmaz. Kálium, kalcium, magnézium, foszfor, réz, vas és mangán is van benne, ezek pedig a vírusok és baktériumok ellen hatnak. Mivel vitaminokban is gazdag – tartalmaz A-, B1-, B6- és C-vitamint –, erősíti a szervezetet. Gazdag rostokban is, ezek az emésztésre gyakorolnak jótékony hatást.

Mindezek a pozitív hatások leginkább akkor érvényesülnek, ha a szedret nyersen, frissen fogyasztjuk. Kellemes savanykás ízének köszönhetően, szinte bármi készíthető belőle, a levestől kezdve a tortáig.

 

Joghurtos szederleves

Hozzávalók (4 adag):

  • 45 dkg szeder
  • 600 ml natúr joghurt
  • 150 ml habtejszín
  • 60 ml narancslé
  • 90 g cukor

 

Elkészítés:

A szedret megmossuk, és jól csepegtetjük. Pár darabot félreteszünk a tálaláshoz. A joghurthoz hozzáadjuk a szedret, a narancslét, a cukrot és a tejszínt. Botmixerrel pürésítjük. Egy szitán átöntjük, és nagyon alaposan kipaszírozunk minden cseppet, csak szinte a száraz magok maradjanak a szitában. Fogyasztásig hűtőben tartjuk, majd tálkákba szedjük, és a félretett szederrel díszítjük.

  • Energia:   1360 kcal     
  • Fehérje:     27 g
  • Zsír:        72 g
  • Szénhidrát: 157 g

 

Szedres-citromos túrótorta

Hozzávalók:

  • 25 dkg kekszmorzsa
  • 7,5 dkg vaj
  • 2 evőkanál porcukor

A töltelékhez:

  • 30 dkg tehéntúró
  • 150 g joghurt
  • 7 dkg cukor
  • 0,5 csomag zselatinfix
  • 2 citromból nyert citromhéj
  • 2 citromból nyert citromlé
  • A tetejére:
  • 15 dkg szeder

 

Elkészítés:

Egy nagy tálba szórjuk a darált kekszet, hozzákavarjuk a porcukrot, majd a megolvasztott vajjal és szükség szerint egy kis tejjel jól formázható tésztává gyúrjuk. Egy 21 cm-es tortaformát vajjal kikenünk, majd a tésztát egyenletesen belenyomkodjuk a formába, és félretesszük, amíg elkészítjük a túrós tölteléket.

A töltelékhez a túrót egy tálban villával összetörjük, hozzákavarjuk a joghurtot, cukrot, belereszeljük a citromok héját. A citromok levét kifacsarjuk egy kicsi lábasba, hozzákeverjük a zselatint és 2 evőkanál vizet, és a zacskón leírt módon felforraljuk. Kicsit hagyjuk hűlni, majd ha már langyos, hozzákeverjük a túrós masszához, és ráöntjük a tésztára. Folpackkal lefedjük, és kb. fél óra múlva betesszük a hűtőbe.

A gyümölcsöket csak akkor tesszük rá, ha a töltelék megdermedt.

  • Energia:   2597 kcal     
  • Fehérje:     80 g
  • Zsír:        52 g
  • Szénhidrát: 333 g

.

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM