A versenyszabályzat szerint nevezni kizárólag természetes alapanyagokat tartalmazó, magyaros ízvilágú kreációkkal lehetett. Az ítészek szerint idén Tóth Norbert dunaföldvári cukrászmester alkotása, a Boldogasszony csipkéje nyerte el a „Magyarország Tortája” címet. A „Magyarország Cukormentes Tortája” kihívást Gyuris László, szegedi cukrászmester nyerte a Kicsi gesztenye tortával.
– A Magyarország tortája címet elnyert édesség főszereplője a málna, és neve annak levelére utal. Talán azért nyerhetett éppen ez, mert a málna nagyon közkedvelt, jóízű gyümölcs, a torta elkészítése pedig a régi magyar cukrászhagyományokat idézi. Többféle textúra van benne, de mindegyik málna ízű: a tésztája és a krémje szintén málnás, amit a tetején bazsalikomos fehércsokoládé réteg tesz érdekessé – mondta el a Gyulai Hírlapnak Balog László.
– A diabetikus változatban gesztenyés krém van, és fontos hangsúlyozni, hogy ez a desszert hozzáadott cukor és fehérliszt nélkül készül. Helyette natúr gesztenye és mandulaliszt van benne, valamint háromféle egészséges édesítőszer – mondta el a szakember, aki hozzátette: azoknak a cukrászdáknak, akik az ország tortáját szeretnék árulni, nagyon fontos, hogy a receptet a lehető legpontosabban kövessék, nemcsak az édesség elkészítésében hanem annak díszítésében is.
Gyulán vasárnaptól, augusztus 18-tól kóstolhatjuk meg mindkét édességet.