Ahogy arról beszámoltunk, idén Karikó Orsolya nagykőrösi cukrász Huncut szilva herceg nevű kreációja lett Magyarország tortája, az ország cukormentes tortájának pedig Gyuris László cukrászmester Nagyi kedvence fantázianevű süteményét választották. A tortákról Balogh László gyulai cukrászmestert kérdeztük.
A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhatodik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt. Idén az alapanyagok esetében a mák, a meggy, a tokaji borok és a tejföl több versenyzőnél is favorit volt, de előkerültek olyan, a cukrászatban szokatlan alapanyagok is, mint az édesburgonya, a kapor, a rozmaring vagy a libamáj.
Balogh László elmondta, újdonság volt idén, hogy magasabb százalékban kellett felhasználni a piskótarészt. Kifejtette, a cukormentes országtorta talán az eddigieknél is jobban sikerült, a pisztácia és málna ízkombinációjára számíthatnak, akik megkóstolják.
– A korábbi évek tortái közül nálunk eddig az Őrség zöld aranya viszi a prímet – árulta el a cukrászmester, hozzátéve, hogy legalább tíz éve árulják a szatmáriszilva-tortát is.
Mint megtudtuk, a szabályok szerint augusztus 19-től kaphatók az országtorták, nagyjából négyszáz hazai cukrászda fogja majd őket árulni. Természetesen Gyulán is meg lehet majd kóstolni a süteményeket.