Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kitüntették Patyi Zoltánt, Szatmári Sándort, Gyalog Lászlót, Téglás Ferencet, Mészáros Zoltánt és Asztalosné Varga Juditot

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gurzó K. Enikő • HÍREK • 2019. augusztus 17. 13:14
Kitüntették Patyi Zoltánt, Szatmári Sándort, Gyalog Lászlót, Téglás Ferencet, Mészáros Zoltánt és Asztalosné Varga Juditot
Megnyílt a Minden Magyarok XXV. Nemzetközi Néptáncfesztiválja

Huszonötödik alkalommal nyitották meg augusztus 16-án este Gyulán, a tószínpadon a Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválját. Létrehozói közül Patyi Zoltán, Szatmári Sándor, Gyalog László „Gyökér”, Téglás Ferenc, Mészáros Zoltán és édesapja nevében Asztalosné Varga Judit emlékplakettet és oklevelet vehetett át Görgényi Ernő polgármestertől. A negyedszázados rendezvényen hét ország tizenhat együttese vesz részt idén.

Gyula város polgármesterének köszöntője nyitotta meg a XXV. Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválját

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Gyula város polgármesterének köszöntője nyitotta meg a XXV. Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválját péntek este a tószínpadon. Görgényi Ernő ünnepi beszédében így fogalmazott: a magyar néptánckultúra elképesztően gazdag, ám improvizatív jellege miatt megőrzése, továbbadása meglehetősen nehéz, rögzítése a kamerák megjelenéséig szinte lehetetlennek tűnt.

Az elöljáró az előzményeket is felidézte. Szólt a Gyöngyösbokréta mozgalomról, amely a két világháború között tűzte ki célul a néphagyományok újjáélesztését és színpadi bemutatását, majd a Gyula városához köthető táncházmozgalom kezdeteiről beszélt. Mint mondta, ifj. Halmos Béla és Sebő Ferenc munkájának értékét jól mutatja, hogy a Kodály-módszer mellett a közel fél évszázados múltra visszatekintő táncházmozgalom is felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségének világörökségi listájára. Utalt arra is, hogy a korábbi évekhez hasonlóan a megnyitó napján a város idén is tiszteletét fejezte ki ifj. Halmos Béla munkássága előtt a család Ecsedi utcai házánál.

A polgármester kiemelte: Gyula városa elsőként adott helyett 1948 tavaszán egy országos néptáncfesztiválnak és versenynek, amelyen több mint nyolcszáz táncos és zenész vett részt. Hozzáfűzte: méltán tekinthető ez a találkozó a Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválja megalapozójának.

Utóbbiról kifejtette: igazán különleges, hisz nem korlátozódik színpadi produkciókra, hanem kimegy az emberek közé. A hétvégén fellépőkkel lehet majd találkozni a sétálóutcán, a fürdőben, a piacon és a templomokban. Az esemény nemzetközi, idén hét ország tizenhat néptáncegyüttese mutatkozik be városunkban. A magyarországiak mellett Erdélyből, Szerbiából, Törökországból, Görögországból, Kolumbiából és Hong-Kongból érkeztek vendégek. A tisztségviselő arra biztatta a publikumot, kapcsolódjon be az esti táncházakba, hogy megélje a tánc közösségformáló erejét.

 

Emlékplakettet és oklevelet kapott Patyi Zoltán, a Körös Táncegyüttes művészeti vezetője

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A jubileum alkalmából az ünnepségen díjakat is átadtak a fesztivál létrehozóinak és a helyi néptánckultúra néhány emblematikus képviselőjének. Emlékplakettet és oklevelet kapott Patyi Zoltán, a Körös Táncegyüttes művészeti vezetője, Szatmári Sándor egykori fesztiváligazgató, ötletgazda, Gyalog László koreográfus, művészeti vezető, Téglás Ferenc, a Körös Táncegyüttes vezető prímása, Mészáros Zoltán „Gyökér” táncos, valamint édesapja, Varga András munkásságért Asztalosné Varga Judit.

A gálán Görgényi Ernő polgármesternek is gratuláltak, hisz augusztus 20. alkalmából Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta városunk elöljárójának.

A csaknem háromórás műsorban a Berény Táncegyüttes (Mezőberény), a Harruckern Táncegyüttes (Gyula), a Herencia Viva nemzeti táncegyüttes (Bogota, Kolumbia), a Bartók Ifjúsági Táncegyüttes (Horgos, Délvidék), a Vadrózsák (Budapest) és a PLK Lee Shing Pik gimnázium (Hong Kong) egyesített tánckara, a Körös Körül Táncegyüttes (Komádi), a Kikerics táncegyüttes (Segesvár, Erdély), az ankarai tudományegyetem pedagógiai karának folkegyüttese (Törökország), az Eleki Román Hagyományőrző Táncegyüttes (Elek), a Méhkeréki Hagyományőrző Néptáncegyüttes (Méhkerék), az Üllési Fonó Néptáncegyüttes (Üllés), a Körös Táncegyüttes (Gyula), a Matyó Táncegyüttes (Mezőkövesd), a Sloboda Rumenka együttes (Szerbia), a Mygdonia néptánccsoport (Görögország) és a Fesztiválzenekar szórakoztatta a nagyérdeműt.

Dél-Alföld legnagyobb néptáncfesztiválja ma, szombaton is egész napos ingyenes programokra várja az érdeklődőket. Este hattól rendkívüli prímástalálkozó lesz a várkertben, a táncegyüttesek és a budapesti Fitos Dezső Társulat nyolctól adnak műsort a tószínpadon.   

 

A gálán Görgényi Ernő polgármesternek is gratuláltak

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)