Forrás: pixabay.com
A koriander jellegzetes, csipkés levelei emlékeztetnek a petrezselyemzöldre. A magyar népnyelvben cigánypetrezselyemként, kertiborsként, beléndfűként, bolhafűként, sobraboriként is emlegetett növényt hívják még cilantrónak, kínai petrezselyemnek is.
A koriander a Földközi-tenger vidékén őshonos fűszer. Elnevezés egyaránt vonatkozik a növény minden hasznosítható részére. Az európai konyhákban a mag felhasználása, az ázsiai, dél-amerikai országokban a levél, más helyeken a gyökér játszik nagyobb szerepet. Nálunk leginkább a koriandermag ismert, mellyel a savanyúságokat ízesítjük.
A korianderben számos vitamin és ásványi anyag található, többek között vas, kálium, folsav, kalcium, magnézium, A-, C- és K-vitamin.
Illóolajainak köszönhetően fertőtlenítő hatással bír, így alkalmazhatjuk gombás fertőzés, pattanások, gyulladások esetén. A növény nagyon jó hatással van a szív- és érrendszerre, csökkenti a koleszterinszintet, és a vérnyomásra is normalizáló hatással van. A koriandernek enyhe izomlazító hatása is van, képes csökkenteni a feszültséget, enyhíteni a stressz káros hatásait. Azoknak is érdemes alkalmazni, akik szorongással küzdenek. A álmatlanság leküzdésének is természetes módja a korianderből készült tea.
Koriandermagot, emésztést segítő hatása miatt, bőséges fűszeres étkezések után is érdemes rágcsálni, ráadásul még a leheletet is frissíti.
Korianderes cukkinifasírt
Hozzávalók:
- 2 nagy burgonya lereszelve
- 1 közepes cukkini lereszelve
- 1 póréhagyma apróra vágva
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál olívaolaj
- só
- bors
- gyömbér
- friss koriander
- snidling
- fokhagyma
Elkészítés:
Az előkészített hozzávalókat összekeverjük, ha nagyon híg lenne, kevés lisztet lehet még beletenni. Pogácsákat formázunk a masszából, és forró olajban megsütjük.
- Energia: 750 kcal
- Fehérje: 17,8 g
- Zsír: 10,4 g
- Szénhidrát: 133 g
Korianderes gombamártás
Hozzávalók:
- 50 dkg csiperkegomba
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- chili
- 5 dl tejszín
- 1 csokor friss koriander
- só
- bors
- olaj
Elkészítés:
A hagymát olajon megpároljuk, sózzuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a chilit, a gombát, legvégül a tejszínt. Ezután ízesítjük a borssal, majd összefőzzük. A korianderrel az utolsó pillanatban szórjuk meg, amikor megfőtt a mártás.
- Energia: 1740 kcal
- Fehérje: 48 g
- Zsír: 150 g
- Szénhidrát: 37 g
Jó étvágyat!


























