Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A koriander

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2019. augusztus 11. 10:00
A koriander
Alkalmazhatjuk gombás fertőzés, pattanások, gyulladások esetén

 

Forrás: pixabay.com

A koriander jellegzetes, csipkés levelei emlékeztetnek a petrezselyemzöldre. A magyar népnyelvben cigánypetrezselyemként, kertiborsként, beléndfűként, bolhafűként, sobraboriként is emlegetett növényt hívják még cilantrónak, kínai petrezselyemnek is.

A koriander a Földközi-tenger vidékén őshonos fűszer. Elnevezés egyaránt vonatkozik a növény minden hasznosítható részére. Az európai konyhákban a mag felhasználása, az ázsiai, dél-amerikai országokban a levél, más helyeken a gyökér játszik nagyobb szerepet. Nálunk leginkább a koriandermag ismert, mellyel a savanyúságokat ízesítjük.

A korianderben számos vitamin és ásványi anyag található, többek között vas, kálium, folsav, kalcium, magnézium, A-, C- és K-vitamin.

Illóolajainak köszönhetően fertőtlenítő hatással bír, így alkalmazhatjuk gombás fertőzés, pattanások, gyulladások esetén. A növény nagyon jó hatással van a szív- és érrendszerre, csökkenti a koleszterinszintet, és a vérnyomásra is normalizáló hatással van. A koriandernek enyhe izomlazító hatása is van, képes csökkenteni a feszültséget, enyhíteni a stressz káros hatásait. Azoknak is érdemes alkalmazni, akik szorongással küzdenek. A álmatlanság leküzdésének is természetes módja a korianderből készült tea.

Koriandermagot, emésztést segítő hatása miatt, bőséges fűszeres étkezések után is érdemes rágcsálni, ráadásul még a leheletet is frissíti.

 

Korianderes cukkinifasírt

Hozzávalók:

  • 2 nagy burgonya lereszelve
  • 1 közepes cukkini lereszelve
  • 1 póréhagyma apróra vágva
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • bors
  • gyömbér
  • friss koriander
  • snidling
  • fokhagyma

 

Elkészítés:

Az előkészített hozzávalókat összekeverjük, ha nagyon híg lenne, kevés lisztet lehet még beletenni. Pogácsákat formázunk a masszából, és forró olajban megsütjük.

  • Energia:    750 kcal
  • Fehérje:   17,8 g
  • Zsír:      10,4 g
  • Szénhidrát: 133 g

 

Korianderes gombamártás

Hozzávalók:

  • 50 dkg csiperkegomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • chili 
  • 5 dl tejszín
  • 1 csokor friss koriander
  • bors
  • olaj

 

Elkészítés:

A hagymát olajon megpároljuk, sózzuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a chilit, a gombát, legvégül a tejszínt. Ezután ízesítjük a borssal, majd összefőzzük. A korianderrel az utolsó pillanatban szórjuk meg, amikor megfőtt a mártás.

  • Energia:  1740 kcal
  • Fehérje:    48 g
  • Zsír:      150 g
  • Szénhidrát: 37 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)