Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Visszanyúlkálás a gyökerekhez

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Oláh Szabolcs • KULTÚRA • 2019. július 22. 09:00
Visszanyúlkálás a gyökerekhez
A XIII. bluesfesztiválon Ferenczi György és az első pesti rackák, az AG Weinberger Band és a T-99 zenélt

Jól mondta konferanszában Elek Tibor várszínház-igazgató: a XIII. Vár Blues Fesztivál az egy nappal korábban lezajlott Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál szerves folytatása. Hiszen a bluesrock-koncertbe sodródó világzenebona másnap, július 19-én este népzenébe hajló blueszal indult. Ráadásul az afroamerikai eredetű muzsika – ahogy többek között népünk zenéje is – tökéletes módon képes az érzelmek kifejezésére. A bluesfesztiválon Ferenczi György és az első pesti rackák, az AG Weinberger Band és a T-99 nyújtott minőségi zenei élményt közönségének.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A Ferenczi György és az első pesti rackák (alias Rackajam) zenekar már-már hazajár Gyulára. Koncertjük megunhatatlan, mert egyszerre tartalmilag, zeneileg sokatmondó, és könnyed hangvételű előadásuk a súlyos energiákat is játszi módon felszabadító. A Ferenczi György (harmonika, hegedű, ének), Apáti Ádám (wurlitzer zongora, basszusgitár, ének), Pintér Zsolt (mandolin, ének), Bizják Gábor (wurlitzer zongora, ének), Jankó Miklós (cajon, ének) zenészekből álló csapat ezúttal - meglepetésvendégként - a zenekarvezető lányával egészült ki. Ferenczi Bora (ének) üde színfoltja volt a színpadképnek, csakúgy, mint a bandára jellemző többszólamú vokálnak.

Az egytől-egyig bravúros multiinstrumentalistákból álló „rackák” páratlan zenéjében számos stílus megfér egymás mellett, úgymint a magyar népzene, a bluesrock, a country, az a capella, vagy akár a költészet és a rap. Ferencziéket jó hallgatni, kiváló zenészek elsőrangú szerzeményekkel, úgyhogy az ínyencebb zenefalónak is csupán hátra kell dőlni, és hagyni, hogy a minőségi muzsika szenvedélyes lendülete magával ragadja, és ne engedje el az utolsó hangig.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A magyar származású, nagyváradi gitáros, AG Weinberger („A” mint Attila) koncertjén a blues mellett főként a jazz került előtérbe. Sokat elmond, hogy pályafutása során olyan nagyszerű zenészekkel lépett föl, mint Al Di Meola, Chick Corea, vagy John Mayall. A gyulai várban Szabó Zsolt (billentyű, Hammond-orgona), Pengő Csaba (basszusgitár, nagybőgő) és Berdisz Tamás (dob) kíséretében állt a deszkákra. A romániai blues királyaként megnevezett muzsikus nemcsak nagyszerű gitárosként, illetve steel-gitárosként mutatkozott be a várszínpadon, de kiváló orgánumú, erőteljes hangú énekesként is.

AG Weinberger hangzása változatos, széles spektrumon rezonál, dallamvilága szintén eklektikus pályán mozog, amelyen olykor a magyar népdalok, máskor a country simulékonysága, vagy a hagyományos ütemű, ismétlődő blueskörök skálái mutatkoznak. Természetes, szelíd személyisége, komoly, érett életszemlélete, valamint ez előbbiekből fakadó dalai komplex karizmaként hatottak a közönségre. Szükség is volt erre, hiszen a gitárosnak a blues népszerűsítése, valamint a tehetségkutatás mellett célja felhívni a figyelmet a Föld vízkészletének megóvására. Tette ezt búcsúdalában, további finom árnyalatokkal ötvözve az elhangzottakat.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A bluesünnep harmadik fellépője, az amszterdami T-99 roots (gyökerekhez visszanyúló) rockszerzeményeivel érkezett a gyulai bluesfesztiválra. A muris színpadkép hiteles alaphangulatot adott, és a kis, kalapos pengetősök a kertészgatyás langaléta dobost közrefogva virgonc, energikus és alternatív, újszerű muzsikát produkáltak. Mischa den Haring (ének, gitár), Martin de Ruiter (ének, dob, ütőhangszerek) és Donné la Fontaine (nagybőgő, ritmusgitár) dohányfüstbe bújó blueszal, poroszkálós-pszichedelikus country-western hangzással, vagy éppen elevenebb, táncra hívó rockabilly-vel és surf rockkal szórakoztatott, amelyből olykor kitűnt még a korai brit punk zaja is.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A hathatós dob-bőgő ritmusszekción jól ült az elektromos gitár jellegzetes, rugós reverbes, analóg tremolós és Bigsby-vibrátós megszólalása, amely keretein belül gyakorta szurkálós, disszonáns gitárriffek zendültek. Már jóval éjfél után jártunk, de hiába lassult az agy és ragadtak a szemek, az T-99 hanglavinája nem hagyta alábbhagyni a láblóbálást és bólogatást.

A hagyományosan négy formációt felvonultató bluesfesztivál idén három remek zenekart hozott a várszínpadra, viszont későbbi kezdéssel. S bár a blueshoz jól illik az öreg este atmoszférája, ha korábban kezdett volna a triumvirátus, talán tovább bírják a hétköznapokban megfáradt népek, és nagyobb figyelmet kaphatott volna a kora hajnalba nyúló, elsőrangú bluesfelhozatal műsora. Mindenképpen megérdemelten.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)