Forrás: pixabay.com
A nyári időszak kedvelt csemegéje a főtt kukorica. A friss szemeket a torzsáról leválasztva és megfőzve salátának, zöldségköretnek, levesbetétnek, párolva és pürésítve is elkészíthetjük.
A kukoricában sok a rost, ami segíti a bélműködést. B-vitamin tartalma jó hatással van az idegekre, E-vitaminja erősíti a keringési rendszert, a magnézium jót tesz a szívnek, a vas fontos a vérképzéshez.
Viszont kevés benne a niacin (egy vízben oldódó vitamin), ezért a nagyrészt kukoricaliszten élő népeknél könnyen kialakulhat a pellagra nevű betegség. Nem véletlenül eszik a mexikóiak a babbal együtt a kukoricát. Ez a zöldségpáros optimális arányban tudja biztosítani a szervezet számára a tápanyagokat. Ami hiányzik az egyikből, az megtalálható a másikban, így kiegészítik – komplettálják – egymást.
A kukorica gyógynövény is. A bajuszából készült tea elsősorban hólyaghurut, húgyúti gyulladások, vesekő megelőzésére javasolt.
A szárított kukoricaszemekből készült dara is sokoldalúan felhasználható. Az általában darából készülő kukoricakása vagy puliszka ma újra terítékre kerül. Az erdélyi receptek igazi ínyencséggé avatják. A reggeli cornflakes, a kukorica-csipsz, a sós és édes pattogatott kukorica is kiváló csemegék.
A kukoricaszemekből kivonható kukoricaolaj főzésre, sütésre, salátaöntethez egyaránt kiváló. A kukoricát a lisztérzékenyek is fogyaszthatják!
Tejszines kukoricakrémleves
Hozzávalók (5 adag):
- 50 dkg csemegekukorica (konzerv )
- 5 dl zöldség alaplé
- 2 dl főzőtejszín
- 2 evőkanál vaj
- 1 evőkanál liszt
- 5 dkg sajt
- 1 csipet szerecsendió (reszelt)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Elkészítés:
A kukoricából 4 evőkanálnyit kiveszünk, ez lesz a levesbetét. Felforrósítjuk a vajat, a többi kukoricát beleöntjük, 3-4 percig főzzük. Ezután megszórjuk liszttel, jól elkeverjük, hozzáadjuk a zöldséglevest, tejszínt, megsózzuk és borsozzuk, összeforraljuk.
Ha felforrt, beleszórjuk a szerecsendiót, és belereszeljük a sajtot.
Levesszük a tűzről, és összeturmixoljuk, a tetejére szórjuk a levesbetétnek félretett kukoricaszemeket.
- Energia: 1868 kcal
- Fehérje: 44 g
- Zsír: 113 g
- Szénhidrát: 142 g
Grillezett töltöttpaprika
Hozzávalók:
- 40dkg darált marhahús
- 5dkg vöröshagyma
- só
- bors ízlés szerint
- 1 gerezd fokhagyma
- 285g csemegekukorica (konzerv)
- 2 evőkanál taco fűszerkeverék
- 2 db piros kaliforniai paprika
- 2 db sárga kaliforniai paprika
- 15dkg trappista sajt
Elkészítés:
A darált húshoz hozzáreszeljük a vöröshagymát és a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a taco fűszerkeveréket, valamint a lecsepegtetett csemegekukoricát.
Ezzel megtöltjük a félbevágott és kimagozott paprikákat, majd a tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és készre grillezzük.
- Energia: 1887 kcal
- Fehérje: 122 g
- Zsír: 105 g
- Szénhidrát: 99 g
Jó étvágyat!