Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Csemegekukorica

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2019. július 07. 10:00
Csemegekukorica
Bajuszából készült tea elsősorban hólyaghurut, húgyúti gyulladások, vesekő megelőzésére javasolt

 

Forrás: pixabay.com

A nyári időszak kedvelt csemegéje a főtt kukorica. A friss szemeket a torzsáról leválasztva és megfőzve salátának, zöldségköretnek, levesbetétnek, párolva és pürésítve is elkészíthetjük.

A kukoricában sok a rost, ami segíti a bélműködést. B-vitamin tartalma jó hatással van az idegekre, E-vitaminja erősíti a keringési rendszert, a magnézium jót tesz a szívnek, a vas fontos a vérképzéshez.

Viszont kevés benne a niacin (egy vízben oldódó vitamin), ezért a nagyrészt kukoricaliszten élő népeknél könnyen kialakulhat a pellagra nevű betegség. Nem véletlenül eszik a mexikóiak a babbal együtt a kukoricát. Ez a zöldségpáros optimális arányban tudja biztosítani a szervezet számára a tápanyagokat. Ami hiányzik az egyikből, az megtalálható a másikban, így kiegészítik – komplettálják – egymást.

A kukorica gyógynövény is. A bajuszából készült tea elsősorban hólyaghurut, húgyúti gyulladások, vesekő megelőzésére javasolt.

A szárított kukoricaszemekből készült dara is sokoldalúan felhasználható. Az általában darából készülő kukoricakása vagy puliszka ma újra terítékre kerül. Az erdélyi receptek igazi ínyencséggé avatják. A reggeli cornflakes, a kukorica-csipsz, a sós és édes pattogatott kukorica is kiváló csemegék.

A kukoricaszemekből kivonható kukoricaolaj főzésre, sütésre, salátaöntethez egyaránt kiváló. A kukoricát a lisztérzékenyek is fogyaszthatják!

 

Tejszines kukoricakrémleves

Hozzávalók (5 adag):

  • 50 dkg csemegekukorica (konzerv )
  • 5 dl zöldség alaplé
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 5 dkg sajt
  • 1 csipet szerecsendió (reszelt)
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

 

Elkészítés:

A kukoricából 4 evőkanálnyit kiveszünk, ez lesz a levesbetét. Felforrósítjuk a vajat, a többi kukoricát beleöntjük, 3-4 percig főzzük. Ezután megszórjuk liszttel, jól elkeverjük, hozzáadjuk a zöldséglevest, tejszínt, megsózzuk és borsozzuk, összeforraljuk.

Ha felforrt, beleszórjuk a szerecsendiót, és belereszeljük a sajtot.

Levesszük a tűzről, és összeturmixoljuk, a tetejére szórjuk a levesbetétnek félretett kukoricaszemeket.

 

  • Energia:    1868 kcal
  • Fehérje:    44 g
  • Zsír:       113 g
  • Szénhidrát: 142 g

 

 

Grillezett töltöttpaprika

Hozzávalók:

  • 40dkg darált marhahús
  • 5dkg vöröshagyma
  • bors ízlés szerint
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 285g csemegekukorica (konzerv)
  • 2 evőkanál taco fűszerkeverék
  • 2 db piros kaliforniai paprika
  • 2 db sárga kaliforniai paprika
  • 15dkg trappista sajt

 

Elkészítés:

A darált húshoz hozzáreszeljük a vöröshagymát és a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a taco fűszerkeveréket, valamint a lecsepegtetett csemegekukoricát.

Ezzel megtöltjük a félbevágott és kimagozott paprikákat, majd a tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és készre grillezzük.

 

  • Energia:    1887 kcal
  • Fehérje:    122 g
  • Zsír:       105 g
  • Szénhidrát: 99 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM