Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szezámmag

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2019. június 30. 15:00
Szezámmag
A szezámmag erősíti a májat és a vesét, ezáltal fokozott méregtelenítő hatású

 

Forrás: pixabay.com

A szezámmag már nem ismeretlen Magyarországon sem. Péksüteményekben, kenyerekben, édességekben találkozunk vele, de otthon is felhasználhatjuk ételkészítéshez. Azért is ajánlom, mert számos fontos tápanyagot tartalmaz, mint lecitin, kalcium, réz, magnézium, E-, B1-, D-vitamin. Egy negyed csésze szezámmag a napi rézbevitel 74 %-át, a napi magnéziumszükséglet 32 %-át, valamint a napi kalciumszükséglet 35 %-át fedezi. Kalciumtartalma vetekszik a sajtokéval.

Ásványi anyagainak köszönhetően megelőzhető a csontritkulás. Igazolták azt, hogy a szezámmag olaja meggátolja a rákos sejtek burjánzását. A bőrre kenve természetes UV védelmet biztosít, leégés után csillapítja a bőr égő érzését, de segítséget nyújt a psoriasis (pikkelysömör) és száraz bőr esetén is.

A szezámmag erősíti a májat és a vesét, ezáltal fokozott méregtelenítő hatású. Rendkívül hatásos székrekedés esetén, ugyanis nedvesíti a bélrendszert, maghéjában található rostjai pedig segítik a salakanyagok gyors távozását.

Szezámmaggal ízesíthetjük a párolt zöldségeket, a házilag készített kenyeret, a panírozott húsokat, vagy készíthetünk szezámmagos édességeket is.

 

Szezámmagos túrókrém

Hozzávalók: (3-4 főre):

  • 25dkg csomag sovány túró
  • 1 pohár tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy csomag petrezselyem
  • 4-5 evőkanál szezámolaj
  • 8-10 evőkanál hántolatlan szezámmag
  • Só, őrölt bors.
  •  

Elkészítés:

A túrót, a tejfölt, a reszelt fokhagymát és a szezámolajat alaposan kikeverjük, és beletesszük a nagyon apróra vágott petrezselymet. A szezámmagot 1 evőkanál szezámolajon megpirítjuk, nagy részét a krémhez adjuk, a maradékot a tetejére szórjuk.

  • Energia:    1788 kcal
  • Fehérje:    71 g
  • Zsír:       153 g
  • Szénhidrát: 25 g

 

Karfiolropogós

Hozzávalók (8 adag):

  • 1 nagy db reszelt karfiol
  • 1 kávéskanál só
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál petrezselyem zöld
  • 2 evőkanál bazsalikom
  • 2 evőkanál kakukkfű
  • 2 evőkanál snidling
  • 10 dkg pirított szezámmag
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 db tojás

 

Elkészítés:

A karfiolt lereszeljük, sózzuk, és 20 percet állni hagyjuk. Konyharuhába rakjuk, és kinyomkodjuk belőle a nedvességet. Összekeverjük a többi hozzávalóval. Több, kis téglalap alakú lepényt formázunk a masszából.

Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon 25-30 perc alatt ropogósra sütjük.

 

  • Energia:    2291 kcal
  • Fehérje:    113 g
  • Zsír:       152 g
  • Szénhidrát: 73 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)