A szezámmag már nem ismeretlen Magyarországon sem. Péksüteményekben, kenyerekben, édességekben találkozunk vele, de otthon is felhasználhatjuk ételkészítéshez. Azért is ajánlom, mert számos fontos tápanyagot tartalmaz, mint lecitin, kalcium, réz, magnézium, E-, B1-, D-vitamin. Egy negyed csésze szezámmag a napi rézbevitel 74 %-át, a napi magnéziumszükséglet 32 %-át, valamint a napi kalciumszükséglet 35 %-át fedezi. Kalciumtartalma vetekszik a sajtokéval.
Ásványi anyagainak köszönhetően megelőzhető a csontritkulás. Igazolták azt, hogy a szezámmag olaja meggátolja a rákos sejtek burjánzását. A bőrre kenve természetes UV védelmet biztosít, leégés után csillapítja a bőr égő érzését, de segítséget nyújt a psoriasis (pikkelysömör) és száraz bőr esetén is.
A szezámmag erősíti a májat és a vesét, ezáltal fokozott méregtelenítő hatású. Rendkívül hatásos székrekedés esetén, ugyanis nedvesíti a bélrendszert, maghéjában található rostjai pedig segítik a salakanyagok gyors távozását.
Szezámmaggal ízesíthetjük a párolt zöldségeket, a házilag készített kenyeret, a panírozott húsokat, vagy készíthetünk szezámmagos édességeket is.
Szezámmagos túrókrém
Hozzávalók: (3-4 főre):
- 25dkg csomag sovány túró
- 1 pohár tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 nagy csomag petrezselyem
- 4-5 evőkanál szezámolaj
- 8-10 evőkanál hántolatlan szezámmag
- Só, őrölt bors.
Elkészítés:
A túrót, a tejfölt, a reszelt fokhagymát és a szezámolajat alaposan kikeverjük, és beletesszük a nagyon apróra vágott petrezselymet. A szezámmagot 1 evőkanál szezámolajon megpirítjuk, nagy részét a krémhez adjuk, a maradékot a tetejére szórjuk.
- Energia: 1788 kcal
- Fehérje: 71 g
- Zsír: 153 g
- Szénhidrát: 25 g
Karfiolropogós
Hozzávalók (8 adag):
- 1 nagy db reszelt karfiol
- 1 kávéskanál só
- 20 dkg reszelt sajt
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál petrezselyem zöld
- 2 evőkanál bazsalikom
- 2 evőkanál kakukkfű
- 2 evőkanál snidling
- 10 dkg pirított szezámmag
- 2 evőkanál olaj
- 2 db tojás
Elkészítés:
A karfiolt lereszeljük, sózzuk, és 20 percet állni hagyjuk. Konyharuhába rakjuk, és kinyomkodjuk belőle a nedvességet. Összekeverjük a többi hozzávalóval. Több, kis téglalap alakú lepényt formázunk a masszából.
Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon 25-30 perc alatt ropogósra sütjük.
- Energia: 2291 kcal
- Fehérje: 113 g
- Zsír: 152 g
- Szénhidrát: 73 g
Egészségükre!