Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A burgonya

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2019. június 16. 13:00
A burgonya
Megtisztítja a testet a nehéz fémektől

képünk illusztráció

Fotó: pixabay.com

A burgonya Mátyás király asztalán még különleges csemege volt, ma viszont már nélkülözhetetlen alapanyaga a magyar konyhának is. Dél-Amerikából származik. Amerika bennszülött lakossága mintegy 5000 éve termeszti az Andok magasabb fekvésű, hidegebb tájain.

A burgonya a tápanyagok közül szénhidrátot tartalmaz a legnagyobb mennyiségben, keményítő formájában. Fehérjét csak minimálisan, zsírt pedig szinte egyáltalán nem tartalmaz. Kiváló lizin és triptofán aminosav-forrás. C-vitamint is találhatunk benne. 180 g burgonya körülbelül 10 mg C-vitamint tartalmaz, mely egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletének egynyolcadát fedezi. Az újburgonya ráadásul ennek a mennyiségnek a dupláját tartalmazza. Bár a C-vitamin egy része hő hatására lebomlik, bőven marad még benne akkora adag, mely szervezetünk számára megfelelő. Kiemelendő a B1, B2 vitamintartalma is. Számos ásványi anyag (kálium, kalcium, vas, foszfor, folsav, magán, cink) található benne.

Az inkák gyógynövényként is felhasználták, székrekedésre, köszvényre, gyulladt sebekre, csípésekre. Jó gyomorfájás, gyomorégés esetén is. Megtisztítja a testet a nehéz fémek lerakodásától. Ha megfelelő konyhatechnikát alkalmazunk a legtöbb diétába is beilleszthetjük.

A burgonya felhasználása szinte kimeríthetetlen. Főzhetjük, süthetjük, tölthetjük, rakhatjuk, felhasználhatjuk sütemények készítésénél stb.

 

Burgonyás pogácsa

Hozzávalók:

  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 30 dkg burgonya
  • 50 dkg liszt
  • 2 evőkanál zsír
  • 1 db tojás

 

Elkészítés

A tejet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt. A burgonyát kockára vágjuk és sós vízben puhára főzzük. A lisztet egy nagyobb keverőtálba öntjük, megsózzuk, és elmorzsoljuk benne a zsírt.

Krumplinyomón áttörjük a langyos burgonyát, és a sós-zsíros liszttel jól összekeverjük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, jól összegyúrjuk, majd letakarva, meleg helyen addig kelesztjük, míg duplájára nem dagad.

A tésztát 2 cm vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a tetejét tojással megkenjük. Pihentetjük 10 percig, ezután előmelegített sütőben szép barnára sütjük.

 

  • Energia:    2750 kcal
  • Fehérje:    78 g
  • Zsír:       63 g
  • Szénhidrát: 452 g

 

Juhtúrós kapros újburgonya

Hozzávalók (2 adag):

  • 60 dkg újburgonya
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 dl tejföl
  • 10 dkg juhtúró
  • 1 csokor kapor
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

 

Elkészítés:

A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, kb. fél cm-es karikákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük.

Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a tejfölt, összeforraljuk, beletesszük a krumplit és a kaprot, és óvatosan rázogatjuk, kevergetjük, hogy a burgonyát mindenhol érje a tejfölös-vajas szósz. Hozzáadjuk juhtúró felét, pár percig forraljuk.

Rögtön tálaljuk, és a maradék juhtúróval megszórjuk.

 

  • Energia:    1274 kcal
  • Fehérje:    34 g
  • Zsír:       65 g
  • Szénhidrát: 130 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)