A burgonya Mátyás király asztalán még különleges csemege volt, ma viszont már nélkülözhetetlen alapanyaga a magyar konyhának is. Dél-Amerikából származik. Amerika bennszülött lakossága mintegy 5000 éve termeszti az Andok magasabb fekvésű, hidegebb tájain.
A burgonya a tápanyagok közül szénhidrátot tartalmaz a legnagyobb mennyiségben, keményítő formájában. Fehérjét csak minimálisan, zsírt pedig szinte egyáltalán nem tartalmaz. Kiváló lizin és triptofán aminosav-forrás. C-vitamint is találhatunk benne. 180 g burgonya körülbelül 10 mg C-vitamint tartalmaz, mely egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletének egynyolcadát fedezi. Az újburgonya ráadásul ennek a mennyiségnek a dupláját tartalmazza. Bár a C-vitamin egy része hő hatására lebomlik, bőven marad még benne akkora adag, mely szervezetünk számára megfelelő. Kiemelendő a B1, B2 vitamintartalma is. Számos ásványi anyag (kálium, kalcium, vas, foszfor, folsav, magán, cink) található benne.
Az inkák gyógynövényként is felhasználták, székrekedésre, köszvényre, gyulladt sebekre, csípésekre. Jó gyomorfájás, gyomorégés esetén is. Megtisztítja a testet a nehéz fémek lerakodásától. Ha megfelelő konyhatechnikát alkalmazunk a legtöbb diétába is beilleszthetjük.
A burgonya felhasználása szinte kimeríthetetlen. Főzhetjük, süthetjük, tölthetjük, rakhatjuk, felhasználhatjuk sütemények készítésénél stb.
Burgonyás pogácsa
Hozzávalók:
- 1 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 2 dkg élesztő
- 30 dkg burgonya
- 50 dkg liszt
- só
- 2 evőkanál zsír
- 1 db tojás
Elkészítés
A tejet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt. A burgonyát kockára vágjuk és sós vízben puhára főzzük. A lisztet egy nagyobb keverőtálba öntjük, megsózzuk, és elmorzsoljuk benne a zsírt.
Krumplinyomón áttörjük a langyos burgonyát, és a sós-zsíros liszttel jól összekeverjük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, jól összegyúrjuk, majd letakarva, meleg helyen addig kelesztjük, míg duplájára nem dagad.
A tésztát 2 cm vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a tetejét tojással megkenjük. Pihentetjük 10 percig, ezután előmelegített sütőben szép barnára sütjük.
- Energia: 2750 kcal
- Fehérje: 78 g
- Zsír: 63 g
- Szénhidrát: 452 g
Juhtúrós kapros újburgonya
Hozzávalók (2 adag):
- 60 dkg újburgonya
- 1 evőkanál vaj
- 1 dl tejföl
- 10 dkg juhtúró
- 1 csokor kapor
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Elkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, kb. fél cm-es karikákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük.
Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a tejfölt, összeforraljuk, beletesszük a krumplit és a kaprot, és óvatosan rázogatjuk, kevergetjük, hogy a burgonyát mindenhol érje a tejfölös-vajas szósz. Hozzáadjuk juhtúró felét, pár percig forraljuk.
Rögtön tálaljuk, és a maradék juhtúróval megszórjuk.
- Energia: 1274 kcal
- Fehérje: 34 g
- Zsír: 65 g
- Szénhidrát: 130 g
Jó étvágyat!