Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A meggy

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2019. június 02. 13:00
A meggy
A gyümölcs leve segíti az emésztést, serkenti az anyagcserét, és jótékonyan hat a májműködésre

 

Forrás: pixabay.com

A meggy az egyetlen gyümölcsünk, amelynek ma is használatos neve finnugor eredetű, tehát jóval a honfoglalás előtt is ismertük.

A friss gyümölcs gazdag gyümölcssavakban. Savtartalma elfedi ugyan, de jelentős gyümölcscukor-tartalommal is bír. Sok A-, B1-, B2- és C-vitamint tartalmaz. Gazdag vasban, kalciumban és magnéziumban.

A levében lévő antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát. Emellett vértisztító hatású.

A gyümölcs leve segíti az emésztést, serkenti az anyagcserét, jótékonyan hat a májműködésre. A meggylé az egyik legjobb szer a meghűléses betegség leküzdésében, ugyanis rendkívül savanyú környezetben a vírusok képtelenek szaporodni.

A meggy kitűnő vízhajtó. Bár frissen is ehető, nagy mennyiségben hasfájást okozhat. Értékes hatóanyagai főzve, sütve is érvényesülnek.

A meggyből készíthetünk, leveseket, mártásokat, gyümölcslét, szörpöt, bort és sokfajta desszertet.

 

Duna-hullám

  • 6 db tojás
  • 30 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl napraforgó olaj
  • 1 dl víz
  • 35 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Krém:

  • 50 dkg meggybefőtt (lehet több is)
  • 1 tasak epres pudingpor
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 3 evőkanál cukor   

A tetejére:

  • 10 dkg tortabevonó
  • 2 evőkanál napraforgóolaj

 

Elkészítés:

A 7 dl-es üveg magozott meggybefőttet szűrőn lecsepegtetünk.

A tojások sárgáját a cukorral és a vízzel habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat. Pár perc keverés után belekeverjük a sütőporos lisztet és a csipet sóval keményre vert tojásfehérjét, amiből 1 nagy evőkanállal meghagyunk a kakaós tésztához.

Zsírozott, lisztezett nagyobb tepsibe öntjük a tészta felét, a másik felébe tesszük a kakaót, elkeverjük, és lazán hozzákeverjük a félretett tojásfehérjét. Ráterítjük a világos tésztára, és rárakjuk a lecsepegtetett meggyet.

Előmelegített sütőben kb. 30–35 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk.

A pudingport elkeverjük a cukorral és a meggybefőtt levével (3 dl), és sűrűre főzzük. A margarint kikeverjük a porcukorral, majd a kihűlt pudingos krémmel is. Megkenjük vele a kihűlt tésztát.

Az étcsokoládét gőz felett megolvasztjuk, és hozzákeverjük az olajat. Alapos kikeverés után a krémre simítjuk.

Hűvös helyen hagyjuk megszikkadni, majd hűtőbe tesszük. Forró vízben melegített, papírtörlővel megtörölt meleg késsel szeleteljük.

 

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)