A meggy az egyetlen gyümölcsünk, amelynek ma is használatos neve finnugor eredetű, tehát jóval a honfoglalás előtt is ismertük.
A friss gyümölcs gazdag gyümölcssavakban. Savtartalma elfedi ugyan, de jelentős gyümölcscukor-tartalommal is bír. Sok A-, B1-, B2- és C-vitamint tartalmaz. Gazdag vasban, kalciumban és magnéziumban.
A levében lévő antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát. Emellett vértisztító hatású.
A gyümölcs leve segíti az emésztést, serkenti az anyagcserét, jótékonyan hat a májműködésre. A meggylé az egyik legjobb szer a meghűléses betegség leküzdésében, ugyanis rendkívül savanyú környezetben a vírusok képtelenek szaporodni.
A meggy kitűnő vízhajtó. Bár frissen is ehető, nagy mennyiségben hasfájást okozhat. Értékes hatóanyagai főzve, sütve is érvényesülnek.
A meggyből készíthetünk, leveseket, mártásokat, gyümölcslét, szörpöt, bort és sokfajta desszertet.
Duna-hullám
- 6 db tojás
- 30 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 dl napraforgó olaj
- 1 dl víz
- 35 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Krém:
- 50 dkg meggybefőtt (lehet több is)
- 1 tasak epres pudingpor
- 25 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 3 evőkanál cukor
A tetejére:
- 10 dkg tortabevonó
- 2 evőkanál napraforgóolaj
Elkészítés:
A 7 dl-es üveg magozott meggybefőttet szűrőn lecsepegtetünk.
A tojások sárgáját a cukorral és a vízzel habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat. Pár perc keverés után belekeverjük a sütőporos lisztet és a csipet sóval keményre vert tojásfehérjét, amiből 1 nagy evőkanállal meghagyunk a kakaós tésztához.
Zsírozott, lisztezett nagyobb tepsibe öntjük a tészta felét, a másik felébe tesszük a kakaót, elkeverjük, és lazán hozzákeverjük a félretett tojásfehérjét. Ráterítjük a világos tésztára, és rárakjuk a lecsepegtetett meggyet.
Előmelegített sütőben kb. 30–35 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk.
A pudingport elkeverjük a cukorral és a meggybefőtt levével (3 dl), és sűrűre főzzük. A margarint kikeverjük a porcukorral, majd a kihűlt pudingos krémmel is. Megkenjük vele a kihűlt tésztát.
Az étcsokoládét gőz felett megolvasztjuk, és hozzákeverjük az olajat. Alapos kikeverés után a krémre simítjuk.
Hűvös helyen hagyjuk megszikkadni, majd hűtőbe tesszük. Forró vízben melegített, papírtörlővel megtörölt meleg késsel szeleteljük.
Jó étvágyat!