Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A túró

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2019. április 28. 13:00
A túró
Hasznos a csontritkulás megelőzésére, valamint a fehérje- és kalciumszükséglet pótlására

 

Forrás: pixabay,com

A magyar táplálkozási ajánlás, az Okostányér szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket kellene elfogyasztanunk.

A túró a magyar konyha egyik kedvelt alapanyaga, amely a tej összes hasznos tulajdonságával rendelkezik. A túró a tejszín és a vajgyártás során melléktermékként képződött soványtejből készül, a kazein (tejfehérje) kicsapásával. A túró készülhet tehén-, illetve juhtejből, zsírtartalma szerint pedig lehet sovány, félzsíros vagy zsíros.

A túró koncentrált formában tartalmazza a tej teljes értékű fehérjéit és ásványi anyagait. Ráadásul tejcukortartalma 20–40 százalékkal kevesebb, mint a tejé, ezért az esetek többségében a túrót laktózérzékenyek is fogyaszthatják (bár a panaszmentesen fogyasztható laktóz mennyisége egyéni tolerancia kérdése).

Kalciumtartalma jelentős. Különösen ajánljuk a csontritkulás megelőzésére, valamint a várandósoknak a megnövekedett fehérje- és kalciumszükséglet pótlására. A benne lévő kéntartalmú aminosavak, a metionin és cisztin segítik a májsejtek termelődését, ezért ajánljuk májbetegeknek is a fogyasztását.

Sós és édes ízű ételeket is készíthetünk belőle.

 

Túrógombóc

Hozzávalók (4 adag):

  • 0,5 kg tehéntúró
  • 3 db tojás
  • 70 g búzadara
  • 1 csipet só
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál napraforgó olaj (a zsemlemorzsa pirításához)
  • 5 dkg porcukor (a tálaláshoz)
  • 1 dl tejföl (a tálaláshoz)

 

Elkészítés:

A túrót jól összedolgozzuk a 3 tojássárgájával, a búzadarával, a sóval és a szódabikarbónával. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, ezt követően hozzáadjuk a masszához. 1-2 órán át állni hagyjuk a hűtőben, majd vizes kézzel gombócokat formálunk belőle. Bő, forrásban lévő vízben kb. 15 percig főzzük, végül meghempergetjük a már elkészített pirított darában vagy zsemlemorzsában. Porcukorral meghintve, tejföllel kínáljuk.

 

Energia:   2595 kcal

Fehérje:    124 g

Zsír:       102 g

Szénhidrát: 227 g

 

Túrós-sajtos csirkemell

Hozzávalók (3 adag)

  • 250 g túró
  • 0,5 kg csirkemellfilé
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál tejföl
  • 20 dkg sajt
  • bors
  • bazsalikom
  • majoránna

 

Elkészítés:

A csirkemelleket vékony szeletekre vágjuk, majd megsózzuk, és beletesszük a kizsírozott tepsibe. Egy tálba tesszük a túrót, belereszeljük a fokhagymát, és hozzáadjuk a fűszereket és a tejfölt. A túrós krémet a hússzeletekre kenjük, a tetejére reszeljük a sajtot, majd először kb. 25–35 percig fóliával lefedve sütjük, utána a fóliát eltávolítjuk, és addig hagyjuk sülni, amíg a sajt szép barna nem lesz.

 

Energia:  1892 kcal

Fehérje:   210 g

Zsír:      104 g

Szénhidrát: 18 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM