Forrás: pixabay,com
A magyar táplálkozási ajánlás, az Okostányér szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket kellene elfogyasztanunk.
A túró a magyar konyha egyik kedvelt alapanyaga, amely a tej összes hasznos tulajdonságával rendelkezik. A túró a tejszín és a vajgyártás során melléktermékként képződött soványtejből készül, a kazein (tejfehérje) kicsapásával. A túró készülhet tehén-, illetve juhtejből, zsírtartalma szerint pedig lehet sovány, félzsíros vagy zsíros.
A túró koncentrált formában tartalmazza a tej teljes értékű fehérjéit és ásványi anyagait. Ráadásul tejcukortartalma 20–40 százalékkal kevesebb, mint a tejé, ezért az esetek többségében a túrót laktózérzékenyek is fogyaszthatják (bár a panaszmentesen fogyasztható laktóz mennyisége egyéni tolerancia kérdése).
Kalciumtartalma jelentős. Különösen ajánljuk a csontritkulás megelőzésére, valamint a várandósoknak a megnövekedett fehérje- és kalciumszükséglet pótlására. A benne lévő kéntartalmú aminosavak, a metionin és cisztin segítik a májsejtek termelődését, ezért ajánljuk májbetegeknek is a fogyasztását.
Sós és édes ízű ételeket is készíthetünk belőle.
Túrógombóc
Hozzávalók (4 adag):
- 0,5 kg tehéntúró
- 3 db tojás
- 70 g búzadara
- 1 csipet só
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 20 dkg zsemlemorzsa
- 2 evőkanál napraforgó olaj (a zsemlemorzsa pirításához)
- 5 dkg porcukor (a tálaláshoz)
- 1 dl tejföl (a tálaláshoz)
Elkészítés:
A túrót jól összedolgozzuk a 3 tojássárgájával, a búzadarával, a sóval és a szódabikarbónával. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, ezt követően hozzáadjuk a masszához. 1-2 órán át állni hagyjuk a hűtőben, majd vizes kézzel gombócokat formálunk belőle. Bő, forrásban lévő vízben kb. 15 percig főzzük, végül meghempergetjük a már elkészített pirított darában vagy zsemlemorzsában. Porcukorral meghintve, tejföllel kínáljuk.
Energia: 2595 kcal
Fehérje: 124 g
Zsír: 102 g
Szénhidrát: 227 g
Túrós-sajtos csirkemell
Hozzávalók (3 adag)
- 250 g túró
- 0,5 kg csirkemellfilé
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál tejföl
- 20 dkg sajt
- só
- bors
- bazsalikom
- majoránna
Elkészítés:
A csirkemelleket vékony szeletekre vágjuk, majd megsózzuk, és beletesszük a kizsírozott tepsibe. Egy tálba tesszük a túrót, belereszeljük a fokhagymát, és hozzáadjuk a fűszereket és a tejfölt. A túrós krémet a hússzeletekre kenjük, a tetejére reszeljük a sajtot, majd először kb. 25–35 percig fóliával lefedve sütjük, utána a fóliát eltávolítjuk, és addig hagyjuk sülni, amíg a sajt szép barna nem lesz.
Energia: 1892 kcal
Fehérje: 210 g
Zsír: 104 g
Szénhidrát: 18 g
Jó étvágyat!