képünk illusztráció
Forrás: pixabay.com
Az újhagyma nem más, mint a vöröshagyma fiatal példánya, melynek gyökérrésze nem fejlődött kis teljesen. Egész évben jól hozzáférhető alapanyagról van szó, mégis tavasszal van a legnagyobb jelentősége, hisz hozzájárul az egészség megőrzéséhez.
Az újhagyma nagy mennyiségben tartalmaz illóolajokat, vitaminokat, ásványi anyagokat. C-, B1-, B2-vitamin, folsav, nikotinsav, valamint vas, kén, szelén, foszfor, kálium, kalcium, réz, cink található benne.
Vitamin- és kéntartalma segít a szabadgyökökkel szemben, erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású. Segít megelőzni az érelmeszesedést, valamint emésztést serkentő, étvágygerjesztő, vizelethajtó, bélféregűző hatású.
Az apró, fehér hagymafejet és a zöld leveleket leginkább nyersen fogyasztjuk. Vajas kenyérhez, zsíros kenyérhez, mindenféle felvágotthoz, sült húshoz ehetjük.
Készíthetünk belőle salátát. Ha csípős, tegyünk rá néhány csepp citromot, és keverjük el kevés salátaolajjal. Szószokba, pástétomokba, salátába, ételekhez fogyasztható, ételeket lehet ízesíteni vele. Nemcsak a fehér hagymarészt, hanem gyakorlatilag az egész zöldséget felhasználhatjuk.
Csirkehússaláta
Hozzávalók / 3 adag:
- 150 g főtt csirkemellfilé
- 2 db főtt tojás
- 1 közepes db újhagyma
- 1 evőkanál petrezselyem
- 1 evőkanál majonéz
- 2 evőkanál görög joghurt
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Elkészítés:
A húst és a tojásokat apróra vágjuk. Az újhagymákat ketté, majd vékony szeletekre vágjuk. Az egészet egy edénybe tesszük. A majonézt elkeverjük a joghurttal és a petrezselyemmel. Sóval, borssal ízesítjük. A salátára öntjük, elkeverjük, ha szükséges, ízesítjük.
- Energia: 757 kcal
- Fehérje: 47 g
- Zsír: 56 g
- Szénhidrát: 5 g
Egészségükre!